Kookboeken top20 van 2020 volgens de lezers

Kookboeken top20 2020 @ Lauriekoek.nlEr zijn dit jaar heel veel dingen anders maar gelukkig blijven er ook dingen hetzelfde. Eindejaarslijstjes bijvoorbeeld worden nog steeds gemaakt en gedeeld. Hier geen Spotify maar de top20 populairste kookboeken van het jaar 2020.

2020 een raar jaar?

In heel veel opzichten was 2020 natuurlijk een raar jaar maar op kookboeken gebied viel er absoluut niets te klagen. Ok sommige kookboeken zijn uitgesteld maar die komen dan gewoon volgend jaar. Buiten dat denk ik dat veel lezers tenzij ze fan zijn van een bepaalde auteur niet eens weten dat er sprake is van uitstel.

Wat valt er op aan de kookboeken top 20 van 2020?

De invloeden uit verschillende landen. Het Midden-Oosten is er absoluut bij, net als vorig jaar en scoort met Falastin nog steeds hoog. Alleen zijn er nu veel meer invloeden bijgekomen. Het continent Azië is vertegenwoordigt met twee kookboeken, Italië met de zilveren lepel classic en het Mediterraan forest feast kookboek. Er zijn ook kookboeken met wereldse invloeden zoals de wereldse bakplaat en het kinderkookboek Een huis vol lekkers.

Vegan, vega en groenten

Aandacht voor groenten- en veganistische kookboeken zijn een blijvend iets. Er zijn niet alleen 3 kookboeken met het woord vegan in de titel er staan 5 veganistische kookboeken in de top 20. Zelfs grote naam Nigel Slater kwam dit jaar met maar liefst twee vegetarische groenten georiënteerde kookboeken voor alle seizoenen. Ook vegetarische kookboeken en niet vegetarische kookboeken bevatten steeds meer veganistische opties en geven deze ook steeds duidelijker aan.

Bakken en zelf maken

Iets wat ook heel erg bij 2020 hoort: bakken! Er staan twee boeken over broodbakken in de top 20 en ik durf wel te stellen dat die dankzij de pandemie hoger scoorden. Ik merkte het in mijn eigen leven en hier op mijn blog: ineens wilde iedereen bakken. Ook het kookboek Taart ende koeck past in die trend, met veganistische baksels is dat op twee gebieden actueel. Ook Home made basics zat wat dat betreft snor, want als mensen meer tijd hebben willen ze graag van alles zelf maken.

De top 20 van 2020

Ik wil voor dat ik de gehele top 20 hieronder uiteen heb gezet nog even zeggen dat dit een moment opname is. Heb je zin om lijstje te vergelijken? Of wil je zelf kookboektrends ontdekken? Bekijk dan de overzichten van 2015, 2016, 2017, 2018 en 2019. De top20 van dit jaar staat voor de verandering eens in de omgekeerde volgorde, dus we beginnen bij nummer 20.

20. Nosh

De twintigste positie van dit jaar is voor Nosh het vegetarische Joodse kookboek van Esther Erwteman. Mijn ontdekking van 2020: ik bleek vlakbij haar kookwinkel te wonen, Esther is heel aardig en de in de oven geroosterde bieten met silan en tahin zijn verrukkelijk.Boekrecensie: Nosh @ Lauriekoek.nl

 

19. Greenfeast lente-zomer

Een van mijn persoonlijke favorieten: Greenfeast lente-zomer van Nigel Slater. Dit keer geen uitgebreid dagboek maar vegetarisch groenten recepten voor de lente en de zomer. Er is uiteraard ook een Greenfeast herfst-winter deel verschenen.Boekrecensie: Greenfeast lente-zomer @ Lauriekoek.nl

 

18. Een huis vol lekkers

Een huis vol lekkers is een primeur. Het valt onder de noemer prentenboek en is ook aan kinderen zelf gericht. Het boek is vrolijk en hartverwarmend.Boekrecensie: Een huis vol lekkers @ Lauriekoek.nl

 

17. Het Mediterrane forest feast kookboek

Nummer 17 is Het Mediterrane forest feast kookboek. Alle kookboeken van Erin Gleeson zijn in dezelfde kleurrijke stijl. De recepten zijn eenvoudig te maken. Dit keer ging Erin op reis om zich te laten inspireren door Mediterrane landen, de zon op je bord.Boekrecensie: Het Mediterrane Forest Feast Kookboek @ Lauriekoek.nl

 

16. Brood uit de pan

Hier treffen we het eerste broodbakboek: brood uit de pan. Een gietzijeren pan is een uitstekende manier om een brood te bakken. Dit boek werkt met die methode en leert je alles wat je over brood moet weten.Boekrecensie: Brood uit de pan @ Lauriekoek.nl

 

15. Evergreen

Evergreen is een koffietafelboek en groentenkookboek in een. Dit is een beeldschoon, compleet en groen kookboek.Boekrecensie: Evergreen @Lauriekoek.nl

 

14. Salad days

Op nummer 14 staat Salad days met allerlei soorten totaal niet saaie maaltijd salades.Boekrecensie: Salad Days @ Lauriekoek.nl

 

13. Bish bash bosh!

Bish bash bosh! is nummer 13, met veganistische vooral snelle gerechten van dit online populaire duo.Boekrecensie: Bish Bash Bosh! @ Lauriekoek.nl

 

12. Vegan east

Hier vinden we het eerste Aziatische kookboek: Vegan East, met heerlijke veganistische recepten van dit continent.Boekrecensie: Vegan east @ Lauriekoek.nl

 

11. Taart ende koeck

Het veganistische bakboek Taart ende koeck van Maartje Borst staat op plek 11 van dit jaar. Maartje runt Koffie ende koeck in Amsterdam. In haar kookboek vind je ouderwetse gerechten, maar dan veganistisch en gewoon met vet en suiker voor een verrukkelijk resultaat.Boekrecensie: Taart ende koeck @ Lauriekoek.nl

 

10. De wereldse bakplaat

Precies halverwege staat De wereldse bakplaat. Alles op een bakplaat en in de oven ermee, dat is makkelijk en lekker. Deze serie (met ook een snelle bakplaat en een vegetarische groene bakplaat) blijft populair onder Lauriekoeklezers.Boekrecensie: De wereldse bakplaat @ Lauriekoek.nl

 

9. Gewoon vegan

Hier staat Gewoon vegan met hele gewone veganistische maaltijdideeën.Boekrecensie: Gewoon vegan @ Lauriekoek.nl

 

8. Vegan vibes

Nummer 8 is ook vegan, maar dit keer zijn het de Vegan vibes van Lisa Steltenpool. Dit is een advies- en receptenboek met gezonde veganistische recepten.Boekrecensie: Vegan Vibes @ Lauriekoek.nl

 

7. Een boek over brood

Het tweede broodboek van deze top 20, een boek over brood van een van de Gebroeders Niemijer over desembrood. Zowel de winkel als het brood als desembrood zijn geweldig. Echt een boek voor broodliefhebbers of iemand die broodliefhebber wil worden.Boekrecensie: Een boek over brood @ Lauriekoek.nl

 

6. De zilveren lepel classic

Nummer 6 is een kookboekklassieker, namelijk De zilveren lepel classic. In dit boek zijn de meest klassieke gerechten uit de zilveren lepel verzameld en gebundeld tot een lekker dik kookboek.Boekrecensie: De Zilveren Lepel classic @ Lauriekoek.nl

 

5. Whole food voor elke dag

Een lekker dik kookboek vinden we ook op nummer 5. Whole food voor elke dag van Amy Chaplin. Dit is het kookboek uit de top 20 met de meeste clean eating invloeden. Met gezonde recepten met groenten en volkorengranen voor elke dag.Boekrecensie: Whole food voor elke dag @ Lauriekoek.nl

 

4. Azië

Deze plek is voor Azië van Meera Sodha. Dit vrolijk vormgegeven vegetarische kookboek met heel veel veganistische opties staat bomvol makkelijk te maken recepten met invloeden uit heel Azië.Boekrecensie: Azië @ Lauriekoek.nl

 

3. Home made basics

Dan komt nu de top 3! Op 3 vinden we Home made basics van Yvette van Boven. Dit is de winnaar van het gouden kookboek 2020. Een dik boel met recepten om van alles zelf te maken, van tortilla’s tot ijs met olijfolie.Boekrecensie: Home made basics @ Lauriekoek.nl

 

2. Falastin

Op het een na hoogte plekje vinden we Falastin. Het was heel lang erg spannend wie er op 1 zou eindigen Falastin of toch een ander boek? Het ontloopt elkaar niet. Veel Sami Tamimi werkt met Ottolenghi. Falastin is een kookboek met Palastijnse gerechten en tegelijk ook een boek dat verslag doet van de situatie daar.

Boekrecensie: Falastin @ Lauriekoek.nl
1. Flavour

Tromgeroffel: Ottolenghi’s Flavour is nummer 1 van de Lauriekoek kookboeken top 20 volgens lezers! Voor mij is het geen verrassing, als Ottolenghi een nieuw kookboek uitbrengt is de aandacht ervoor overweldigend. In dit nieuwe kookboek gaat hij met Ixta Belfrage meer de Zuid Amerikaanse kant op.Boekrecensie: Flavours @ Lauriekoek.nl

 

Posted by on 13 december, 2020

LEAVE A COMMENT