Boekrecensie: Taart ende koeck

Boekrecensie: Taart ende koeck @ Lauriekoek.nlEen bezoek aan Koffie ende koeck was denk ik wel een van de eerste blogpost op Lauriekoek. Fast forward ongeveer 6 jaar en de gezellige plek om veganistische taartjes te eten al dan niet met een kop koffie bestaat nog steeds en loopt als een tierelier. Nu is er ook een bakboek met recepten voor allerlei zoetigheden met de naam Taart ende koeck. Tijd om ook daar een blogpost aan te wijden!

Maartje Borst

Maartje Borst komt uit een familie waar liefde voor lekker eten centraal stond. Toen ze achttien werd kreeg ze interesse in een plantaardig eetpatroon. Voor het avondeten draaide ze haar hand niet om maar baksels en het veganiseren van familierecepten was een grotere uitdaging. Ze besloot geen culinaire opleiding te doen, omdat je niet zomaar overal terecht kan met vega principes. Tijdens haar studie kunstgeschiedenis deed ze wel catering (en ontmoet ik haar) al snel kreeg ze grote klussen. Dus ging ze alsnog voor een culinaire carrière en begon ze Koffie en de koeck.

Vegan meer mainstream

In de afgelopen 6 jaar is veganistisch eten, leven en koken een stuk meer mainstream geworden. Ik zag dat gebeuren maar Maartje ervaarde dat bij Koffie ende Koeck ook. Iedereen is er welkom vegan en niet vegan, smaak en kwaliteit staan voorop. Met het Taart en de koeck is de insteek precies hetzelfde. Het is niet alleen bedoeld voor veganisten, het is voor iedereen die het leuk vind om te bakken. Beginners en gevorderden.Boekrecensie: Taart ende koeck @ Lauriekoek.nl

Met suiker!

Om maar meteen met de deur in huis te vallen. In Taart ende koeck wordt gebruik gemaakt van suiker en je hebt niet voor ieder baksel een emmer kokosolie nodig. De clean eating trend heeft er hier en daar voor gezorgd dat er bij sommige mensen nogal een eenduidig beeld is ontstaan van veganistisch bakken. Ik kan persoonlijk geen rawfood bliss ball meer zien. In Maartjes boek vind je geen bliss balls, wel baksels waarbij gebruik wordt gemaakt van de ingrediënten die nodig zijn, of dat nou margarine, rijstolie, of kokosvet is. Het gaat om de juiste smaak. Dat is wat mij betreft het juiste uitgangspunt.

Na het voorwoord van Maartje en Lisette Kreicher, die de foto’s voor dit boek maakte en bekend is van haar eigen kookboeken en samen met Maartje het boek Man.Eat.Plant schreef, volgt er een introductie met de introductie van de ingrediënten die je kunt gebruiken om tot een goed plantaardig baksel te komen. Hierna volgen wat basisrecepten voor dingen als jam, curd, glazuur en praline. Er staan in Taart en de koeck ontbijtbaksels, taarten (uiteraard!) traybakes en slices, koekjes, feest recepten voor de feestdagen, desserts, cakes, en ook hartige opties. Boekrecensie: Taart ende koeck @ Lauriekoek.nl

Boekrecensie: Taart ende koeck @ Lauriekoek.nl

Ouderwets en nieuwerwets

De ondertitel van het kookboek is een ouderwets lekker bakboek. Of het ouderwets is weet ik niet, maar er staan recepten in als gevulde koeken, lange vingers, bokkenpootjes, spritsen, mergpijpen, appelflappen, oliebollen. Allemaal lekkernijen die ik waarschijnlijk op zou noemen als ze zij mij om iets typisch Nederlands zouden vragen. Het zijn ook baksels die ook in deze veganistische vorm ook nog zeker door mijn oma zouden zijn herkend voor wat ze zijn. Toch staan er ook zeker moderne recepten in zoals grapefruit-merenguetaart, peanut butter & chocolate cheesecake en pistache-rozencakerol.Boekrecensie: Taart ende koeck @ Lauriekoek.nl

Boekrecensie: Taart ende koeck @ Lauriekoek.nl

Persoonlijk

Bij ieder gerecht staat een persoonlijke introductie van Maartje. Ze vertelt bijvoorbeeld over de herkomst van een gerecht, over of iets een familierecept is of een tip om een recept nog beter te maken. Bij ieder recept staat een mooie foto van het eindresultaat. Tussendoor vind je ook nog recepten met tekeningen van Maartje zelf. Dat maakt het speels en legt het recept op een hele visuele manier uit. Ik ben sowieso een groot voorstander van illustraties die niet per se educatief zijn in kookboeken.

Persoonlijke favoriet: de crumble

Qua recepten zijn er twee waar ik ruimschoots ervaring mee heb. Een is de chocolademousse met maar twee ingrediënten van Heston Blumenthal, die ik dan weer leerde kennen via een kookboek van Anna Jones. Dit is een heel fijn recept echt belachelijk simpel en heel lekker puur van smaak. De andere is Maartjes passievruchtencrumble. Waar ik al het recept van had voor Koffie ende Koeck zijn deuren opende en die ik altijd maakte voor gasten van de Lauriekoek high tea. Hierbij dus de tip: maak hem.Boekrecensie: Taart ende koeck @ Lauriekoek.nl

Een andere aanrader zijn de Cornflake chocolate chip cookies (p.87). Een verslavend koekje met een lekkere crunch.Boekrecensie: Taart ende koeck @ Lauriekoek.nl

 

Al met al ben ik blij dat er weer een veganistisch Nederlandstalig bakboek bij is gekomen wat ik van harte kan aanbevelen. Het is een van de dingen waar mensen mij graag naar vragen. Ik vind het altijd leuk als ik mensen meerdere opties kan geven.Boekrecensie: Taart ende koeck @ Lauriekoek.nl

Taart ende koeck
Maartje Borst 
Uitgeverij Kosmos
€29,99

Posted by on 2 oktober, 2020

2 Comments

  • Lucie

    4 oktober, 2020

    Wow, dit lijkt me een heerlijk bakboek, echt een om heel vaak te pakken, te beduimelen met plakvingers en door te laten inspireren, en dan verkoop ik echt geen zoete koek! Ik maak héél graag kans op dit boekje van Maartjes eigen deeg, want het bereiden van (vegan) lekkers én het smullen zijn allebei mijn liefhebberij! Hier zullen ook mijn lieve jongens én hun meiden én de hele zoete inval van gaan genieten!

    • Laurie

      4 oktober, 2020

      Yo Lucie. Je moet een blogpost verder zijn! Bij de blogpost van de give-away.

LEAVE A COMMENT