Boekrecensie: De Zilveren Lepel classic

Boekrecensie: De Zilveren Lepel classic @ Lauriekoek.nlDe Zilveren Lepel classic lijkt op de rode uitgave van de Zilveren Lepel. Ik dacht eerst ook dat ze een fancy nieuwe uitgave hadden voor mensen die geen rood kookboek in de keuken wilden, maar dat bleek ik helemaal verkeerd te hebben. In de Zilveren Lepel classic zijn 170 van de bekendste, beroemdste en lekkerste recepten bijeengebracht. De klassiekers uit de Italiaanse kookboekklassieker.

Standaard werk

De Zilveren Lepel is een standaardwerk. Hij staat niet voor niets in mijn overzicht van kookboekklassiekers. Er zijn er in totaal 4 miljoen van verkocht. Er zijn ook allerlei spin-offs, waarbij een gedeelte van het boek, al dan niet voorzien van extra recepten en informatie los wordt verkocht. Er is een zilveren lepel voor kinderen, een met groente recepten er is in het buitenland zelfs al een vegetarische zilveren lepel verschenen.

Primi, secundi, dolci

Goed, de klassiekers van de klassiekers hoe ziet dat er uit? Het boek is ingedeeld naar gang, dus: voorgerechten, eerste gang, tweede gang, bijgerechten en desserts. Ook vind je basis recepten in de Zilveren Lepel classic. Recepten voor klassieke sauzen, pizzadeeg, polenta. Alleen de basisrecepten zijn al heel uitgebreid. De eerste gang heeft veel pasta recepten, risotto en soep. Dit is standaard in Italië. De tweede gang is vaak vlees of vis, de bijgerechten zijn vaak groenten of salade en de desserts de dolci spreken voor zich.Boekrecensie: De Zilveren Lepel classic @ Lauriekoek.nl

Boekrecensie: De Zilveren Lepel classic @ Lauriekoek.nl

Boekrecensie: De Zilveren Lepel classic @ Lauriekoek.nl

Van pizza tot pasta

Ik heb uiteraard gekeken of mijn favoriete Italiaanse gerechten er in staan. Penne arabiata, pasta alla norma, caponata, risi e bisi, pizza en de hele zwik desserts zoals tiramisu, cantucci, amaretti en conoli. Er waren ook recepten die ik miste ten opzichte van de grote rode versie. Zo staat mijn favoriete risotto met tomaat en aubergine niet in de classic. Schijnbaar had dat recept niet wat nodig was om een klassieker te zijn.Boekrecensie: De Zilveren Lepel classic @ Lauriekoek.nl

Boekrecensie: De Zilveren Lepel classic @ Lauriekoek.nl

Boekrecensie: De Zilveren Lepel classic @ Lauriekoek.nl

Een dik kookboek met foto’s

Als je dit dikke boek ziet denk je misschien dat het helemaal vol staat met recepten en dat er weinig foto’s zijn om bij weg te dromen. In dat geval heb ik goed nieuws voor je: elk recept heeft een eigen foto! Veel klassieke kookboeken hebben weinig foto’s en veel recepten. Dat is lang hoe het is geweest. Dat is aan het veranderen, waar eerdere versies van de zilveren lepel weinig foto’s hadden hebben recente uitgaven veel meer foto’s. Daarom is het boek ook nog dikker geworden. Ik denk dat het slim is om het zo uit te geven. Zeker in tijden van Instagram willen mensen (veel) beeld.Boekrecensie: De Zilveren Lepel classic @ Lauriekoek.nl

Fusilli met courgettes (p. 130)Boekrecensie: De Zilveren Lepel classic @ Lauriekoek.nl

Vegetarisch?

De Zilveren Lepel classic is niet vegetarisch. Er is wel genoeg in te vinden voor vegetariërs, maar er valt wel op dat in ook in groenterecepten vlees zit. Niet alleen in grote stukken gebraad, maar ook gewoon een beetje in de soep als smaakmaker bijvoorbeeld. Ook dat vind ik heel Italiaans, een beetje vlees oprekken tot iets wat de hele maaltijd smaak geeft. Als vega bent is het alleen niet zo handig. Snel geteld kom ik op 80 vegetarische opties, de basisrecepten niet meegeteld. Dat is dan wel met kaas zoals Parmezaanse kaas en andere kaassoorten die met dierlijk stremsel bereid worden.

Voor beginners en gevorderden

Alle recepten zijn zo geschreven dat je er prima mee uit de voeten kunt, ook als beginnende kok. Er wordt nergens van uitgegaan dat je alles al weet en voorin het boek vind je dan ook een verklarende woordenlijst van kooktechnieken en ingrediënten. Ook vind er allerlei tips over keuken en keukengerei. De vegetarische recepten worden aangegeven met een klein symbooltje, net als veganistische opties. Bij ieder gerecht vind je ook nog informatie over de herkomst van een recept. Uit welk gedeelte van Italië het komt, waar de naam bijvoorbeeld vandaan komt. Kennis om indruk te maken op eventuele gasten.

Als je je klassieke Italiaanse keukenrepertoire eens flink wil uitbreiden is dit het boek voor jou. Het is een soort van de best off van de best off gestoken in een zeer aaibare kaft.Boekrecensie: De Zilveren Lepel classic @ Lauriekoek.nl

De Zilveren Lepel classic
Uitgeverij Spectrum
€49,99

Posted by on 7 september, 2020

LEAVE A COMMENT