Boekrecensie: Greenfeast lente-zomer
Na het Greenfeast voorproefje van Nigel Slater verheugde ik mij al extra op het nieuwe Nigel Slater kookboek met Greenfeast lente-zomer recepten. Toen kwam de Coronacrisis en zat ik elke dag bij de brievenbus… Keurig te wachten.
Nigel Slater
Ik heb het op deze blog vast wel vaker verteld maar ik houd van Nigel Slater, zijn keukendagboeken lezen als romans. Greenfeast lente-zomer is geen keukendagboek, dat betekent minder verhaal meer recept. In de inleiding vertelt Nigel Slater dat, omdat hij al zo lang in kleine zwarte boekjes bijhoudt wat hij eet, hij ook kan zien dat hij lichtere maaltijden is gaan eten en dat de maaltijden ook steeds vaker zonder vlees of vis zijn.
Meer groenten minder vlees en vis
Hij zegt geen strikte vegetariër te willen worden. Eten moet vooral lekker zijn, niet per se vegetarisch. Hij weet niet eens of het een bewuste keuze was om minder vlees of vis te gaan eten. Het is gewoon zo gegroeid en hij weet zeker dat hij daarin niet de enige is. Volgens mij heeft Nigel gelijk en is hij inderdaad niet de enige, er komen steeds meer mensen bij die meer groenten en minder vlees eten. Daarom komen er nu vegetarische en veganistische kookboeken uit van auteurs waarvan ik dat niet meteen had verwacht. Supercool.
Goede combinaties
De recepten in Greenfeast lente-zomer zijn bedoeld als een soort combinaties die goed werken. Het staat je volkomen vrij om er vanaf te wijken. De recepten worden niet puntsgewijs opgesomd, maar zijn verweven in een soort verhaaltje, ik merk dat sommige mensen daar aan moeten wennen. Toch went het snel. De recepten in Greenfeast lente-zomer zijn heel licht, daarom is het ook de bedoeling dat je ze naar gelang je eigen honger en moment van de dag (lunch/avondeten) combineert met andere gerechten.
Lekker veel recepten
De hoofdstukken hebben namen als “in een kom” en “in een pan”. Elk hoofdstuk heeft een inleiding en elk recept ook. Soms zijn het maar een paar woorden zoals “krokante beignets, zachte doperwten” met weinig woorden krijg je dan toch best een goed idee van het recept. Hoewel het in het begin jammer vond dat het geen keukendagboek is krijg ik hiermee wel een fijne nieuwe portie Nigel Slater. Greenfeast lente-zomer bevat door het gebrek aan dagboek ook lekker veel recepten. Dat ze allemaal vegetarisch zijn is voor mij als vegetariër echt geweldig.
Lichte maaltijden ideaal voor de lente en de zomer
Zeker is de lente en de zomer zijn er zoveel fijne groenten het seizoen zoals asperges en radijsjes. Juist nu hebben mensen ook de behoefte aan lichte maaltijden, zeker als het weer nog warmer wordt. De recepten in dit boek zijn ook ideaal als je snel een thuislunch in elkaar wil draaien. Iets wat ik nu veel mensen ineens zie doen waardoor ik zelf ook ineens weer meer zin krijg in een warme lunch.
Ik vind het een heel fijn idee dat er nog een Greenfeast herfst-winter aan komt. Als ik dan nog steeds thuis moet zijn kan ik gewoon weer bij de brievenbus gaan zitten. Ik heb er nu al veel vertrouwen in dat ook dat boek een aanvulling op mijn Nigel Slater collectie wordt.
Greenfeast lente-zomer
Nigel Slater
Uitgeverij Fontaine
€27
Laatste reacties