Al Arz tahin – de beste tahin

Al Arz Tahini @ Lauriekoek.nlIk realiseerde mij dat ik nog helemaal geen blogpost gewijd had aan Al Arz tahini, of tahin, of hoe je pasta van gemalen sesam dan ook wil noemen. Al Arz Tahini is nog steeds een van mijn favoriete merken. Als ergens veel tahin aan te pas komt is dit echt een aanrader. Je proeft het verschil echt. Het is romig, vol van smaak en niet zo bitter als de meeste andere merken. Ik ken geen ander merk, behalve Har Bracha wat er bij in de buurt komt en ik probeer ze allemaal. 

De favoriet van Jigal en Yotam

Al Arz is niet alleen mijn favoriet en is ook de favoriete tahin van Yotam Ottolenghi, hij verkoopt het zelf in zijn webshop. Jigal Krant is ook fan van Al Arz maar zijn favoriete merk is inmiddels Har Bracha volgens hem is die nog romiger. Al Arz tahin, is gemaakt waar het velletje van de sesamzaadjes is gepeld. Door sommige merken worden daarvoor agressieve chemicaliën gebruikt maar Al Arz doet het met een zoutbad. Er zit alleen sesam in, geen zout. Dat is handig want als je ergens veel tahin in wil gebruiken kun je alsnog zelf beslissen hoeveel zout je er in doet. Er is ook een El Arz tahin waar de velletjes wel in zitten (herkenbaar aan de bruine deksel), die is daardoor gezonder, maar wel anders.

I love tahin

Ik ben het met Ottolenghi en Jigal eens dat een goede tahin het verschil maakt. In mijn huis gaan er behoorlijke hoeveelheden tahin doorheen, je kunt er ook zo makkelijk een saus mee maken. Tahin mengen met water, citroensap en eventueel wat knoflook en klaar ben je. Eerst lijkt het te gaan schiften als een malle maar als je doorroert wordt het de beste gebonden saus. Uitstekend voor over de geroosterde bloemkool of falafel. Ook in de hummus uit TLV vind ik het hemels, kant-en-klare hummus eet ik dank zij dat recept bijna niet meer. Je bent gewaarschuwd.Al Arz Tahini @ Lauriekoek.nl

Hoera voor internet winkelen

Als ik een ding als lezer van culinaire blogs, tijdschriften en boek irritant vind is als de schrijver gaat dwepen met producten die in Nederland amper te krijgen zijn (al doe ik het zelf waarschijnlijk ook!). Alsof zij lid zijn van een of andere exclusieve club en jij niet. Ik denk dat het ook dat als je in een stad als Amsterdam woont, je makkelijk vergeet dat mensen die in een kleinere stad of dorp wonen een stuk minder opties hebben qua boodschappen doen. Gelukkig dicht internet dat gat nu gelukkig grotendeels.

Waar te koop?

Goed, waar kan je het die uitstekende tahin dan kopen? In Amsterdam onder andere bij Mouwes, Sir Hummus en Esthers Cookery, waar je ook de befaamde Har Bracha en andere “Ottolenghi ingrediënten” kunt kopen. Deze laatste verkoopt ook online en heeft een webshop met allerlei Midden-Oosterse producten. Ik wil hier ook benadrukken dat ik geen stocklists heb. Mensen mailen mij vaak maar ik kan ze helaas niet helpen, ik moet het net als jullie met Google doen.

Posted by on 23 juni, 2020

7 Comments

 • Maarten

  9 februari, 2021

  Hoi Laurie, ik ben een liefhebber van hummus en maak het graag zelf. De Al Arz tahini heb ik één keer online besteld bij foodbazar.nl omdat dat nu gewoon makkelijker is. Via jouw blog heb ik die webwinkel gevonden. Helaas kom ik er achteraf achter dat deze webwinkel niet heel betrouwbaar is. Ik krijg mijn bestelling niet geleverd en er wordt ook niet gereageerd op telefoon of e-mail. Ik blijk helaas niet de enige gedupeerde te zijn. Misschien moet je de link maar uit jouw blog verwijderen om meer slachtoffers te voorkomen.
  Groet,
  Maarten

  • Laurie

   9 februari, 2021

   Ik heb in het verleden wel altijd besteld bij Food Bazaar en ik krijg het altijd wel geleverd en de mail werd bij mij wel beantwoord. Ik heb afgelopen week helaas meerdere Instagram berichten gekregen van mensen die menen te zijn opgelicht door dit bedrijf. Bij deze verwijder ik de link naar dit bedrijf. Het is heel jammer dat ze daar hun verplichtingen ineens niet meer nakomen. Ze hebben producten die niet voor iedereen even vindbaar zijn. Ik raad je aan bij Mouwes in Amsterdam of Esthers cookery te bestellen. De laatste heeft ook een uitgebreide selectie Midden-Oosterse producten. En eventueel ook Har bracha tahin, mocht je die willen uitproberen.

 • Manon

  12 maart, 2021

  Hoi Laurie,
  Ik ben zelf erg tevreden over Pimento. Een bedrijf in België waar ze ook Al Arz tahini verkopen. https://www.pimenton.be/?s=Tahini
  Ze leveren best snel en bij de bestelling zat ook nog een persoonlijk kaartje.
  Groet, Manon

  • Laurie

   12 maart, 2021

   Pimento heeft zich volgens mij in het verleden ook wel eens in de comments gemeld om te vertellen wat ze allemaal verkochten (ik sta geen reclame toe in de comments). Het persoonlijke kaartje is tegenwoordig vaste prik. Volgens mij is uit onderzoek gebleken dat mensen hier een positief gevoel aan overhouden. Als je een positief gevoel krijgt bij een bedrijf bestel je er ook weer sneller. 🙂

 • Renata

  10 juni, 2021

  Ik heb slechte ervaringen met tahini, zoveel potten weggegooid, allemaal bitter. ben blij met jou stukje, maar toch is het me niet geheel duidelijk. de enige die ik heerlijk vind is Souq van AH. welke kun jij mij adviseren de al arz of de har brucha? ik heb op ester haar website gekeken, en haar een mail gestuurd met dezelfde vraag maar ik krijg geen enkel antwoord terug, van daar dat ik nu weer terug kom op jou GEWELDIGE site!! ik hoop dat je tijd hebt om mij te adviseren.

  • Laurie

   10 juni, 2021

   Ik herken dat van de bittere tahin, er zijn hele bittere soorten te koop, helaas. Ik vond Souq zelf ok van smaak. Als ik de vraag Al Arz of Har Bracha moet beantwoorden zou ik je adviseren: ga voor de Al Arz. Die is echt prima en echt een trede hoger op de tahinladder dan de Souq. Of koop ze allebei en vergelijk ze met elkaar, zelf vind ik dat ook altijd leuk om te doen. De Har bracha is romiger en nog iets notiger dan de Al Arz maar ik heb het idee dat die nuance in veel bereidingen wegvalt.
   Ottolenghi is geloof ik meer van de Al Arz en Jigal Krant is van de Har bracha. Ik kan mij voorstellen dat antwoord van Esther even duurt, sinds alle horeca weer open mag is het een gekkenhuis.

   • Laurie

    10 juni, 2021

    Oh en bedankt voor je compliment natuurlijk! 🙂

LEAVE A COMMENT