Al Arz tahin – de beste tahin

Al Arz Tahini @ Lauriekoek.nlIk realiseerde mij dat ik nog helemaal geen blogpost gewijd had aan Al Arz tahini, of tahin, of hoe je pasta van gemalen sesam dan ook wil noemen. Al Arz Tahini is nog steeds een van mijn favoriete merken. Als ergens veel tahin aan te pas komt is dit echt een aanrader. Je proeft het verschil echt. Het is romig, vol van smaak en niet zo bitter als de meeste andere merken. Ik ken geen ander merk, behalve Har Bracha wat er bij in de buurt komt en ik probeer ze allemaal. 

De favoriet van Jigal en Yotam

Al Arz is niet alleen mijn favoriet en is ook de favoriete tahin van Yotam Ottolenghi, hij verkoopt het zelf in zijn webshop. Jigal Krant is ook fan van Al Arz maar zijn favoriete merk is inmiddels Har Bracha volgens hem is die nog romiger. Al Arz tahin, is gemaakt waar het velletje van de sesamzaadjes is gepeld. Door sommige merken worden daarvoor agressieve chemicaliën gebruikt maar Al Arz doet het met een zoutbad. Er zit alleen sesam in, geen zout. Dat is handig want als je ergens veel tahin in wil gebruiken kun je alsnog zelf beslissen hoeveel zout je er in doet. Er is ook een El Arz tahin waar de velletjes wel in zitten (herkenbaar aan de bruine deksel), die is daardoor gezonder, maar wel anders.

I love tahin

Ik ben het met Ottolenghi en Jigal eens dat een goede tahin het verschil maakt. In mijn huis gaan er behoorlijke hoeveelheden tahin doorheen, je kunt er ook zo makkelijk een saus mee maken. Tahin mengen met water, citroensap en eventueel wat knoflook en klaar ben je. Eerst lijkt het te gaan schiften als een malle maar als je doorroert wordt het de beste gebonden saus. Uitstekend voor over de geroosterde bloemkool of falafel. Ook in de hummus uit TLV vind ik het hemels, kant-en-klare hummus eet ik dank zij dat recept bijna niet meer. Je bent gewaarschuwd.Al Arz Tahini @ Lauriekoek.nl

Hoera voor internet winkelen

Als ik een ding als lezer van culinaire blogs, tijdschriften en boek irritant vind is als de schrijver gaat dwepen met producten die in Nederland amper te krijgen zijn (al doe ik het zelf waarschijnlijk ook!). Alsof zij lid zijn van een of andere exclusieve club en jij niet. Ik denk dat het ook dat als je in een stad als Amsterdam woont, je makkelijk vergeet dat mensen die in een kleinere stad of dorp wonen een stuk minder opties hebben qua boodschappen doen. Gelukkig dicht internet dat gat nu gelukkig grotendeels.

Waar te koop?

Goed, waar kan je het die uitstekende tahin dan kopen? In Amsterdam onder andere bij Mouwes, Sir Hummus en Esthers Cookery, waar je ook de befaamde Har Bracha en andere “Ottolenghi ingrediënten” kunt kopen. Deze laatste verkoopt ook online en heeft een webshop met allerlei Midden-Oosterse producten. Ik wil hier ook benadrukken dat ik geen stocklists heb. Mensen mailen mij vaak maar ik kan ze helaas niet helpen, ik moet het net als jullie met Google doen.

Tweet about this on TwitterShare on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponEmail this to someone
Posted by on 23 juni, 2020

2 Comments

 • Maarten

  9 februari, 2021

  Hoi Laurie, ik ben een liefhebber van hummus en maak het graag zelf. De Al Arz tahini heb ik één keer online besteld bij foodbazar.nl omdat dat nu gewoon makkelijker is. Via jouw blog heb ik die webwinkel gevonden. Helaas kom ik er achteraf achter dat deze webwinkel niet heel betrouwbaar is. Ik krijg mijn bestelling niet geleverd en er wordt ook niet gereageerd op telefoon of e-mail. Ik blijk helaas niet de enige gedupeerde te zijn. Misschien moet je de link maar uit jouw blog verwijderen om meer slachtoffers te voorkomen.
  Groet,
  Maarten

  • Laurie

   9 februari, 2021

   Ik heb in het verleden wel altijd besteld bij Food Bazaar en ik krijg het altijd wel geleverd en de mail werd bij mij wel beantwoord. Ik heb afgelopen week helaas meerdere Instagram berichten gekregen van mensen die menen te zijn opgelicht door dit bedrijf. Bij deze verwijder ik de link naar dit bedrijf. Het is heel jammer dat ze daar hun verplichtingen ineens niet meer nakomen. Ze hebben producten die niet voor iedereen even vindbaar zijn. Ik raad je aan bij Mouwes in Amsterdam of Esthers cookery te bestellen. De laatste heeft ook een uitgebreide selectie Midden-Oosterse producten. En eventueel ook Har bracha tahin, mocht je die willen uitproberen.

LEAVE A COMMENT