Boekrecensie: De snelle bakplaat

Boekrecensie: De Snelle Bakplaat @ Lauriekoek.nlNa De Groene Bakplaat is er nu de snelle bakplaat van Rukmini Iyer. Het is min of meer hetzelfde concept: je maakt iets klaar en je oven doet verder het werk. Alleen is het dit keer maximaal 10 minuten voorbereidingstijd en maximaal 30 minuten in de oven. De nadruk is ligt in dit boek dus nog net iets meer op snelheid.

Minder actieve kooktijd

Het past in de huidige kooktrend, de meeste mensen staan steeds minder lang in de keuken. Ik geloof dan het in 20 jaar tijd van ruim 30 minuten naar ongeveer 10 minuten is gegaan, al kan ik actuele cijfers online niet terugvinden. Toch willen ze wel zelfgemaakt eten eten en iets op een bakplaat leggen en die in de oven schuiven past dan perfect. Ik zie steeds meer ovenkookboeken verschijnen die daar slim op inspelen.Boekrecensie: De Snelle Bakplaat @ Lauriekoek.nl

Boekrecensie: De Snelle Bakplaat @ Lauriekoek.nl

 

De snelle bakplaat: ingedeeld op thema

Waar De Groene Bakplaat was ingedeeld op oventijd is De Snelle Bakplaat ingedeeld op thema. Zo is er een hoofdstuk voor doordeweekse avonden en een speciaal hoofdstuk met gerechten voor het hele gezin waarvoor Rukmini navraag deed bij mensen met kinderen naar wat die lekker vinden. Verder is er aandacht voor het voorbereiden oftewel “preppen” van de lunchtrommel, hoofdstukken die een tafel vol en koken met vrienden heten en er zijn recepten voor een ontspannen weekend. O, en voordat ik het vergeet, iets wat mij heel blij maakt: er staan ook zoete recepten in!Boekrecensie: De Snelle Bakplaat @ Lauriekoek.nl

Boekrecensie: De Snelle Bakplaat @ Lauriekoek.nl

Soms vega, soms vegan, soms niet

Dit boek is dus niet vegetarisch of veganistisch, maar wat vegetarisch of veganistisch is wordt wel duidelijk aangegeven. Het woord staat duidelijk aan de zijkant van de pagina. De recepten die niet vegetarisch of veganistisch zijn, bevatten soms nog een tip om iets te vervangen om het wel vegetarisch of veganistisch te maken. Aan het begin van het hoofdstuk worden ze ook nog met een v of vegan aangegeven. Elk recept heeft een foto van het eindresultaat en een persoonlijke inleiding en nog een tip, opmerking of variatietips.

Lekker, gezond en snel

Persoonlijk vind ik het erg prettig om op een drukke dag de oven het werk te laten doen. Om alles klaar te maken, in de oven te gooien te gaan douchen en dan te eten bijvoorbeeld. Van mij hoeft dat niet perse binnen 30 minuten, iets langer is ook goed, maar het is fijn om een kookboek als de Snelle Bakplaat in huis te hebben. Dat biedt een hoop mogelijkheden als je het op een doordeweekse avond even niet meer weet. Ik las dat sommige mensen de Groene Bakplaat geen bijzonder kookboek vonden, maar soms wil je gewoon lekker gezond en snel eten. Dat is dan wat bijzonder is.Boekrecensie: De Snelle Bakplaat @ Lauriekoek.nl

Boekrecensie: De Snelle Bakplaat @ Lauriekoek.nl

Ik geloof dat Rukmini Iyer helemaal into de bakplaten is en nu weer bezig is met een nieuw kookboek op dat gebied. We wachten het af. In de tussentijd verheug ik mij erop om alle vegetarische en veganistische opties uit de snelle bakplaat te maken. Door de Groene Bakplaat had ik me zo goed als helemaal heen gekookt dus ik kijk er naar uit mijn favorieten uit dit kookboek te ontdekken en wat van de zoetigheden te maken. Ik heb zelfs zo’n falcon emaille bakplaat dus ik kan precies de plaatjes namaken.

De Snelle Bakplaat
Rukmini Iyer 
Uitgeverij Becht
€19,99

Posted by on 8 november, 2019

2 Comments

 • Katja

  21 mei, 2022

  Hoi Laurie,
  Mijn eerste bakboek (werelds) van Rukmini Iyer heb ik deze week in gebruik genomen! Het ziet er allemaal heerlijk uit. En heel fijn dat er duidelijk is aangegeven wat vega, vegan en het niet is. Je schrijft dat je zelf een bakplaat van Falcon hebt, welke maat is dat en vindt je die ook fijn voor de recepten uit haar boeken? Ook schrijf je ergens over Riess, vindt jij daar verschil tussen zitten en welke maat zou je hiervan aanraden?
  Alvast dank! Katja

  • Laurie

   22 mei, 2022

   Hoi Katja. Ik doe veel moeite om aan te geven om aan te geven of een kookboek geschikt is voor vega(n)s. Dus ik ben blij dat je er wat aan hebt. Ik heb de grootste maat braadslee uit een set van Falcon. Volgens hun website is hij 37 cm, dat is dan wel de buitenmaat. Want er zit nog een randje aan om en vast te pakken, dat is een prima maat voor veel oven recepten. Die past prima bij de bakplaat boekenserie.
   Riess is ietsje zwaarder dan een Falcon, het is hele goede kwaliteit maar daar betaal je dan ook iets meer voor. Ze hebben niet echt een braadslee die exact overeen komt met een Falcon. Dus in dat geval zou ik voor deze gaan https://www.manufactum.de/riess-bratrohrpfanne-emaille-a69219/
   Tot slot nog een wildcard: ik zag deze bij de Lidl in de winkel. Het merk ken ik niet en het emaille lijkt ietsje grover dan die van Falcon. Maar hij is wel wit van binnen en heel redelijk van prijs. https://www.lidl.nl/p/zenker-braad-en-ovenschaal-4-l/p100344542 de maat lijkt erg op die van mijn Falcon braadslee.

LEAVE A COMMENT