Boekrecensie: Brood uit de pan
Brood uit de pan is een boek over, brood, sterker nog het gaat over het meest populaire brood van de afgelopen tijd: zuurdesem! Volgens dit boek is alles wat je nodig hebt voor een gelukt brood: bloem, zout, water een oven en een pan, al verklapt dat titel dat laatste wel een beetje. De pan in kwestie moet trouwens wel van gietijzer zijn, dat is belangrijk voor een goede korst. Welke geheimen verklapt brood uit de pan nog meer?
Is een brood uit de pan een methode?
Volgens de voorkant van het boek is brood uit de pan zelfs de eenvoudigste methode om zuurdesembrood te maken. Nou zou ik het simpele gegeven dat je brood in een pan kan bakken niet als methode willen bestempelen. Belangrijk bij desem is niet alleen het bakken, ook de weg die er aan vooraf gaat. De starter, het maken van het brood, wat er in het brood zit, de tijd die je neemt. Al die variabelen zijn heel belangrijk. Iedere bakker beweert uiteraard dat zijn of haar methode het beste is maar er zijn veel methodes die werken. Het is net wat bij je past.
De basics zijn in orde
Feit blijft dat desembrood bakken tijd kost en dat je het niet kunt haasten. Dat is wellicht waarom, als je geen kant op kan en aan huis gekluisterd bent bakken een fijn tijdverdrijf is dat ook nog een lekker eindresultaat oplevert. Brood uit de pan begint met de basics, het opkweken van een starter, uitleggen wat je nodig hebt, hoe te kneden. Al die informatie is prima in orde. Er wordt echt broodbakjargon gebruik, maar de termen worden ook uitgelegd.
Franse meeltypes
Wat wel zo is, is dat er om de verschillende typen meel aan te geven de letter T wordt gebruikt en dan een nummer. Het boek is vertaald uit het Frans en daar is dit de gebruikelijke manier om meeltypes te benoemen. In Nederland staan dat nummer er niet op. Je kunt wel googelen en er zo achter komen welk type meel je nodig hebt voor een recept. Een tikkeltje omslachtig, maar je komt er wel. Sowieso heb ik het idee dat er in Buitenlandse supermarkten meer verschillende meelsoorten die duidelijker worden aangeduid met nummer verkrijgbaar zijn.
Van de verschillende granen tot groentebrood
Na het informatieve gedeelte volgen 60 recepten voor desembrood. Klassieke broden van verschillende granen, “gefementeerde broden” (desem is uiteraard geferementeerd, maar met de extra toevoeging van bijvoorbeeld karnemelk of cider), groentebroden met verschillende soorten groenten voor een interessante smaak maar ook prachtige kleuren, fantasiebroden met bijvoorbeeld olijven en noten. Tot slot nog een paar bonus recepten met een sinaasappelcake, een pannenkoek, een briochebrood en een verrassingsbrood. Vooral die laatste bonusrecepten vind ik geweldig, want ook aan cakes en koekjes kun je een geweldige desemsmaak geven. Er hadden er wat mij betreft meer van zulke recepten in mogen staan.
Brood uit de pan? brood in de pan!
Van ieder brood staat een foto in het boek, niet alleen helemaal maar ook doorgesneden zodat je goed het kruim kan zien. Of de kleur als het een mooi gekleurd groentebrood is of een brood gekleurd met inktvisinkt. De recepten zijn heel uitgebreid beschreven zodat je ook als je nog niet veel ervaring hebt goed weet wat je moet doen. Alle broden worden in een gietijzeren pan gebakken. Er zijn ook speciale cloches, vormen met een deksel of andere gadgets, maar het voordeel van een pan is dat je die ook gewoon als pan kan gebruiken. Uiteraard heb ik zelf ook een desembrood in een pan gebakken en het resultaat mag er wezen.
Brood uit de pan
Ilona Chovancova
Uitgeverij Becht
€19,99
Laatste reacties