Koken in gietijzeren pannen, 7 nuttige tips

Gietijzeren pannen @ Lauriekoek.nl Ik ben de trotse bezitter van meerdere gietijzeren pannen. Af en toe hoor ik mensen zeggen dat ze een gietijzeren pan hebben, maar dat het niets is. Dat alles aanbrandt in hun nieuwe Staub of Le Creuset, terwijl iedereen zegt dat het kwaliteit is. Dat breekt altijd mijn hart een beetje, want ik houd van gietijzer. Ik kook er graag in en naar volle tevredenheid. Daarom deel ik hier mijn tips met je voor het geval je ook van gietijzeren pannen wilt leren houden.

Pannen met alleen goede eigenschappen bestaan niet

Als je van gietijzer wilt leren houden zal je een keer de sprong moeten wagen. Het is geen anti-aanbakpan in de klassieke zin van het woord. Er zit geen kant en klare coating in. Je zult je er even in moeten verdiepen en wellicht duurt het ook even voordat je alles onder de knie hebt. Hetzelfde gebeurt trouwens als je overgaat op pannen van RVS of plaatstaal. Elke pan heeft zijn gebruiksaanwijzing, net zoals ieder mens. En net zoals bij mensen is het heel zeldzaam om alle goede eigenschappen in een pan verenigd te zien, zonder slechte eigenschappen.

Als je echt wilt overstappen is het misschien ook slim om gewoon geen anti-aanbakpannen te kopen. Dan kun je die ook niet gewoontegetrouw elke keer weer op het fornuis zetten.

1. Koop je gietijzeren pan bij een goed adres

Kijk goed naar welke gietijzeren pan je koopt. Misschien is de goedkoopste niet de beste voor jou. Als het goed is ga je er vrijwel dagelijks in koken. Ga na wat je belangrijk vindt. Denk ook goed na welke maat je nodig hebt, koop niet te klein maar laat je ook zeker niet verleiden een grote te kopen als je bijna nooit veel gasten hebt. Koop hem bij een goede kookwinkel, zodat je eventueel terug kunt gaan als je vragen of opmerkingen hebt. Laat je goed adviseren en kijk rond op internet. Er zijn tegenwoordig heel veel merken en opties: Lodge, Staub, Princess, Victoria cookwear, Finex cast iron. Kijk eventueel ook naar tweedehands opties.

2. Brand je pan in en wees niet bang

Wees niet bang voor het inbranden. Dit is de reden dat veel mensen sowieso gietijzer of plaatstaal al als “geen optie” zien.  Ze zien op tegen het inbranden. Er zijn heel veel verschillende methodes voor inbranden, de een wat bewerkelijker dan de ander. De meeste werken prima. Sommige kookwinkels en pannenmerken hebben als service dat ze pannen voor je inbranden. Pannen die je moet inbranden zijn niet perse pannen die uren aan onderhoud vergen, een keer inbranden en je kan weer jaren vooruit.

3. Emaille versus geen emaille

Bekijk voordat je jouw pan inbrandt of je niet te maken hebt met een geëmailleerde pan. Die hoef je namelijk niet in te branden. In dit geval is emaille de “anti-aanbaklaag”. Sommig emaille is wit en er is ook zwart emaille. Sommige mensen denken dan dat het gewoon het gietijzer is wat ze zien, maar dat hoeft dus niet zo te zijn. Emaille slijt langzaam weg. Als het verdwenen is moet je de pan vervangen. Niet geëmailleerde pannen hebben dus een langere levensduur, maar vergeet niet dat veel Le Creuset pannen met emaille ook vaak meer dan een generatie meegaan.

Emaille is (veel) duurder dan “gewoon” gietijzer, maar emaille mag je daarentegen gewoon met water en zeep afwassen. Dat is bij pannen die je moet inbranden een no-no omdat je dan de natuurlijke anti-aanbaklaag er weer afspoelt. Pannen zonder emaille kunnen ook iets minder goed tegen zuren bij het koken. Zeker in het begin, als je natuurlijke anti-aanbaklaag goed is opgebouwd merk je hier waarschijnlijk minder van.Lodge cast iron pan review @ Lauriekoek.nl

4. Verwarm je gietijzeren pan goed voor

Verwarm je gietijzeren pan goed voor! Gietijzer geleidt niet heel goed. Een van de voordelen van gietijzer is juist dat het, als het eenmaal opgewarmd is, heel lang warm blijft. Een pan die aan het opwarmen is kan juist heel ongelijk opwarmen maar dat komt vanzelf goed. Begin sowieso op laag vuur en draai het steeds iets hoger. Na 5 minuten is de pan waarschijnlijk opgewarmd. Geef het dus wat tijd.

Als je voedsel wilt omdraaien in de pan, zorg dan dat het wat tijd heeft gehad om een korstje te vormen voordat je het omkeert. Als je eten bakt op een hele lage temperatuur dan heb je veel boter of olie nodig om te zorgen dat de boel niet plakt. Let dus op de temperatuur en nogmaals: geef het wat tijd.

5. Gebruik je pan ook als bakvorm of boven het kampvuur

Gebruik je pan niet alleen op het (inductie of gas)fornuis. Gietijzer heeft als voordeel dat het gewoon in de oven kan. Er zit niets aan dat kan smelten. Bak er een brownie in, maak lasagne of bak er een deep dish pizza in. Dat kan allemaal. Sterker nog: gietijzer houdt dus goed hitte vast, waardoor je juist een uitstekend resultaat kunt behalen. Vroeger waren alle ovens van gietijzer en volgens veel experts waren dat de beste ovens. Met een gietijzeren pan met deksel kun je dit in je eigen oven nadoen. Sowieso kun je jouw gietijzeren pannen ook uitstekend gebruiken om buiten op een kampvuur of de barbecue te koken. Vergeet ook low and slow niet: je kunt je pan uitstekend kwijt in iets zoals de Ecostoof.Koken met de Ecostoof @ Lauriekoek.nl

6. Ja, de handvaten worden ook warm

Bonustip: gietijzeren handvatten van pannen worden ook warm. Dat is geen reden om de pan niet te kopen. Er zijn een hoop kwaliteitspannen waarvan de handvatten ook warm worden. Investeer sowieso in goede ovenwanten. Die komen overal in de keuken goed van pas. Merken als Le Creuset en ook Lodge verkopen tegenwoordig ook siliconen en katoenen omhulsels voor handvatten. Zowel voor koekenpannen als braadpannen. Als je het een prettig idee vindt kun je die voor je pan kopen.

7. Gietijzeren pan schoonmaaktips

Schoonmaaktips: veeg met een doekje door je vieze gietijzeren pan als hij nog warm is. Je zult zien dat het vuil er supermakkelijk af komt! Pas wel op je handen: maak een goede prop van je doekje. Bij zowel gietijzeren pannen met of zonder emaille als pannen in het algemeen geldt: plons geen warme of hete pannen in koud sop! Het emaille kan er afspringen door het hitteverschil, maar het is ook heel slecht voor de pan. Eerst af laten koelen dus voordat je aan het schoonmaken begint. Behandel je pannen met liefde alsjeblieft.Gietijzeren pannen @ Lauriekoek.nl

Tweet about this on TwitterShare on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponEmail this to someone
Posted by on 9 januari, 2020

LEAVE A COMMENT