Boekrecensie: Nosh

Boekrecensie: Nosh @ Lauriekoek.nlNosh betekent lekker eten, knabbelen of snoepen. Jarenlang reisde Esther Erwteman voor haar werk de wereld over en kwam in aanraking met allerlei gerechten, verhalen en recepten. Dat gecombineerd met de recepten uit de Nederlands-Joodse keuken en de recepten die ze van haar moeder leerde, vormen samen dit vegetarische Joodse kookboek.

Over Esther

Esther woont in Amsterdam met haar man en dochter. Een paar jaar geleden opende ze met behulp van crowdfunding haar kookstudio Esthers Cookery in de Pijp. Hier wordt gekookt volgens haar principe’s kosher, vegetarisch en lekker. De studio ligt trouwens op steenworp afstand van befaamde kookwinkel Duikelman. In de studio verkoopt Esther ook enkele belangrijke, kwalitatief hoogwaarde ingrediënten zoals Al Arz tahin. Zo kwam ik haar voor het eerst op het spoor.

Nosh begint met een inleiding over hoe Esther het leven ziet, over wat je nodig hebt in de keuken, wat kosher betekent en voor haar betekent en een overzicht van de Joodse feestdagen. Hoewel vegetarisme absoluut geen religie is (hoewel het daar met alle ongeschreven regels wel soms op lijkt), komen dingen als je realiseren dat dit een keuze is die je mag maken en heel enthousiast zijn als iets kosher is mij bekend voor. Verder komt Mouwes, een bekende Amsterdamse Joodse winkel ook in haar boek voorbij. Een bijzondere winkel, waar altijd tijd is voor een praatje.Boekrecensie: Nosh @ Lauriekoek.nl

Koosjer/kosher

Een van de regels van kosher koken is dat melk en vlees gescheiden blijven, daarom hebben mensen die een koshere keuken hebben ook twee kanten in de keuken. Als je vegetarisch kookt hoef je daar geen rekening mee te houden. Omdat Esther zelf ook kosher eet en daarom ook alle ingrediëntenlijsten leest, ziet ze ook meteen of ergens gelatine in zit. Gelatine is niet vegetarisch en ook niet kosher Er zijn ook nog andere begrippen zoals parve, treife, melkkost. Wat parve, melkkost, glutenvrij en veganistisch is wordt met icoontjes bij de recepten aangegeven.

De Joodse keuken

De Joodse keuken bestaat grofweg uit twee groepen: de Asjkenaziem en de Sefaradiem. De Asjkenaziem kwamen uit het Oosten van Europa en van de gehakte lever, de matzeballen en perenkugel, de Sefaradiem kwamen uit het Zuiden en zijn meer Mediterraan met ingrediënten als aubergine, rijst, rozijnen en saffraan. In Nosh worden de recepten niet ingedeeld op die manier volgens Esther is er geen tweedeling meer. In Nosh vind je recepten uit allerlei landen en culturen.

Verder dan de Joodse keuken

Omdat Nosh over Esthers vegetarische keuken gaat en alle culturen die zij heeft leren kennen, staan er naast recepten die ik als typisch Joods zou omschrijven, zoals een vegetarische penicilline (met groene currypasta!), matzeballen en latkes ook recepten in als dahl, aubergines op Japanse wijze en broccolitempura. Terwijl dat natuurlijk prima aan de regels van Esther voldoet omdat het kosher vegetarisch en lekker is, merk ik dat het bij sommige mensen in eerste instantie bij het woord “Joods” blijven hangen vreemd over komt.Boekrecensie: Nosh @ Lauriekoek.nl

Boekrecensie: Nosh @ Lauriekoek.nl

Boekrecensie: Nosh @ Lauriekoek.nl

De meeste recepten uit Nosh zijn prima te maken op een doordeweekse dag. De recepten in het hoofdstuk van de Shabbat-tafel zijn zelfs gemaakt om eerder de maken, waar je je altijd door kan laten inspireren. Er worden soms ingrediënten gebruikt als sumak en rozenwater, al deze ingrediënten worden in een aparte lijst uitgelegd. Esther verkoopt zelf de moeilijk vindbare ingrediënten, maar er is ook steeds meer in de supermarkt te koop. Bij ieder gerecht staat een mooie foto van het eindresultaat. Boekrecensie: Nosh @ Lauriekoek.nl

Boekrecensie: Nosh @ Lauriekoek.nl

Koken uit Nosh

Ik heb intussen enkele recepten uit Nosh klaargemaakt en die zijn me meer dan goed bevallen. Hieronder enkele foto’s. Ik maakte tot nu toe een maftoul-salade, lekker kruidig met dille en peterselie, ui en paprika en lekker veel pijnboompitten, wortels ala Ottolenghi met honing en korianderzaad en in de oven geroosterde bietjes met silan en tahin. Boekrecensie: Nosh @ Lauriekoek.nl

Boekrecensie: Nosh @ Lauriekoek.nl

Boekrecensie: Nosh @ Lauriekoek.nl

Ik ben blij met dit eerste Joodse kookboek in mijn kookboekencollectie. Naast de bovenstaande gerechten, heb ik meerdere recepten gezien die ik ook nog graag een keer wil maken. Ben je ook net zo niewusgierg, houd dan mijn Instagram in de gaten.Boekrecensie: Nosh @ Lauriekoek.nl

Nosh 
Esther Erwtenman
Uitgeverij Nieuw Amsterdam
€29,99

Posted by on 24 juli, 2020

LEAVE A COMMENT