Kookboek klassiekers

Kookboek klassiekers @ Lauriekoek.nlEens in de zoveel tijd komt er weer iemand voorbij die iemand een echte kookboek klassieker cadeau wil doen, of ik nog titels weet? Vaak is dat omdat iemand een mijlpaal bereikt heeft. Uit huis gaan, afstuderen, een bepaalde leeftijd bereiken. Daar moet dan dus een kookboek bij met een bepaalde reputatie, dat zijn nut door de loop der jaren bewezen heeft en de tand des tijds heeft doorstaan. Dit is mijn lijstje met kookboek klassiekers.

Een kookboeken klassiekers mix

Ik heb geprobeerd om er voor ieder wat wils bij te laten zijn, verschillende keukens verschillende jaartallen. Een klassieker betekent elke keer weer wat anders. Veel kookboeken waarvan werd gedacht dat ze kookboek klassiekers zouden worden, werden geen klassieker en andersom. Sommige mensen hebben persoonlijke klassiekers, andere mensen beweren dat er helemaal geen klassiekers bestaan. Het is dus nogal in the eye of the beholder.

Wat is een klassieker eigenlijk?

Onder een kookboek klassieker versta ik een kookboek dat al een tijd de tand des tijds heeft doorstaan in die zin dat het of tijdloos is, of steeds weer word bewerkt, al jaren lang. Dat mensen er steeds weer naar refereren, dat het steeds op nieuw wordt uitgegeven en dat vrijwel iedereen er zo over denkt. Over vrijwel ieder kookboek is wel iets te morren, maar als je je terwijl je mort toch steeds maar uit een kookboek kookt dan ben je eigenlijk gewoon een fan. Zo zie ik dat.

De zilveren lepel

Kookboek klassiekers @ Lauriekoek.nlDe Zilveren Lepel is een absolute klassieker. Het schijnt dat geheime recepten van Italiaanse nonna’s verdacht vaak uit dit boek komen. De eerste risotto die ik ooit kookte kwam uit dit boek. Of er veel plaatjes in staan hangt een beetje af van welke versie je te pakken hebt. Persoonlijk vind ik het wel de moeite om meteen voor het grote rode dikke boek te gaan in plaats van een van de delen die los uitgegeven zijn. Ooit heb ik dit boek voor 15 Euro laten liggen bij een ramsjboekenwinkel en daar heb ik nog steeds spijt van.

Claudia Roden

Claudia Roden kookboekenschrijver en antropoloog. Ze heeft een indrukwekkend oeuvre met boeken over de keuken van het Midden-Oosten, de Italiaanse en de Joodse keuken. Haar boeken over de Midden-Oosterse keuken zijn het bekendste in Nederland. Claudia Roden verzameld alle recepten van een land of vol en gaat daarbij heel precies te werk.Kookboek klassiekers @ Lauriekoek.nl

De klassieke Italiaanse keuken

Kookboek klassiekers @ Lauriekoek.nlMarcella Hazan is een autoriteit op het gebied van de Italiaanse keuken. Zij krijgt de credits voor het starten van de balsamico azijn hype, hoewel ze later zelf vond dat mensen het veel te veel gebruikten. Hazan is vooral bekend van haar tomatensaus met boter en ui. Sommige mensen vinden te toon van Hazans recepten ongeduldig en veroordelend maar je moet als lezer vooral beoordelen of je dat stoort of niet.

English Food

Soms lijkt het of je moet kiezen Elizbeth David, Patience Gray of Jane Grigson, allen grote namen uit de Britse keuken. Zelf heb ik van Grigson het fruitboek, wat leest als een kookboek maar ook als informatief geschiedenisboek tegelijk. Elizabeth David was een van de eersten die de Italiaanse keuken naar Engeland bracht. Patience Gray schreef de klassieker Honey From a Weed nadat ze naar Italië verhuisde.

 

De Dikke Vegetariër en How to Bake Everything

Mark Bittman is in Nederland vooral bekend van de Dikke Vegetariër en het VB6 kookboek. In het buitenland bracht hij ook boeken uit zoals How to Bake Everything, een boek dat ik in mijn bezit heb en waar ik erg blij mee ben. Het zijn dikke boeken zonder foto’s maar met eenvoudige tekeningen, alle recepten kloppen en alle basics en bijzonderheden worden goed uitgelegd.

Madhur Jaffrey’s Vegetarische Gerechten

Zij begon haar carrière als actrice, daarna schreef ze recepten op en zo werd ze van lieverlee een zeer geliefd kookboekenauteur. Zo snel haar kookboeken even niet verkrijgbaar, zijn zie je online de prijzen van de tweedehands boeken stijgen. Momenteel is haar Easy Curry Vegetarisch kookboek nog eerstehands verkrijgbaar. Het heeft dus ook zeker zin om ook Engelstalig te zoeken. Madhur Jaffrey heeft ook heel veel boeken en recepten voor vegetariërs.

Hoe word ik een Goddelijke Huisvrouw

De kookboeken van Nigella Lawson worden 20 jaar na het verschijnen opnieuw uitgegeven dus ik denk dat ze klassiekers zijn geworden. Net zoals de kookshows die nog steeds herhaald worden op allerlei zenders. In Nederland verschijnen binnenkort ook weer kookboeken van haar hand opnieuw. Ze heeft bakboeken, een kerstkookboek en kookboeken met recepten voor elke dag. Vaak met een uitgebreide intro waarin ze veel verteld in haar eigen unieke “tone of voice”.

Plenty

Ik vind dit al een echte klassieker.  Voor veel mensen is Plenty van Yotam Ottolenghi echt de eye opener, wat betreft vegetarisch eten en dat het daadwerkelijk lekker kon zijn. Toch denk ik dat ook Simpel inmiddels hard op weg is om minstens zo’n klassieker te worden. En eigenlijk geldt dit voor ieder boek van hem, zoals Sweet en Plenty more. Dat er wat ingewikkelde ingrediënten tussen zitten neemt inmiddels bijna iedereen voor lief.

De kunst van het koken

Kookboek klassiekers @ Lauriekoek.nlNa Julie and Julia, een film die bijna een lange reclame was voor het klassieke kookboek van Julia Child, op de kreeften scene na misschien, moet dit boek er wel tussen. Hoeveel mensen zullen inmiddels ook het hele boek hebben gekookt en een pakje boter achter hebben gelaten bij haar keuken? Als het op Frans koken aankomt kun je natuurlijk ook meteen de Larousse Gastronomique kopen maar dit vind ik persoonlijk meer jeu hebben.

Keukendagboek

Nigel Slater is bekend van zijn dagboekstijl columns in The Guardian en van boeken die ook lezen als een dagboek met hier en daar een recept. Zijn recepten zijn eenvoudig maar zeer doeltreffend, zijn boeken hebben iets tijdloos. Je kunt er in wegkruipen, je kunt ze mee naar bed nemen om te lezen en op je nachtkastje laten liggen. De laatste tijd is hij op de vegetarische tour gegaan met verschillende groente kookboeken.Boekrecensie: Nigel Slater - Culinair Winterdagboek @ Lauriekoek.nl

De kunst van simpel koken

Recent is een van de kookboeken van Alice Waters in het Nederlands vertaald: De Kunst van het Simpel Koken. Precies het simpele koken wat je doet als je heel veel kan en heel veel weet deelt zij met de lezer. Je hebt niet veel nodig om een heel goede maaltijd te koken, dat weet ze als geen ander. Haar restaurant, Chez Panisse bestaat nog steeds en ze heeft ook een project opgezet om kinderen te leren tuinieren en koken.Boekrecensie: De Kunst van Simpel Koken @ Lauriekoek.nl

Vegetarian Cooking for Everyone

Deborah Madison is vrijwel onbekend in Nederland maar wordt wel gezien als een expert op het gebied van de vegetarische keuken. Zij kookte onder andere bij Alice Waters in Chez Panisse. Haar boek Vegetarian Cooking for Everyone is net zo dik als het boek van Mark Bittman en net als bij Alice Waters staat bij haar verse en lokale groenten centraal. Ik heb een ander boek van haar gerecenseerd, wat eveneens de moeite waard is: Vegtable Literacy.

The Moosewood Cookbook

Kookboek klassiekers @ Lauriekoek.nlMollie Kadzen is het meest bekend van het hippie kookboek The Moosewood Cookbook en nog een paar andere bekende vegetarische kookboeken voor volwassenen, maar ook voor kinderen. The Moosewood Cookbook is helemaal handgeschreven, echt tijdloos is het misschien niet ,maar het is wel een boek wat iedereen kent en waarvan de recepten nog steeds prima te maken en te eten zijn.

Het River Cafe kookboek

River Cafe is het befaamde restaurant in Londen bracht meerdere boeken uit die nog steeds bij veel eetschrijvers bovenop de stapel liggen. Italiaans is, net als bij veel boeken in dit lijstje de keuken waar uit word geleend. Dit is het restaurant waar Jamie Oliver kookte voor hij zijn bekende zelf werd. Recent is River Cafe 30 uitgekomen met recepten uit alle River Cafe kookboeken.River Cafe 30 @ Lauriekoek.nl

Pattiserie en Broodbakboeken

Kookboek klassiekers @ Lauriekoek.nlAls er in een kookboeksegment moeilijk klassiekers te ontdekken zijn dan is het wel hier. Ik denk dat Delia Smith sowieso genoemd moet worden. Sommige mensen krijgen net als Marcella Hazan een punthoofd van haar. maar Delia is super duidelijk. Als iets mislukt is omdat je zelf de aanwijzingen in de kunst van het bakken niet hebt opgevolgd. De banketbakker van Cees Holtkamp is ook een naam die ik vaak tegenkom. Tartine Bread is ook een veel gewaardeerd boek het is geschreven door Chad Robertson, net als Bakken van Dan Lepard.

Het Groot Indonesisch Kookboek

Kookboek klassiekers @ Lauriekoek.nlDit is de klassieker van Bep Vuijk die bij velen al ergens in de kast staat. Van sommige mensen van je Bep niet noemen als je over Indonesisch koken praat. In haar boek worden dingen gebruikt als geelwortelpoeder en gemberpoeder, in plaats van de verse real deal. Toch vind ik dat ik haar moet noemen, net als Lonny Gerugang trouwens. Je moet toch van iemand Indonesisch leren koken als je geen moeder of oma hebt die het je kan leren.

Het Wannée kookboek

Een andere bekende naam in Nederland is het Wannée kookboek. Het wordt volgens mij regelmatig weer herzien, toch kun je ook de versie waaraan mevrouw Wannée herself nog heeft meegeschreven nog kopen. Zo heb je ook het Nieuw Haagse kookboek. Net als het Wannée kookboek oorspronkelijk een huishoudschool kookboek. Nou vind ik  het zelf fascinerend om te zien wat in welke druk werd toegevoegd of weggelaten, maar om het cadeau te doen, ik weet het niet, het heeft iets tuttigs. Je moet zeker weten dat de ontvangende partij dit waardeert. Het zijn wel prima basiskookboeken, het is alleen niet zo mijn smaak, maar wel een échte klassieker.

Andere Nederlandse klassiekers?

Kookboek klassiekers @ Lauriekoek.nlAndere hele Nederlandse kookboek klassiekers zijn het krokettenboek van Johannes van Dam. Na het lezen van zijn biografie moest ik even bijkomen (ik vind niet dat hij een heel vrolijk leven had) maar met het kroketten kookboek is niets mis. Ook het boek koekje van Cees Holtkamp is een aanrader.

De Smaakbijbel

Dit is een boek waarin je kunt lezen welke smaken wel en welke juist helemaal niet combineren. Inmiddels heeft Niki Segnit ook het boek Lateral Cooking (kookbijbel) geschreven, waarin het draait om uit je hoofd koken. Het zijn niet zozeer heel veel recepten, maar heel veel nuttige informatie voor bij het koken. Heel nuttig voor de beginnende kok maar ik wil wedden dat zelf een gevorderde kok er nog veel van op kan steken. De manier van schrijven is ook heel verfrissend.Latering Cooking @ Lauriekoek.nl

Kookboeken met de potentie om klassieker te worden

Kookboeken die een grote potentie hebben om klassiekers te worden. Zoals Zout, Vet,  Zuur, Hitte. Zijn de boeken van Heston Blumenthal een klassieker of die van Jamie Oliver? Deze boeken worden wel constant heruitgegeven. Of wat dacht je van de boeken van Anna Del Conte? River Cottage? Op vegetarisch gebied is het ook moeilijker te zeggen. Tot slot wil ik ook de naslagwerken van Harrold McGee niet vergeten te noemen. Al  vallen die misschien niet over de meest klassieke zin van het woord als het kookboeken betreft.

Ga langs bij de boekwinkel
Boekwinkels @ Lauriekoek.nl

Kom je er niet uit? Ik zou er dan voor willen pleiten dat je langs gaat bij een gespecialiseerde kookboekenwinkel. In het overzicht van mijn favoriete boekwinkels vind je er een paar. Ook wil ik je meegeven dat het kan helpen om tweedehands te zoeken als je iets specifieks zoekt. Als je Engels geen probleem vind kan zoeken bij een Engelse boekwinkel ook geen kwaad. Ook mag je mij in de comments altijd om advies vragen, wie weet kan ik je helpen.

Posted by on 12 november, 2019

2 Comments

  • petra klimop

    12 november, 2019

    Dank je wel voor dit mooie, inspirerende overzicht! Gelukkig heb ik er al een paar boeken van….
    Ik lees je blog graag, geeft veel informatie over boeken en het is, nogmaals, heel inspirerend!

LEAVE A COMMENT