Kookboekentips van Laurie: kookboeken die op Ottolenghi lijken
Laatst kreeg ik een mail van een van jullie met de vraag of er kookboeken zijn die op Ottolenghi lijken? Een interessante vraag, want wie lijkt op wie? Lijkt Ottolenghi op die kookboeken, of die kookboeken op Ottolenghi? Is Ottolenghi de maat der dingen of der kookboeken? Voor mij niet maar voor sommige mensen misschien wel.
Ik denk dat als je alle kookboeken van Ottolenghi bij elkaar hebt je al een hoop kookinspiratie bij elkaar hebt. Aan de andere kant weet ik als kookboekenliefhebber: er kan altijd meer bij. Het vragen naar meer dingen die aan Ottolenghi doen denken doet mij ook denken aan de tijd dat iedere vrouw die een kookboek uitbracht werd bestempeld tot de nieuwe Nigella Lawson en in het geval van een man de nieuwe Jamie Oliver. Alsof mensen niet hun eigen unieke identiteit mogen hebben.
Hoe dan ook ik heb deze vraag lekker ruim geïnterpreteerd en het is dan ook een flinke lijst met tips geworden!
Kookboekentips
Kookboekentips van Laurie is een nieuwe rubriek op Lauriekoek.nl. Ik krijg vaak vragen van mensen die voor een bepaalde situatie een bepaald kookboek zoeken. Heel algemene vragen of juist heel specifiek. Het beantwoorden van die vragen kost me vaak veel tijd en moeite en levert me vaak ook het nodige opzoekwerk op. Door het advies hier te publiceren heeft iedereen er wat aan. Mijn advies komt echt van mij, er komt geen AI of bol.com lijstje aan te pas en ik heb de boeken echt ingezien om te concluderen dat het echt een kookboek is waar mensen wat aan hebben. Waar dat kan link ik terug naar een van mijn recensies.
Heb jij wat aan mijn advies? Overweeg dan een donatie te doen, zo blijft Lauriekoek ook in de toekomst bestaan. Heb je zelf behoefte aan advies van mij? Mail me je vraag en wie weet zie je het antwoord hier terug.
Let op: sommige boeken die ik aanraad zijn misschien alleen nog tweedehands te krijgen. Ik heb niet altijd inzicht in of een kookboek een herdruk gaat krijgen of niet. Check vooral mijn blogpost over zoeken naar dat ene kookboek als je ergens naar op zoek bent.
Kookboekentips van Laurie: kookboeken die op Ottolenghi lijken
Ik vind het moeilijk om hier een lijst te geven van boeken die exact op Ottolenghi lijken. Dat is natuurlijk niet te doen er bestaan geen kopieën en anders is het plagiaat. Ik heb een paar thema’s bedacht die ik bij Ottolenghi vind passen en aan de hand daarvan geef ik je tips.

Groente kookboeken
Een van de voornaamste dingen waar Ottolenghi om werd geroemd is het goed klaarmaken van groenten dus het ligt voor de hand om met groenten kookboeken te beginnen. Ik kan van dit onderwerp op zich al een hele lijst maken dus ik houd het nu beperkt tot de volgende aanbevolen selectie:
- Groenten van Mari Maris
- Een ode aan groenten van Alice Zaslavsky
- Veg! en Heel veel veg! Van Hugh Fearnley Whittingstall
- We love groenten van Janneke Vreugdenhill
- Het grote groenteboek van Alice Hart
- Ode van Jigal Krant.


Je zou ook kunnen kijken in mijn kookboekentips voor mensen die zoeken naar salade kookboeken of kookboeken over fruit
Midden-Oosterse kookboeken
Een andere constante zeker in de eerste Ottolenghi kookboeken zijn Midden-Oosterse invloeden. Ook hier maak ik een selectie, want net als groenten kookboeken heb ik veel Midden-Oosterse kookboeken gerecenseerd. Mijn tips zijn:
- Falastin en Boustany van Sami Tamimi
- Vegarabia en Suqar van Greg Malouf
- Sebze van Özlem Warren
- Nistissima en Cyprus van Georgina Hayden
- Zaitoun van Yasmin Khan
- TLV en TLV vegan van Jigal Krant
- Cafe Mazahar van Merijn Tol
- Simply van Sabrina Ghayour
- Mezze van Salma Hage
- Nosh en Tahin van Esther Erwteman
- Med van Claudia Roden
- Comptoir Libanais van Tony Kitous
- Moro thuis van Sam en Sam Clark
- Kaneel en kardemom van Anne Shooter
Van veel auteurs zijn veel meer kookboeken uitgegeven dan ik hier noem. Zoek gerust verder op hun namen om nog meer kookboeken te vinden.

Kookboeken van mensen die bij Ottolenghi hebben gewerkt of werken
Veel mensen die bij Ottolenghi hebben gewerkt of werken slaan op een gegeven moment hun vleugels uit en schrijven een eigen kookboek. Zo is er Helen Goh die een solo bakboek schreef dat Bakgeluk heet. Noor Murrad kwam met Lugma. Sami Tamimi heeft het kookboek Falastin en daarna Boustany gemaakt. Fusão en Mezcla van Ixta Belfrage. Ik denk dat er de komende tijd nog wel meer kookboeken uit gaan komen van (oud) Ottolenghi werknemers.

Boeken waarvan ik het gevoel heb dat ze Ottolenghi fans aan zouden kunnen spreken
Naast dat de kookboeken van Ottolenghi werknemers de fans wel aan zullen spreken, zijn er ook nog andere kookboeken waarvan ik op basis vibes en niet per se de keuken denk dat het een goede match is.:
- De kookboeken van Meera Sodha: Azië, Bij Meera aan tafel, Puur India en Made in India.
- Kookboeken van Tim Anderson zoals Vegan Japaneasy en Hokkaido.
- De kookboeken van Hetty Lui McKinnon, waarvan ik eerder een groepsrecensie schreef, en haar nieuwste kookboek: Linger.
- De kookboeken van Claudia Roden
- Zes seizoenen en Zes seizoenen graan van Joshua McFadden
- Anna Jones met Eén pan plaat planeet en Anna’s perfecte smaken
- Moesson van Asma Khan
- En enkele kookboekklassiekers zoals de Zilveren Lepel.








Laatste reacties