Boekrecensie: Vegan JapanEasy

Boekrecensie: Vegan Japaneasy @ Lauriekoek.nlVegan JapanEasy is een plaatje om te zien. Met goud, bijna neonroze en aan de zijkant zijn de bladzijdes paars. De inhoud is net zo leuk 80 makkelijke Japanse veganistische recepten van kok Tim Anderson.

Boekrecensie: Vegan Japaneasy @ Lauriekoek.nl
Tim Anderson

Ik ken Tim Anderson vooral van een van mijn favoriete podcasts The Kitchen Cabinet waarin een panel aan experts allerlei kookvragen van luisteraars en mensen in de (digitale) zaal beantwoorden. Tim valt altijd op door zijn grappige antwoorden. Hij komt vaak met eigenwijze suggesties en staat open voor het proberen van rare smaakcombinaties. Tim Anderson komt uit Canada en won de Britse Master Chef. Hij woont nu ook in Londen waar hij twee Nanban restaurants heeft waar hij op zijn manier Japans kookt. Hij woonde na zijn afstuderen 2 jaar in Japan en bestudeerde Japanse voedselgeschiedenis.

Vegan JapanEasy

Tim Anderson schreef eerder al drie kookboeken waar mensen in mijn omgeving heel enthousiast over waren zoals Nanban, Tokio stories en JapanEasy. Alleen stond daar niet heel veel in voor vegetariërs, helaas. Daarom ben ik heel enthousiast over dit kookboek. Veel Japanse gerechten zijn volgens het voorwoord van Vegan JapanEasy behoorlijk veganvriendelijk. Het is al veganistisch of kan makkelijk veganistisch worden gemaakt. En dan bedoelt hij niet alleen het sobere eten dat je in boeddhistische tempels krijgt. In de Japanse geschiedenis werd vlees en zuivel in beperkte mate gebruikt. Vis is moeilijker maar kan je vervangen voor paddenstoelen of zeewier.Boekrecensie: Vegan Japaneasy @ Lauriekoek.nl

Boekrecensie: Vegan Japaneasy @ Lauriekoek.nl

Umami en msg

Er wordt voorin het boek ook nog het een en ander uitgelegd over het belang van umami als basissmaak. Iets wat in het verleden in de vegetarische en veganistische keuken te weinig aandacht kreeg. Ook gaat hij dieper in op msg, het poeder waar helaas nog heel wat vooroordelen over bestaan. Msg wordt overigens niet als poeder toegevoegd in de recepten in Vegan JapanEasy. Producten waar het van nature in zit zoals bijvoorbeeld sojasaus, zeewier, wijn en miso wel.

Mocht je nu denken: wat is miso nou precies en hoe kook je de perfecte rijst? Voorin het kookboek vind je daar uitgebreide uitleg over. Net als je hoe je het precies kunt gebruiken. Ook wordt er nog het een en ander uitgelegd over Japans tempel eten shojin ryori. Mocht je dáár trouwens meer over willen weten dan kan ik je het boek Just Enough van Gesshin Claire Greenwood aanraden.Boekrecensie: Vegan Japaneasy @ Lauriekoek.nl

Geen kopieën wel pit

In dit boek geen treurige vegan versies van Japanse vlees- en visgerechten, maar gerechten die al veganistisch zijn of waren dus. Rijke umamismaken en dus geen vleesvervangers (wel een keer de beyond meat burger en hier en daar plantaardige kaas) of flauwe toestanden. Het is trouwens niet alleen veganistisch, maar ook nog eens makkelijk klaar te maken. Win-win. Om de makkelijkheid te onderstrepen staat bij elk recept een moeilijkheidsgraad met daarbij een opmerking.

Klassiekers en nieuwe opties

Wat voor gerechten kun je verwachten? De gerechten waar ik aan denk als ik aan de Japanse keuken denk zoals sushi, gyoza tempura, noedels, ramen, miso soep staan er allemaal in. Maar ook knolselderij steak op Japanse wijze, katsucurry met bloemkool, mapo tofu (een Chinees gerecht waarvan een Japanse versie bestaat!) kimchi miso hotpot of ramensalade. Een van mijn favoriete tot nu toe is een belachelijk klinkend recept voor noedels met pesto waar miso in is verwerkt. Er zijn ook zoete opties aan het eind van het kookboek, amandelgelei met mango en bruine suikersiroop bijvoorbeeld. Bijna overal staat een mooie foto bij.Boekrecensie: Vegan Japaneasy @ Lauriekoek.nl

Boekrecensie: Vegan Japaneasy @ Lauriekoek.nl

Boekrecensie: Vegan Japaneasy @ Lauriekoek.nl

Boekrecensie: Vegan Japaneasy @ Lauriekoek.nl

Ik vind Vegan JapanEasy een heel geslaagd kookboek. Ik ben blij dat het vierde kookboek van Tim Anderson ook voor mij als vega geschikt is. Als ik een nadeel moet noemen is het dat je voor sommige ingrediënten even naar de toko moet, wat onhandig kan zijn als er geen een (meer) bij je om de hoek zit. Al moet ik zeggen dat ik er de afgelopen tijd ben achtergekomen dat er veel meer online verkrijgbaar is dan ik dacht en als je het eenmaal in huis hebt dan kun je weer een tijdje vooruit. Als je niet goed weet wat je met tofu moet, of nog onbekend bent met ingrediënten als miso en zeewier dan kan dit boek een echte eye opener zijn. Of je nou vega, vegan of vleeseter bent.

Vegan JapanEasy
Tim Anderson
Uitgeverij Good Cook
€25,95

Posted by on 2 maart, 2021

LEAVE A COMMENT