Boekrecensie: Mezcla

Boekrecensie: Mezcla @ Lauriekoek.nlMezcla het langverwachte solo kookboek van Ixta Belfrage is uitgekomen. Mezcla (niet te verwarren met de drank mezcal) betekent mengsel of combinatie. In dit uitnodigend uitziende oranje met fel roze boek vind je recepten met bijzondere mixen van ingrediënten en bereidingen.

Overal inspiratie

Ixta heeft banden met Italië, Mexico en Brazilië. In haar voorwoord vertelt ze over de landen, de mensen en hun invloeden, oh en Ottolenghi. Die kun je niet over het hoofd zien in dit verhaal. In zijn test kitchen, waar vorig jaar het eerste boek van verscheen heeft hij allerlei talent rondlopen, waaronder tot voor kort ook Ixta ook hij heeft invloed gehad op haar manier van koken.

Fusion is fusion

In het voorwoord schrijft ze ook dat ze zich realiseert wat voor privilege het is om zo intensief te reizen en als het ware op te groeien in drie landen tegelijk. Het gaat ook niet alleen om die drie landen, in de test kitchen wordt van alles gedeeld, haar inspiraties gaan veel verder dan alleen drie landen. Ze zijn fusion, het is een woord waar op neergekeken maar Ixta zegt ook al, er is vooralsnog geen beter woord. Ook erkent ze dat ze niet persoonlijk te maken heeft gehad met appropriation. Ze is geen expert in een enkele keuken, ze probeert geen tradities te kopiëren maar verschillende keukens en hun culturen te vieren.
Boekrecensie: Mezcla @ Lauriekoek.nl

Elke dag of wat meer tijd

Goed nu naar Mezcla het kookboek. Het heeft een interessante indeling. Tussen recepten voor elke dag en voor entertaining. De elke dag recepten zijn makkelijker en sneller, de entertain ecepten kosten meer tijd, moeite en ingrediënten. Binnen die indeling zijn de recepten ingedeeld naar vis, vlees en groenten. Er zijn ook recepten voor nagerechten die zijn ingedeeld tussen quick fixes en showstoppers. Hetzelfde idee, snelle nagerechten en desserts die wat meer tijd en moeite kosten maar dan wel de show stelen.Boekrecensie: Mezcla @ Lauriekoek.nl

Boekrecensie: Mezcla @ Lauriekoek.nl

Moeilijke ingrediënten?

Natuurlijk komen we ook op de ingrediënten, want als het Ottolenghi is of iemand die heeft gewerkt met Ottolenghi dan kunnen er nog wel eens wat moeilijk verkrijgbare ingrediënten bij zitten. Ik moet zeggen ik vind het meevallen in dit boek. Ik denk dat je met een goed gesorteerde toko een eind komt. Daar hebben ze ingrediënten zoals cassave, verschillende pepers, creamed coconut, rode palmolie en Thaise basilicum.
Boekrecensie: Mezcla @ Lauriekoek.nl

Wel vega maar niet perse vegan

Ik meende ergens te hebben opgevangen dat er ook veel vegan recepten in Mezcla stonden. Ik geloof dat dat wel meevalt. Er gaan behoorlijk wat zuivel in recepten, boter, ghee, double cream en kaas. Het is dus wel veel vegetarisch. Soms staat er bij een recept dat je een vegan alternatief kan gebruiken, alleen vraag ik me af of zo’n optie door iemand is uitgetest. Zo staat er bij een recept dat je ansjovis voor miso kunt vervangen, maar wordt er niet vermeld hoeveel.

Nieuwe smaken

Vast staat wel dat in Mezcla smaken en combinaties voor komen die je nog niet ergens anders hebt gezien. Ik zie een hoop kookboeken en zelfs voor mij voelt Mezcla aan als iets nieuws. Toen quinoa een hit werd dankzij de clean eating trend werd voorspeld dat de Zuid-Amerikaanse keukens zouden gaan shinen. Dat is toen niet gebeurd maar wellicht dat Mezcla het met Mexicaanse en Braziliaanse invloeden lukt om deze keukens meer in de spotlights te krijgen. Dat verdienen ze.Boekrecensie: Mezcla @ Lauriekoek.nl

Boekrecensie: Mezcla @ Lauriekoek.nl

Uitdaging blijft

Het niveau van recepten, zelfs de makkelijkere doordeweekse recepten zal voor sommige mensen nog steeds hoog zijn. Net zoals dat veel mensen het boek Simpel van Ottolenghi nog steeds een uitdaging vinden. Ixta Belfrage aangeeft je kunt ook een doordeweeks recept maken als je een diner voor vrienden organiseert. De recepten zijn dan nog steeds vernieuwend en minstens zo lekker. Al kan het maken van een showpiece ook heel leuk zijn.Boekrecensie: Mezcla @ Lauriekoek.nl

Mezcla versus Flavour

Zelf moet ik wel even wennen aan de hoeveelheid zuivel in de recepten. Ik heb persoonlijk het gevoel dat Flavour iets vega en ook zeker wel vegan vriendelijk is. In dat boek zit meer Ottolenghi en dit is een boek van Ixta zelf, haar eigen stem en stijl zijn anders. Dat is logisch. Als je vegetariër bent en je hebt Flavour noch Mezcla in huis, dan zou ik je willen aanraden beide boeken even te checken voor je Mezcla koopt. Als je Flavour al hebt en je verlangt naar meer, dan is Mezcla zeker wat voor jou.Boekrecensie: Mezcla @ Lauriekoek.nl

Mezcla 
Ixta Belfrage
Uitgeverij Fontaine
€32,99

Posted by on 20 september, 2022

2 Comments

  • René Thuring

    13 november, 2022

    Ik heb naar aanleiding van jouw recensie het boek Flavour gekocht. op blz 118 staat dat Ixta Porchetta met abrikozen mosterd heerlijk vindt. Ik kan echter geen recept vinden voor Abrikozen Mosterd,
    Een dipsausje is wel te vinden bij recepten Aldi. Weet jij een recept voor mij?
    Ik (76) was gericht op de Franse Italiaanse en Spaanse keuken Nu veel meer Ottolenghi ed.

    Ik vind jouw blog heerlijk om te lezen bedankt

    • Laurie

      13 november, 2022

      Abrikozen mosterd is verkrijgbaar als kant-en-klaar product bij delicatesse winkels. Ik was recent in Oostenrijk, een abrikozenland en daar was het iets beter verkrijgbaar. Je zou zelf het een en ander door elkaar kunnen mengen, ik vond dit recept bij Martha Stewart https://www.marthastewart.com/354661/apricot-mustard
      Bedankt voor je compliment over mijn blog!

LEAVE A COMMENT