Brood bakken in een gietijzeren pan

Brood bakken in een pan @ Lauriekoek.nl
In deze blogpost komen mijn voorliefde voor gietijzeren pannen en brood samen. Geweldig toch als twee dingen waar je van houdt samen tot een nog beter resultaat leiden? Natuurlijk deel ik hier ook wat ik doe zodat jij ook je brood met goed resultaat kan bakken in een gietijzeren pan. 

Waarom brood bakken in een gietijzeren pan?

Misschien denk je nu dat ik je ga vertellen hoe je brood bakt op open vuur, dat kan natuurlijk maar daar gaat het nu niet om. Het gaat om brood bakken in de oven. Mankeert er misschien iets aan de moderne oven? Nee, maar de meeste moderne ovens zijn niet random compleet egaal loeiheet. Dat is niet erg want voor veel gerechten maakt dat niet verschrikkelijk veel uit, maar voor brood wel. Een gietijzeren pan kun je goed voorverwarmen waardoor hij door en door warm is. Daardoor geeft hij veel hitte aan het het brood wat zorgt voor een mooie korst en het vocht in het brood gevangen blijft. Ik heb het idee dat het brood daardoor langer goed blijft.Brood bakken in een pan @ Lauriekoek.nl

Professionele bakkerijen hebben vaak stoomovens die speciale programma’s draaien en die op het juiste moment de juiste dosis stoom geven. Thuis heb je die vaak niet. Dat kun je met een gietijzeren pan dus na bootsen.

Hoe brood bakken in een gietijzeren pan?

De eerste voorwaarde is natuurlijk dat je een oven hebt waar de pan die je wil gebruiken in past. Voor een brood van een kilo deeg gebruik ik een pan met een diameter van 24 á 26 cm. Begin op tijd met voorverwarmen, want je wil dat het gietijzer van je pan door en door heet is. Let erop dat je je bij het gebruiken van geëmailleerde pan aan bepaalde temperatuur limieten moet houden. Dit omdat anders het emaille blijvend beschadigd raakt.

Als je je brood klaar maakt voor de tweede en laatste rijs, of laatste rust voor het bakken, is het handig het alvast op een cirkeltje bakpapier te leggen. De pan uit de oven halen en invetten heeft geen enkele zin. Dat gaat verschrikkelijk walmen en stinken. Je kunt als je veel vertrouwen hebt, of een hekel aan bakpapier ook het brood zo in de pan doen. Of strooi een dun laagje grove polenta in de pan voor je het brood erin doet.

Als de oven genoeg is voorverwarmd en je brood klaar om te bakken pak dan ovenwanten om de pan uit de oven te tillen. De pan is gloeiend heet, dus huisdieren, kinderen en nieuwsgierige volwassenen op afstand houden. Dit is het moment waarop je ontdekt of je goede ovenwanten hebt… of niet. Til de pan uit de oven, zet op een goed stabiele onderzetter. Haal de deksel van de pan en gooi je brood erin, let erop dat je met je handen de pan niet raakt. Maak een snee in het brood zodat het kan uitzetten en doe de deksel er snel op. Sommige recepten gooien zelfs nog een borrelglaasje water om het brood heen in de pan, maar dat hoeft dat niet. Doe de deksel erop en doe de pan in de oven.

De baktijd van een standaard brood is ongeveer 40 minuten. Na 20 minuten kan je de deksel eraf halen zodat het brood goed bruin kan worden, bak daarna nog 20 minuten door voor een gaat resultaat. Je kunt deze bak techniek op allerlei broden toepassen maar let wel op, bij kleinere broodjes moet je wel de baktijd aanpassen.

Tip: Gebruik dit basic broodrecept en bak het in een vorm zoals je normaal zou doen en een keer in een gietijzeren pan. Zie het verschil! Broodbak motivatie nodig? Lees dan hier waarom zelf met de hand brood maken cool is.

Gietijzer

Zoals je hier boven kunt lezen zijn er twee soorten gietijzeren pannen: met en zonder emaille. Die zonder is erg geschikt voor het bakken van brood, omdat je hem heel heet kan opstoken, nog heter dan de variant met emaille. Mijn ervaring is ook dat het emaille van een gietijzeren pan het niet zo leuk vindt om steeds tot de max te worden opgewarmd. Gietijzer houdt, als het eenmaal warm is de warmte ontzettend goed vast. Daar kun je dus handig gebruik van maken bij het koken, bij het bakken van brood op hoge temperaturen, maar ook als je iets juist langzaam op laag vuur wil garen. Het is een van mijn favoriete materialen om mee te koken. Lees ook: koken in gietijzeren pannen 7 nuttige tips

Lodge

De pan die ik hier in de blogpost laat zien is een pan zonder emaille van Lodge: De combo cooker set. Het is een combinatie van een koekenpan en een grote steelpan met een diameter van 26 cm. De een is de deksel van de ander en dat werkt beide kanten op. Hij sluit goed op elkaar aan. Dankzij de steel en de tegengreep kan je hem goed vastpakken. Dat is belangrijk bij en zware pan die behoorlijk warm wordt zoals deze.
Lodge gietijzeren pan @ Lauriekoek.nl

Lodge gietijzeren pan @ Lauriekoek.nl

Lodge gietijzeren pan @ Lauriekoek.nl

Veel Amerikaanse en Engelse bakgoeroe’s gebruiken er precies zo een. De pan komt al ingebrand, dus je hoeft hem niet in te branden. Je brood kan er zo in. Als je de pannen van Lodge in het echt wil zien kan ik je Kookpunt Rotterdam van harte aanbevelen. Ze hebben een enorme afdeling gietijzeren Lodge pannen, offline en online, in alle soorten en maten. Als je eenmaal zo’n pan hebt kan hij met de juiste zorg generaties lang mee. Heel erg duurzaam dus.
Lodge gietijzeren pan @ Lauriekoek.nl

Een gietijzeren pan is veelzijdig

Je kunt voor het bakken van brood ook allerlei cloches en vierkante vormen met deksel krijgen. Die werken ook allemaal vast prima. Alleen kun je ze alleen voor het bakken van brood gebruiken. Een pan zoals deze is multifunctioneel. Hij kan op allerlei hittebronnen gebruikt worden, van inductie tot open vuur. Je kunt er ook gewoon pannenkoeken in bakken of een stoofpot in maken. Dat gaat met een bakkerscloche niet. Hoe fijn is het als iets voor meerdere dingen goed te gebruiken is?

Brood!

Wat mij betreft gaan we een zomer in waar iedereen zijn eigen brood bakt. Of het nou in de vorm van pizza is, of een pitabroodje. Het kan allemaal, ook buiten op de barbecue. Of als het weer winter wordt op het fornuis of in de oven. De warmte die gietijzer maakt waar je ook bent dat je brood mooi gaar wordt. Een must have voor iedere enthousiaste bakker en kok. Voor je het weet ben je net als ik een fan met een hele verzameling van deze pannen. Let maar op.Pampushky @Lauriekoek.nl

Recept: Pizza uit de koekenpan @ Lauriekoek.nl

Zie voor meer, recepten en ideeën ook het bakboek Brood uit de pan Boekrecensie: Brood uit de pan @ Lauriekoek.nl

Posted by on 1 juni, 2022

2 Comments

  • Sander Van Ierschot

    17 november, 2022

    Wat een leuke opmerking “nieuwsgierige volwassen “.
    Dankjewel 🙏 voor de glimlach op mijn gezicht. Ik ga zondag proberen brood te maken in gietijzeren pan, echter zonder andere keuken apparatuur. Omdat dat er nog niet is!

LEAVE A COMMENT