Waar koop je al die Midden-Oosterse ingrediënten?

Ingrediënten uit het Midden-Oosten, de meeste vragen die aan mij worden gesteld gaan daarover. Eerst komt er meestal een vraag om vast te stellen of ik er iets van weet en daarna komt er soms een stortvloed. Welke winkels? Welk merk? Hoe weet ik of het kwaliteit is? Of ik niet bedonderd word? Waarom heeft de supermarkt product “x” niet? Stuk voor stuk heel interessante vragen waarop ik soms het antwoord weet, soms gedeeltelijk en soms niet. Maar wat ik weet wil ik best met jullie delen.

Waarom heeft de supermarkt het niet?

Di is een hele boeiende vraag, want in Engeland hebben supermarkten vaak wel van alles, van ingemaakte citroen tot rozenharissa. In Nederland is het stukken moeilijker wat dat betreft, soms heeft de supermarkt een klein schap met ingrediënten die de supermarkt manager zelf mag uitkiezen. That’s it. Sowieso verbaast de supermarkt me af en toe enorm. De supermarkt verkoopt wel pakjes, zakjes en duizend soorten toetjes, maar niet wat ik zoek of graag zou willen hebben.

Harissa @ Lauriekoek.nlWat dat betreft mogen we al blij zijn met kleine stapjes, zoals La Morena chilipepers in abodo saus, of het feit dat sommige supermarkten nu wel de standaard harissa in het assortiment hebben.

Persoonlijk ben ik fan van de Turkse supermarkt, delicatessenwinkels en bijzondere adresjes, maar niet ieder dorp heeft zulke adresjes en niet iedereen woont in de stad. Dat realiseer ik me maar al te goed. Buiten dat heeft niet elke winkel alles wat je zoekt en zelf ik, als doorgewinterde culi vind het soms fijn om in een keer te vinden wat ik zoek. Anders duurt boodschappen doen eindeloos en houd je geen tijd of puf over om te koken. Ik snap het helemaal. Helaas heb ik de perfecte online winkel waar je alles kan bestellen nog niet gevonden. Mocht ik hem wel vinden dat laat ik het meteen weten.

Word ik bedonderd waar ik bij sta?

Goede vraag! Was alles maar zo makkelijk als Tilda rijst. Je koopt het en je weet vrij zeker dat het de juiste rijst is. Namelijk basmati, andere rijstmerken zijn in 65% van de gevallen geen basmati. Tilda heeft dus een naam hoog te houden. In andere gevallen is het moeilijker. Een bekend voorbeeld is bijvoorbeeld Manukahoning. Nieuw-Zeeland zou 1/3 van de honing die in omloop is kunnen hebben geproduceerd. De rest wordt ook verkocht als Manukahoning, maar is het niet. Andere producten waar veel mee wordt geklooid? Balsamico azijn, thee, olijfolie, kruiden. Het is behoorlijk lucratief. Ik denk niet dat dit perse met Midden-Oosterse producten meer gebeurt, het gebeurt gewoon met ieder product waar winst te halen valt.Tilda @ Lauriekoek.nl

Soms staat het trouwens gewoon op het etiket, daarom is het belangrijk om te lezen. Er is silan (dadelstroop) die voor 50% uit suikersiroop bestaat op de markt en granaatappelsap waar op de achterkant van het flesje staat dat het eigenlijk druivensap is. Dit is eigenlijk een granaatappeldressing die wel als 100% puur sap wordt verkocht. Ook wordt er dikwijks za’tar verkocht waar geen za’tar in zit.  Dat kun je allemaal lezen op het etiket, dus lees het, liefst voordat je iets koopt.Silan @ Lauriekoek.nl

Hoe weet je of iets kwaliteit is?

Ik denk dat het woord “authentiek” hier ook wel een rol speelt. Mensen willen weten waar hun eten vandaan komt, omdat dat voor hen iets over de kwaliteit zegt. Het is natuurlijk handig als het merk hier zelf open over is, is het een familiebedrijf en hoe wordt er gewerkt? Maar dat is helaas lang niet altijd zo. De verpakking of prijzen van producten zegt ook weinig over de vermeende authenticiteit van producten. Al is denken dat je voor een dubbeltje op de eerste rij kunt zitten in het geval van kwaliteitsvoedsel niet zo heel handig. Het is lastig, meestal kom ik er achter of iets mijn persoonlijke kwaliteitsstandaarden haalt door het empirisch onderzoek. Veel kopen en veel proberen, prijzig maar wel de beste manier.

Ook kun je natuurlijk altijd navraag doen, bij restaurants, bij Culi’s in de buurt, bij mensen waar je al eens gegeten hebt en iets heel lekker vond. De meeste mensen delen graag hun geheimen. Ook schrijvers als Jigal Krant, Merijn Tol en Nadia Zerouali besteden aandacht aan deze ingrediënten in hun boeken en geven veel tips.

Merken?

Er zijn drie merken die ik graag aan wil raden omdat ik er achter sta: Souq omdat dit het merk is van Merijn en Nadia uit het verhaal hier boven. In een review heb ik eerder al verschillende producten beschreven, hun za’tar bevat als enige het wilde tijmplantje dat verwarrend genoeg ook za’tar genoemd word en die typische muffe smaak geeft. Het tweede merk is Al Arz tahini, omdat dit een heel lekkere tahini is, je koopt hem bij Mouwes (waar je sinds kort ook za’tar rozenwater en oranjebloesemwater vindt). Al Arz Tahini @ Lauriekoek.nl

De derde is het rozenwater van Cortas. Het rozenwater wat er schijnbaar zo goedkoop uitziet dat mensen niet geloven dat Ottolenghi het gebruikt. Toch is het zo.Cortas Rozenwater @ Lauriekoek.nl

Je kan veel zelf maken

Ingemaakte citroenen @ Lauriekoek.nlAls je wat tijd over hebt kun je natuurlijk van alles zelf gaan maken. Je kunt zelf citroenen inleggen in zout, zelf granaatappelsap inkoken tot molasse. Je kunt labneh maken of je eigen ras el hanout samenstellen. Als je echt in bent voor een project, kun je ook je eigen rozenwater destilleren. Harissa? kun je ook zelf maken en natuurlijk kun je zelf ook je eigen tahinpasta blenderen.

Sommige dingen zijn heel moeilijk te vinden

Aleppo peper? Gevonden in Londen, in Nederland nog nergens aangetroffen. Rozenharrisa?Het in mijn ogen beste merk, Belazu, was lange tijd niet te vinden, maar is inmiddels op enkele locaties verkrijgbaar. Er zijn olijven soorten die ik nog nooit heb gegeten simpelweg omdat ik ze nooit ergens kan vinden. Wees dus niet bang als je iets niet kan vinden, sommige producten zijn gewoon echt vrijwel onvindbaar. Misschien dat restaurants nog dingen kunnen bestellen bij chique groothandels, voor consumenten zijn ze buiten bereik.Aleppo Pepper @ Lauriekoek.nl

Het wordt langzaam beter

Freekeh @ Lauriekoek.nlBulgur en couscous, zelfs reuze couscous worden steeds beter verkrijgbaar, ras el hanout is in veel supermarkten wel te krijgen. Albert Heijn verkoopt gerookt paprikapoeder. Freekeh is nog steeds verkrijgbaar bij supermarkten. Ook Turkse supermarkten spelen er beter op in heb ik het idee, er is meer en er is vaak ook meer te kiezen. Gewoon omdat de vraag toeneemt. Ik heb zelfs begrepen dat Oil&Vinegar nu granaatappelmelasse verkoopt. Marqt verkoopt Souq.

Posted by on 6 oktober, 2018

11 Comments

 • Jeroen Slappendel

  6 januari, 2019

  Ik heb gisteren Aleppo peper bij Marqt gekocht. Urfa peper heb ik bij de Turkse winkel kunnen kopen, maar heette daar Isot peper.

 • Joop

  13 februari, 2019

  Weet u waar ik op dit moment in Amsterdam Freekeh kan kopen? Ik ben al naar 6 winkels in Amsterdam geweest waar je zou denken dat ze het zouden hebben maar het is nergens op voorraad 🙁 Ik zou er graag mee koken, heb meerdere lekkere recepten gevonden…

  • Laurie

   13 februari, 2019

   Hoi Joop. Ik woon niet in Amsterdam, ik heb ooit wel Freekeh gekocht dat was van het merk Artisan Grains. https://lauriekoek.nl/artisan-grains/ Bij een winkel die Vegabond heet. Ze hebben het soms bij AH of Jumbo. Er is ook een merk dat Green Age heet dat word verkocht bij sommige bio winkels. Online is het ook te koop. Ik hoop dat je het ergens vind.

 • Joop

  13 februari, 2019

  Hoi Laurie, bedankt voor de info! Ik heb vandaag contact met de klantendienst van de AH gehad en ze vertelden mij dat ze het in heel Nederland niet meer verkopen. Bij de grote Jumbo waar ik ook ben geweest hebben ze het ook niet. De Vegabond ziet er heel goed uit! Ik zal daar een keer langs gaan. Maar inmiddels heeft de Landmarkt (landmarkt.nl) op een mailtje van mij gereageerd. Ze hebben gebroken Freekeh op voorraad en ik ben er net geweest om het te kopen. Leuke grote supermarkt met veel biologische producten. Ik verheug me nu op het koken en smullen 🙂 Dank ook voor je interessante website!

  • Laurie

   13 februari, 2019

   Goed dat je het hebt gevonden! Veel kookplezier alvast en bedankt voor je Landmarkt tip.

 • Albert

  18 september, 2019

  Hoi Laurie, enig idee waar het rozenwater te koop is of online te bestellen is?

  • Laurie

   18 september, 2019

   Hoi Albert! Ik heb goede ervaringen met Pit&Pit en het schijnt dat de producten van Souq nu ook bij de Albert Heijn liggen. Het zou dus kunnen dat je bij de grotere Albert Heijns nu ook rozenwater kan kopen. Let erop dat als je online het merk Nielsen en Massey koopt dat dit merk heel sterk is. Begin in dit geval eerst met 1/8ste van de hoeveelheid!

 • Dams

  17 januari, 2020

  Check onze website eens een keer uit mocht je de handigheid willen hebben van Midden-Oosterse producten aan huis geleverd te krijgen! We hebben ook een Instagram en een Facebook pagina.

 • Suhela

  28 januari, 2022

  Ik zag deze week Aleppo peper bij de Appie 🤗 Ben nog niet zo thuis in deze keuken, maar zag wel dat er een aardig aanbod was. In elk geval van het merk Nadia & Merinn’s Souq

  • Laurie

   28 januari, 2022

   Souq ligt inderdaad bij AH en bij de meeste vestigingen ligt veel maar helaas niet alles. De Souq za’tar bijvoorbeeld is bij Albert Heijn anders, helaas want ik heb liever het echte spul. Aleppo peper is trouwens pil biber bij de Turkse winkel.
   Er verdwijnen bij Albert Heijn ook weer dingen, zo verkochten ze vroeger bijvoorbeeld bij veel vestigingen freekeh, die is nu op heel veel plekken weer verdwenen. Daarom is het fijn dat er ook andere winkels dan de Appie bestaan met weer een heel anders aanbod. 🙂

LEAVE A COMMENT