Boekrecensie: Sebze
Sebze van Özlem Warren is een kookboek waar ik enorm naar uitkeek voor het uit kwam. Ik had eerder al een ander kookboek over de Turkse keuken gerecenseerd en ik wist mede dankzij dat boek dat er ook veel goede vega opties zijn in de Turkse keuken. De auteur is een gerespecteerd culinair schrijver en -docent en de cover ziet er geweldig uit. Het is dan echt fijn als je het kookboek in handen hebt en dat wat je hoopte ook zo blijkt te zijn.
Özlem Warren
Özlem Warren is Turks culinair journalist en culinair docent. Ze reist door landen als Amerika, Turkije, Engeland en Jordanië om Turkse kookles te geven. Haar eerder boek Özlem’s Turkish table werd goed ontvangen en is voor zover ik na kan gaan nooit in het Nederlands vertaald. Recepten van haar hand worden op verschillende plekken gepubliceerd, van Milkstreet magazine tot The New York Times cooking. Kortom haar hele leven draait om het bestuderen en promoten van de Turkse keuken.
Sebze
Sebze is groente in het Turks en is afgeleid van het Perzische woord sabze of sabzi wat groenheid betekent. Özlem Warren wilde dit kookboek al heel lang schrijven. Ze vertelt in het voorwoord dat veel mensen Turkije met enkel kebab associëren, maar niet weten van de gerechten met peulvruchten, groenten en volkoren granen die ook bij de Turkse keuken horen. Heel geschikt voor mensen die vegetarisch of veganistisch willen eten of mensen die meer groenten willen eten. Het befaamde mediterrane voedingspatroon waarvan veel mensen beweren dat het gezond is, is ook aanwezig in Turkije.
Koken met het seizoen en wat je in huis hebt
Na de inleiding vertelt Özlem Warren over haar persoonlijk leven, hoe ze in Engeland en daarna Amerika belande en hoe haar bijnaam “aubergine” werd. Voor haar is de cirkel nu een soort van rond, omdat ze nu in dit kookboek de smaken uit haar jeugd kan delen, een manier van leven die nu weer steeds relevanter wordt. Het eten van seizoensgroenten en -fruit, met het seizoen en koken met wat je in huis hebt.
Na een uitleg over de Turkse keuken, de verschillende invloeden en de regionale bijzonderheden. Zo wordt er aangestipt dat Anatolië de bakermat van de tarwe is. Er bestaan nu nog steeds 20 soorten wilde tarwe op Anatolische bodem. Brood is heilig en mag niet verspild worden, overschotten aan groeten worden ingemaakt voor de winter. Er zijn ook verschillende gerechten waarin restjes goed kunnen worden verwerkt.
Van soep tot street food tot zoetigheden
In Sebze staan 85 recepten. Er staan zowel minder bekende regionale specialiteiten in als populaire recepten en recepten van Özlem zelf. Er staan recepten in voor baksels, ontbijtrecepten voor de hele dag, soepen, mezze, groenten bereid in olijfolie. Ook is er street food, er zijn granen peulvruchten en rijst, ovenschotels, stoofpotten en pasta, tafelzuur, smaakmakers en sauzen. Last but not least is er ook een hoofdstuk met zoetigheden. Bij ieder recept staat een mooie sfeervolle foto en door het boek heen vind je foto’s van Turkije. De opmaak maakt alles tot een compleet geheel.
Bekende en minder bekende Turkse recepten
De recepten zijn Mediterraans, als je van aubergine, paprika, tomaat en olijven houdt, zit je met dit kookboek sowieso goed. Veel van de gerechten waar ik aan denk als ik aan de Turkse keuken denk staan er in, zoals bulgurköfte, in dit geval met snijbietsaus, mutabal, een gerookte auberginedip, muhammara, börek en kumpir de befaamde gevulde aardappel. Er staan ook recepten die ik niet ken maar die ik wel aantrekkelijk vind klinken, bijvoorbeeld het recept met freekeh, een van mijn favoriete granen, met rode biet en granaatappelmelasse.
Ga langs bij de Turkse winkel
Vrij veel van de ingrediënten die in Sebze worden gebruikt kun je in de supermarkt vinden. Maar bijvoorbeeld freekeh, snijbiet, granaatappelmelasse, groene puntpaprika’s of Turkse paprikapasta, die vind je waarschijnlijk toch eerder in een Turkse supermarkt. Mocht je daar dan toch belanden, weet dat ze er ook royale bossen verse kruiden verkopen (veel royaler dan bij de gemiddelde supermarkt) en allerlei lekkere olijven. Ik zou dit kookboek vooral als excuus zien om er vaak langs te gaan.
Als het op vegetarisch of veganistisch eten aankomt, denken heel veel mensen dat het wiel opnieuw moet worden uitgevonden, terwijl er al heel veel gerechten zijn die gewoon al vegetarisch lof zelfs veganistisch zijn. Gerechten op basis van bijvoorbeeld peulvruchten en die je dagelijkse portie groenten bevatten, zonder vleesvervangers of ander moeilijk gedoe. Sebze laat een hoop van die recepten zien en ze zijn nog lekker ook.
Sebze
Özlem Warren
Uitgeverij Good Cook
€32,50
Laatste reacties