Boekrecensie: Heel veel veg!

heelveelveg01Daar is-ie dan, de langverwachte opvolger van Veg: Heel veel Veg! In dit boek staan nog meer originele groenterecepten en ook dit boek is vegetarisch, sterker nog de opvolger van Veg! is zelfs veganistisch. De titels mogen dan op elkaar lijken, de inhoud is wel degelijk anders.

In Veg! viel mij al op de Hugh Ferarnley-Whittingstall zei hele goede gesprekken te hebben gehad met iemand van de Vegan Society. Ik vroeg mij toen al af waarom hij niet gewoon een veganistisch boek schreef, maar de tijd was er toen waarschijnlijk nog niet rijp voor, maar nu dus wel. Het vorige boek was trouwens wel gedeeltelijk veganistisch en ik heb er heel veel gekookt uit Veg! Het boek rolt bijna uit zijn cover. Sterker nog ik ben echt wel River Cottage fan geworden sinds Veg! maar ook Licht! behoort tot een van mijn favorieten. Ik heb sindsdien ook meer River Cottage titels in huis gehaald, zoals het fruitboek en het boek over glutenvrij bakken en River Cottage door de weeks. De kenmerkende kookstijl van eenvoudige combinaties en recepten die je gewoon in de oven kunt schuiven vind ik ontzettend handig.

Kritieken

De kritieken ken ik ook, dat recepten vaak te weinig zijn voor het aantal personen wat erbij staat en dat alles wel een bijgerecht lijkt. Zelf weet ik dit te omzeilen door meer te maken, bijgerechtjes te maken of ergens brood bij te eten. Zoals met elk kookboek zijn er mensen voor wie zoiets niet werkt maar voor mij werkt het dus uitstekend. Over brood en koolhydraten gesproken, in dit boek heeft Hugh er voor gekozen om ook geen brood, pasta, noedels of bladerdeeg te gebruiken. Teveel geraffineerde koolhydraten zijn slecht voor de gezondheid, alsdus Hugh. Het boek is dus vrijwel helemaal glutenvrij, op de recepten met spelt en gerst na dan. We gaan dus wat dat betreft verder op de weg die hij bij Licht! al insloeg.heelveelveg02

heelveelveg03

heelveelveg06Hugh is trouwens geen vegetariër of veganist geworden en heeft het brood ook niet helemaal afgezworen. Hij pleit er alleen voor om ze met mate te eten, binnen het wel bekende gezonde voedingspatroon. Staat genoteerd Hugh. Volgens hem moeten we trouwens ook de tafel vol zetten met plantaardige gerechten en is het niet erg als we wat over hebben, dan betekent dat weer een gezonde maaltijd voor de volgende dag.

Waar zijn de geijkte vleesvervangers?

Het eerste wat mij opviel toen ik dit boek doorbladerde was naast de afwezigheid van brood en aanverwanten, dat dit boek helemaal geen gebruik maakt van vlees-, ei- of kaasvervangers, op tofu en peulvruchten na (al vind ik dat niet onder de bovengenoemde vervangers vallen). Groenten spelen echt de hoofdrol en dat is fijn, want ik vind veel vlees, ei of kaas vervangers niet lekker. Ondanks dat er al heel wat veganistische kookboeken zijn vind ik deze echt bijzonder origineel. Zo wordt er gebruik gemaakt van rauwe flespompoen, gebakken sla en zeewiertapenade gemaakt. In dit boek vind je verder salades, gerechten uit de oven, soepen, rauwe gerechten, mezze en tapas, bijgerechten, aardappels en volkoren granen (inclusief peulvruchten). Volgens Hugh Fearnley-Whittingstall heeft de veganistische manier van denken zijn creativiteit aangewakkerd en ik vind dat je dat echt kan zien. Dat geeft mij als lezer op mijn beurt ook weer zin om dit boek stuk te koken.heelveelveg05

heelveelveg07

heelveelveg04

heelveelveg08

Heel veel Veg!
Hugh Fearnley-Whittingstall
Uitgeverij Becht
€ 24,99

Posted by on 27 november, 2017

4 Comments

 • Roos

  27 november, 2017

  Dank je wel voor deze fijne review. Ik wist niet dat het boek vegan was. Wat een mooi boek om naast Veg! Te hebben. Komt op mijn wishlist 🙂

  • Laurie

   27 november, 2017

   Het staat inderdaad niet op het boek. Ik neem aan dat dat een hele bewuste keuze is, misschien van de schrijver, of misschien van de uitgeverij. Het boek past inderdaad heel mooi naast Veg! Daar staat hij ook bij mij in de boekenkast. 🙂

 • Wietske

  9 november, 2018

  Ik vind zijn boeken geweldig, ben groot fan!

  • Laurie

   10 november, 2018

   Je bent zeker niet de enige. 🙂

LEAVE A COMMENT