Recept: Zelf Jalapeño’s inmaken

Recept: Zelf Jalapeños maken @ Lauriekoek.nlZelf jalapeño’s inmaken is echt stukken makkelijker dan je denkt! Ik sta zelf vrij snel in de fik als ik een peper eet maar bij deze pepertjes betrap ik mezelf er steeds vaker op dat ik ze zo uit de pot snack. Misschien klopt het dan toch echt wat iedereen zegt en verdraag je na een bepaalde tijd steeds meer hitte. Hoe dan ook maak ze eens zelf en gooi ze overal op, van je boterham tot je chili sin carne of chili con seitan.

Wat heb je nodig om zelf jalapeño’s in te maken?
 • Een hoeveelheid jalapeño’s natuurlijk! Je vindt ze op de markt, bij de toko en bij sommige supermarkten.
 • Azijn (minimaal 5%) en water in gelijke delen,
 • zout, eenlepel per 500ml water/azijnmengsel,
 • schone pot om de pepers in te doen, steriliseer deze door het op een heet programma in de vaatwasser te draaien of in de oven.
Zelf  jalapeño’s inmaken! Wat moet je doen?
 • Snijd de pepers in dunne ringetjes, stop ze in de potten.
 • Maak de pekelvloeistof door water, azijn en zout in een pan te doen en langzaam op te warmen, laat op laag vuur warmen tot het zout is opgelost. Als het goed is ruikt het nu flink naar azijn in je keuken.
 • Doe de peperringetjes in  de pan en laag het een paar minuutjes op zacht vuur meepruttelen.
 • Vul de potjes met de pepers en voldoende vocht zodat ze onder komen te staan.
 • Draai de deksel op de pot, zet deze op de kop en laat het afkoelen tot kamertemperatuur.

Recept: Zelf Jalapeños maken @ Lauriekoek.nl

Je kunt ze nu lang bewaren. Na openen zijn ze in de koelkast nog weken houdbaar.

Je kunt met dit recept ook variëren, je kunt een teentje gekneusde knoflook toevoegen aan de vloeistof, mosterdzaad een laurierblaadje. Sommige recepten voegen ook nog suiker toe, wat ik niet begrijp. Ik vind zoete pickles echt niet lekker maar doe vooral wat jou lekker lijkt! Ik houd het graag simpel, soms is dat gewoon het beste. Maar wat je ook toevoegt echt ingewikkeld wordt jalapeño’s inmaken nooit.

Posted by on 12 juli, 2019

13 Comments

 • Rick

  16 augustus, 2020

  Hoi Laurie,

  In je recept staat dat je de peperschijfjes in de potten moet doen, en even verderop schrijf je dat je ze in het mengsel moet mee laten pruttelen. Wat is nu de juiste methode?

  Groet,
  Rick

  • Laurie

   16 augustus, 2020

   Het idee is natuurlijk dat de peperschijfjes uiteindelijk in hun potje belanden. 🙂 Je moet ze even laten meepruttelen in het mengsel zoals in het recept staat en daarna samen met het mengsel in de potjes doen zoals ook in het recept staat. De peppertjes gaan dus eerst in de pan en daarna het potje in, ik denk dat de verwarring hem erin zit dat ik daarna omschrijf dat de peppertjes in het potje moeten. Zodat het onbedoeld kan lijken alsof ze juist niet mee hoeven in de pan.
   Ik hoop dat dit duidelijk is. Laat het mij vooral weten als je nog vragen hebt.

   • Roy

    14 november, 2022

    Ik denk eerlijk gezegd dat de verwarring bestaat uit de eerste zin in je recept: ‘Snijd de pepers in dunne ringetjes, stop ze in de potten.’ Daarna gaan ze de pan in, om vervolgens weer met de pekelvloeistof in de potjes te belanden. 😉 Misschien heeft de eerste stap een doel, bijvoorbeeld om te kijken of je genoeg potjes hebt voor alle jalapeño’s, maar dat is nu niet helemaal duidelijk.

 • Jaap Onderdijk

  18 augustus, 2021

  Makkelijk recept

  • Laurie

   18 augustus, 2021

   Klopt! Laat je me weten wat je er van vond als je ze gemaakt hebt?

 • Nikki

  19 augustus, 2021

  Hey! Moet de azijn echt mjnimaal 5% zijn? Ik heb natuurazijn thuis van 4%, maar kan ook niet echt andere vinden. Heb je tips?

  • Laurie

   19 augustus, 2021

   Ja ik heb tips! In het geval van een natuurazijn van 4% moet de verhouding worden aangepast. Het azijngehalte van een pickle moet 2,5% zijn. Bij een azijn van 5% is het dus half om half. Bij een azijn van 4% heb je omgerekend exact 62,5% azijn nodig tegenover 37,5% water. Oftwel 312,5 ml azijn van 4% en 187,5 ml water om zo weer op de 500ml uit te komen.

 • Marijke

  11 september, 2022

  Hoi Laurie,
  Er staat “zout, eenlepel per 500ml water/azijnmengsel”.
  Is dit een eetlepel, theelepel of anders?

  • Laurie

   11 september, 2022

   Het moet een theelepel zijn.

 • Linda

  20 september, 2023

  Beste Lauriekoek,

  Fijn dat er nu een Nederlandse versie van jalapenos inmaken is. Ik mis echter een zekere precisie in je recept. Had het b.v. fijn gevonden met hoeveel jalapenos, hoeveel azijn, hoeveel water, ect…. Graag tot een volgend recept🙏

  • Laurie

   20 september, 2023

   Staat genoteerd hoor! Al moet ik zeggen dat ik de laatste tijd helemaal niet zoveel recepten plaats.

 • sjoukje brouwer

  2 maart, 2024

  in je recept schrijf je dat de potten op hun kop moeten worden gezet.
  niet doen!!!
  vroeger was de binnenkant van een pot van ander materiaal gemaakt en maakte het niet uit of er zoet of zuur tegen aankwam.
  maar de potten van tegenwoordig hebben een zachter soort binnenkant en die [kunnen] worden aangevreten door het azijn mengsel.
  waarom hebben ze dat veranderd zul je denken. omdat in de oude deksel bedekking een stof zat die niet goed voor de inwendige mens is.
  ik weck al jaren en kom dit advies regelmatig tegen. zet het maar niet onder je lekkere recept dit is alleen voor jou.
  google het anders even.

  met vriendelijke groet, Sjoukje brouwer

  • Laurie

   2 maart, 2024

   Ik kan best Googlen maar ik begrijp nu nog steeds niet wat je bedoeld? Ik lees iets over een veranderde stof, dat kan kloppen, in sommige potjes zat ooit bpa. Niet in alle potjes trouwens.
   De binnenkant van een pot lijkt mij van glas, glas reageert sowieso niet met zoet of zuur. Dat is een fijne eigenschap van glas. De deksels van potten en het probleem wat je omschrijft herken ik niet. Ik bedoel ik weet dat sommige potjes een zachter soort binnenkant hebben maar lang niet alle potten hebben dat.
   Je zou natuurlijk beugelpotjes met een rubberen buitenring kunnen gebruiken als je bang bent voor deksels met “laagjes” Zelf gebruik ik vaak bormioli rocco quattro stagioni potten en heb nooit problemen. Ik koop ook af en toe nieuwe deksels als ik denk dat de oude aan vervanging toe zijn. Of je zet d potjes niet op zijn kop en accepteerd dat de pepers minder lang houdbaar zijn, dat kan natuurlijk ook.

LEAVE A COMMENT