De kookboeken top 23 van 2023
Ja daar is hij weer, het enige lijstje waar ik jullie aan het eind van het jaar mee lastigval en wat ik nu al voor de negende keer maak, namelijk de kookboeken top 23 van 2023! Het jaar zit er weer bijna op. Tijd om de balans op te maken. Kijken jullie mee?
Vorig jaar zei ik dat ik hoopte dat Modern pressure cooking van Catherine Phibbs vertaald zou worden, maar dat gebeurde dit jaar niet. Ik leerde dit jaar Tenderheart en de andere titels van Hetty McKinnon kennen. Ik kan hier wel zeggen dat ik hoop dat die volgend jaar vertaald zullen worden, al weet ik eigenlijk al dat dat niet zal gebeuren. Schijnbaar is het vertalen van zulke kookboeken helaas niet rendabel. Al kun je natuurlijk altijd de Engelse titel kopen. Mocht er volgend jaar toch een vertaling verschijnen dat lees je dat uiteraard hier.
Waarschijnlijk heb je je kerstcadeaus al lang in huis en de sinterklaas cadeaus al lang uitgepakt. Misschien heb je die wel bij je lokale boekhandel gekocht. In dat geval wil ik je hartelijk danken. Niet omdat ik daar financieel beter van word, dat is niet het geval. Het is meer dat het cool is om je lokale boekhandel te steunen door er klant te zijn, in plaats van Jeff Bezos en zijn nieuwe ruimte reizen of kolossale boot te financieren.
Maar hoe zit het nou met die top 23?
Deze lijst is een momentopname. Ik maak ‘m één keer, zo tegen het einde van het jaar, en dat is het dan. Het is een lijst die is gebaseerd op de populariteit van de kookboekreviews die dit jaar online zijn gegaan onder de van Lauriekoek lezers (jullie). Het is dus niet mijn persoonlijke mening. Er is tevens een soort verdeelsleutel die rekening houdt met de tijd dat iets online staat en hoe vaak de review is bekeken. Het is mogelijk dat je een boek mist, dan zou het kunnen zijn dat het inderdaad mist. Het kan ook zijn dat het kookboek toch niet van dit jaar is, de tijd vliegt namelijk voorbij. Bekijk ook vooral de overzichten van 2015, 2016, 2017, 2018, 2019, 2020, 2021 en 2022 en zie wat er door de tijd heen veranderd is.
De kookboeken top 23 van 2023
Er zijn dit jaar een hoop boeken verschenen, maar geen boek van de immer populaire Yotam Ottolenghi. Zijn reviews zijn altijd goed voor heel erg veel bekijks (ook hier), dus dat houdt ook in dat er een ander boek op nummer een zal staan. Is het wederom Karin Luiten, of toch iemand anders? Hoe hebben de diverse bijbels het gedaan, welk van de Vegan bakboeken heeft de onofficiële onderlinge strijd gewonnen en wat is dé verrassing van het jaar? Je leest het allemaal hier in de Lauriekoek kookboeken top 23!
23. Het vegan bakboek – Kirsten Ripken
Last, maar zeker not least dit no-nonsense vegan bakboek.
22. Tafel voor twee – Bre Graham
Koken voor twee, chic of gewoon doordeweeks, dit kookboek geeft suggesties.
21. Het plezier van echt goed koken – Alice Zaslavsky
De voormalig Masterchef-deelnemer met puike bril heeft weer een zeer prettig kookboek afgeleverd dit jaar.
20. Het vegan bakboek – Marieke Wyns
Niet te verwarrend met nummer 23, staat net iets hoger dit vegan bakboek met precies dezelfde titel, maar met een hele andere inhoud. Al gaat het natuurlijk wel nog steeds over vegan bakken.
19. Japan: The vegetarian cookbook – Nancy Singleton Hachisu
Japans tempeleten daar over gaat dit kookboek hoofdzakelijk. Ik heb het gevoel dat we daar de komende jaren nog wel meer over gaan horen nu de Japanse en Koreaanse keuken zo populair zijn.
18. Vegan voor altijd – Katharina Seiser
Vegan voor altijd wint zeker de prijs voor kookboek met de meest verwarrende titel. Het gaat om de gerechten die altijd veganistisch zijn. Niet per se over mensen die al dan niet vegan blijven. Alle verwarring over de titel ten spijt, het is wel een leuk kookboek.
17. Elke dag easy Aziatisch – Dominique Woolf
Supersimpel en met Aziatische smaken de titel van dit kookboek dekt de lading. Geschreven door de winnares van Jamie Olivers cookbook challenge.
16. Rijs – Jan Bronswijk, Leonard Elenbaas, Jeroen Hazebroek
Rijs is het enige boek over brood bakken in de top 23 dit jaar. Een heel prettig boek ook nog eens.
15. De groene smaakbijbel – Niki Segnit
Er was wat discussie over of dit wel een receptenboek was, maar een kookboek in de traditionele zin is dit boek in ieder geval niet. Het gaat in De groene smaakbijbel om smaakcombinaties, plantaardige combinaties in dit geval.
14. Eten! – Sylvia Witteman
In dit kookboek legt Sylvia Witteman uit hoe je moet koken, voor als je nog geen ei kunt bakken. Als je al wel een ei kunt bakken kun je er ook zeker nog het een en ander uit opsteken.
13. Welmoeds wilde keuken – Welmoed Bezoen
Dit is het meest persoonlijke kookboek van Welmoed Bezoen tot nu toe. Het is overigens helemaal vegetarisch ook, al staat dat nergens expliciet vermeld.
12. De basis plantaardig – Pieter-Jan Lint
Technieken en ingrediënten voor je plantaardige maaltijden vind je terug in dit kleine, maar puike zakboekje.
11. Zoet zonder suiker – Kim Sue Palm
De recepten uit zoet zonder suiker zijn de recepten van de vierkante gebakjes van bakkerij SUE in Rotterdam.
10. Groenvoer – Tobias Camman
Gerechten voor als je indruk wil maken op feesten, etentjes en feestdagen vind je in Groenvoer. Zonder vlees en vis.
9. Jaarrond – Yvette van Boven
Bespiegelingen en seizoensrecepten van Yvette van Boven vind je in Jaarrond. Met tips om eventuele restjes te verwerken en hele mooie foto’s.
8. De bijbel van de Turkse keuken – Hale Amus
Leer de Turkse keuken kennen met dit kookboek. Het is stiekem al uitgekomen in 2022, maar mijn recensie stamt van begin dit jaar en is derhalve opgenomen in de lijst van 2023.
7. Moro thuis – Sam & Sam Clark
Sam en Sam Clark van restaurant Moro in Londen hebben weer een mooi Moro kookboek afgeleverd.
6. Vegan toko – Milou van der Will
Vegan toko is de toko uit de dromen van Milou van der Will, waar veganistische producten uit de toko centraal staan.
5. De bijbel van de Libanese keuken – Merijn Tol
Vorig jaar stond Cafe Mazahar vrij hoog in de top 22 nu is er de landenbijbel van Libanon van Merijn Tol.
4. Van aardappel tot zeewier – Eke Mariën en Annemarie Coopman
Vega(n) gerechten en een schat aan achtergrondinformatie over producten en bereidingsmethodes. Dat vind je in Van aardappel tot zeewier.
3. Athina – Chloé Mochalin en Benjamin Rousselet
De warmte van Griekenland straalt uit dit kookboek, dat ook nog eens bijzonder mooi gebonden is.
2. Van wafel tot koek – Regula Ysewijn
Waar haar eerdere boeken over de Britse keuken gingen, zijn in Van wafel tot koek Nederland en België aan de beurt.
1. Wereldgerechten zónder pakjes & zakjes – Karin Luiten
Vorig jaar was de nummer een van de kookboeken top 22 het vegetarische boek zónder pakjes en zakjes van Karin Luiten en dit jaar heeft ze het meest populaire kookboek van Lauriekoek kookboeken top 23 geschreven: Wereldgerechten zónder pakjes en zakjes.
Laatste reacties