Boekrecensie: Groenvoer

Boekrecensie: Groenvoer @ Lauriekoek.nlBij groenvoer denk je misschien  aan een blaadje sla, maar dat is niet waar dit kookboek over gaat. Er staan vegetarische en veganistische gerechten in die best chic zijn, met groenten in de hoofdrol en zonder vleesvervangers. Voor als je indruk wilt maken.

Groenten zijn niet vies

In zijn voorwoord geeft Tobias Camman aan dat kinderen vaak al worden geprogrammeerd. Vlees is het lekkerste wat er op het bord ligt en groenten zijn iets wat je tegen heug en meug moet wegwerken, want gezond. Het tweede probleem? Onsmakelijk eten. Hij gelooft niet in vieze ingrediënten, maar wel in vieze bereidingen en recepten. Voor hem zijn groentes een bron van inspiratie en zonder vlees en vis begint de creativiteit pas echt en vleesvervangers representeren een oude manier van denken.
Boekrecensie: Groenvoer @ Lauriekoek.nl

Na het voorwoord vind je een hoofdstuk met kennis en kunde. Kook met de seizoenen me, kies biologisch als je dat kan. Gebruik je verstand, als je denkt dat je iets moet aanpassen moet je dat doen en denk aan verschillende structuren, want bij vegetarisch eten ligt volgens Tobias een gebrek aan structuur op te loer, met een weeïge composthoop in de mond (zijn woorden) als gevaar. Een ander ding wat hij aanstipt: warme borden, “ik kom uit een huis waar alles altijd op een voorverwarmd bord werd geserveerd. En dat is iets simpels waardoor het eten veel minder snel koud wordt.” Goede tip.
Boekrecensie: Groenvoer @ Lauriekoek.nl

Iets meer tijd en moeite

Dit zijn geen supermakkelijke recepten die je snel maakt na een snelle werkdag. Tobias waarschuwt dat deze recepten uitgebreider en bewerkelijker zijn dan in zijn andere kookboek Voer. De moeilijkheidsgraad wordt aangegeven in sterren. De ingrediëntenlijsten zijn niet bijzonder intimiderend lang, maar sommige dingen die worden gevraagd in het recept kosten simpelweg tijd en aandacht. Het zijn goede recepten op dagen waarop je wat meer tijd hebt zoals het weekend en de recepten in dit boek lenen zich ook heel goed voor feestdagen. Dat zijn toch vaak dagen waarop je indruk wil maken met een mooi bord eten.

Mooi opgemaakte borden

Mooie borden met eten eten zijn het. Bij ieder recept staat ook een foto van het eindresultaat. Ook handig als je zelf aan de slag gaat met het opmaken van de borden. Tussendoor vind je in Groenvoer ook fragmenten van schilderijen en botanische afbeeldingen. Ieder recept heeft zijn eigen inleiding en Tobias Camman is best grappig. Zo vertelt hij over zijn vader die elke keer vertelde over de Bijbelse passage waarin werd gevochten om linzen. Zijn broer en hij vochten alles behalve om linzen. Ook biedt hij zijn excuses aan voor het woord romig, wat hij een rot woord vindt.
Boekrecensie: Groenvoer @ Lauriekoek.nl

Boekrecensie: Groenvoer @ Lauriekoek.nl

Boekrecensie: Groenvoer @ Lauriekoek.nlBoekrecensie: Groenvoer @ Lauriekoek.nl

Boekrecensie: Groenvoer @ Lauriekoek.nl

Altijd vega

De recepten zijn niet altijd per definitie altijd veganistisch, in dat geval zal je wat dingen moeten vervangen. Vooral zuivel zal je moeten vervangen voor een plantaardige tegenhanger. Er staan bijvoorbeeld wel recepten als pastadeeg zonder ei in Groenvoer, dus veganistisch is vaak wel mogelijk. Het is echt een vegetarisch kookboek. Er was een tijd dat chefs het toch niet konden laten om ergens gelatine in te fietsen, dat is in dit boek gelukkig niet zo. Ik vind dat chefs genoeg warenkennis moeten hebben om dat te weten.Boekrecensie: Groenvoer @ Lauriekoek.nl

Boekrecensie: Groenvoer @ Lauriekoek.nl

Ingrediënten en gerei

De ingrediënten in Groenvoer zijn niet verschrikkelijk moeilijk te krijgen. Met alleen een supermarkt krijg je het wel moeilijk, want daar hebben ze geen goede balsamico azijn, pastabloem of de wijnen die worden geadviseerd bij ieder gerecht. Speciaalzaken in de buurt of de zin om online te bestellen zijn dus wel handig. Zelf zou ik trouwens niet weten bij welk adres in mijn buurt ik betrouwbaar truffel zou kunnen kopen, gelukkig is dat optioneel in het recept. Voor sommige recepten heb je ook keukengerei nodig als een pastamachine, een mandoline of een keukenmachine.
Boekrecensie: Groenvoer @ Lauriekoek.nl

Boekrecensie: Groenvoer @ Lauriekoek.nl

Houd jij van lekker eten?

Ik vind de tekst op de achterflap van dit boek ook geinig: “Voor mensen die van lekker eten houden.” Als mensen de dingen opnoemen die ze graag doen, zeggen ze dat ook vaak “ik houd van lekker eten”. Stiekem wacht ik nog steeds op de persoon die liever vies eten prefereert. Hoe het ook zij ,als je van lekker eten houdt en wel op zoek bent naar een boek dat wat meer van je vraagt, dan zou dit kookboek best iets voor jou kunnen zijn.

Groenvoer
Tobias Camman
Uitgeverij Blossom Books
€32,99

Posted by on 10 november, 2023

LEAVE A COMMENT