Zelf Plantaardige (Noten)melk Maken

Zelf notenmelk maken @ Lauriekoek.nlVolgens mij begint plantaardige melk steeds meer ingeburgerd te raken. Ik zie meer mensen in de supermarkt met soja- of rijstmelk in hun winkelkarretje. Mijn plantaardige melkoverzicht begint door door het groeiende aanbod ook steeds groter worden, Leuk! Je kunt je plantaardige melk natuurlijk in winkel kopen, maar het is ook vrij eenvoudig zelf te maken. Dat kan een uitkomst zijn, je weet dan precies wat erin gaat. Zo kun je kiezen om er een zoetmiddel, of specerijen aan toe te voegen, of je laat dat weg. Het is maar net wat je wil. Experimenteer net zo lang tot je jouw favoriete mix gevonden hebt.

Een nadeel van zelf maken, kan zijn dat er geen calcium aan is toegevoegd. Als je je plantaardige melk als bron van calcium drinkt, dan dat kun je oplossen door calciumsupplementen te kopen, de capsules open te snijden en om te keren in de plantaardige melk in kwestie (goed schudden voor gebruik). En zelfgemaakte melk is ook niet eeuwig houdbaar, het moet toch wel binnen 4 dagen opgedronken worden.Zelf notenmelk maken @ Lauriekoek.nl

Goed, waar kun je plantaardige melk van maken?
  • sesamzaad (bevat van nature veel calcium)
  • hennepzaad (vind ik persoonlijk niet lekker, wel een rijke bron van omega 3)
  • kokos, het witte vlees uit de kokosnoot
  • amandelen
  • macadamia’s
  • cashewnoten
  • hazelnoten
  • paranoten

Let op: De noten moeten ongeroosterd en ongezouten zijn, de pitten en hennep uiteraard ook. De kokos moet rechtstreeks uit de kokosnoot komen, niet de gedroogde variant nemen.

Het beste is noten ongeveer 12 uur te weken in water. Zo worden ze zacht en zijn ze makkelijker te pureren. Geen zin om noten te weken? Doe het toch, want het maakt veel verschil. Je kunt ze eventueel met warm water overgieten om het weken te versnellen, maar echt een voorstander ben ik daar niet van. Zelf notenmelk maken is gewoon geen haast klus.

Wat heb je nodig?
  • Een blender (mocht je een hogersnelheidsblender hebben zoals een Vita-Mix of een Blendtec dan is dit het moment om die te voorschijn te halen. Heb je die niet? Met een gewone blender of krachtige staafmixer lukt het ook)
  • Zeef
  • Stuk kaasdoek of een notenmelkzakje (ja dat is een woord, notenmelkzakje, de zakjes zijn duurder dan een stuk kaasdoek en ze werken beiden even goed)
  • Schone pot of fles om de “melk” in te waren
  • Noten naar keuze, de verhouding 1:4 werkt het beste, dus een deel noten op 4 delen water. Gebruik je een kop amandelen? Dan dus 4 koppen water
  • Eventueel: Vanille-extract, zeezout, zoetmiddel naar keuze (dadels zonder pit, gebruik je gedroogde dadels? week die dan ook van te voren even in water), agave, rijststroop, kokosbloesemsiroop) of kaneel.Zelf notenmelk maken @ Lauriekoek.nl
Ga als volgt te werk
  • Giet de noten af, doe ze in de blender met de benodigde hoeveelheid water. Blend op de hoogste stand voor een paar minuten zodat alles goed met elkaar gemengd is. Leg het kaasdoek over de zeef. Giet de melk erin, als het goed is loopt er notenmelk in de kom waarboven je dit doet.Zelf notenmelk maken @ Lauriekoek.nl
  • Pak alles vier kanten van de kaasdoek en druk zo hard je kunt om alle notenmelk eruit te krijgen. Leg de pulp aan de kant, doe de melk terug in de blender, voeg eventueel zoetmiddel toe, een snuf zout, kaneel en eventueel van vanille-extract.
    Zelf notenmelk maken @ Lauriekoek.nl
  • Blender het nog een keer goed door en giet het in een schone pot of fles.
    Zelf notenmelk maken @ Lauriekoek.nl

Bewaar de verse notenmelk in de koelkast. Dit is ongeveer 4 dagen houdbaar. Het is normaal dat de pulp in de melk een beetje naar de bodem zakt. Schud het daarom even voor gebruik.

De notenpulp moet je niet weggooien! Dat is zonde, want daar kun je ook leuke dingen mee doen, morgen meer daarover.

Posted by on 5 februari, 2015

LEAVE A COMMENT