Boekrecensie: Jaarrond

Boekrecensie: Jaarrond @ Lauriekoek.nlJaarrond is het nieuwe kookboek van Yvette van Boven. Het is compilatie van recepten uit De Volkskrant waar Yvette van Boven altijd een recept deelt met een persoonlijk verhaal, om de eetlust op te wekken zegt ze zelf in de inleiding van Jaarrond. Ze kookt met de seizoenen mee, vandaar de titel jaarrond, voor elke maand staan er recepten in dit kookboek.

Recepten uit de Volkskrant

Voorin vind je de indeling per maand. Hier kun je heel overzichtelijk zien welke recepten daaronder vallen. De recepten zijn onder de maand ingedeeld in vega en vegan, vlees en vis en bakken/zoet. Vega en vegan recepten hebben een meerderheid. Omdat de recepten eerder al in de krant hebben gestaan, komen sommige recepten mij bekend voor. Zo is er een brood met bier wat ik al meerdere keren gemaakt heb. Aan de andere kant lees ik wel regelmatig een krant maar niet altijd de Volkskrant. Er is voor mij dus genoeg nieuws bij en ik vind het ook wel fijn om alle recepten gebundeld in huis te hebben.

Foto en verhaal

Bij ieder recept staat een foto van Oof Verschuren en een verhaal. Dat kan iets heel persoonlijks zijn, of verhalen over de tuin van Yvette in Ierland of in Amsterdam. Het eerste wat ik deed toen ik het boek binnenkreeg was een kopje thee pakken en alles lezen. Deze manier van recepten schrijven doet me een beetje denken aan Nigel Slater en ook wel aan Hugh Fearnley-Whittingstall. Jaarrond voelt ook een beetje als vervolg op Home made basics.Boekrecensie: Jaarrond @ Lauriekoek.nl

Vega(n)

Bij ieder recept wordt vermeld of het vegetarisch is, vegan, of het vis bevat of vlees. Soms is een ingrediënt zoals Worcestersaus of vissaus niet vega(n) in dat geval staat er een vervanger bij. Soms staat er ergens KAN VEGAN bij, in dat geval moet je zelf even een paar kleine voor de hand liggende aanpassingen doen om het veganistisch te maken. Er worden bij recepten ook tips gegeven over hoe je restjes op kunt maken. Restjes van een bereid recept, of wat je bijvoorbeeld met een half blik bonen moet doen, als je dat overhoudt.

Geen moeilijke ingrediënten

Als je bang bent voor lange ingrediëntenlijsten of moeilijke ingrediënten heb je met Jaarrond eigenlijk weinig te vrezen. Je moet hoogstens wachten tot de peren of asperges weer in het seizoen zijn. Er staan trouwens niet alleen foto’s bij ieder recept, er staan ook door het boek heen wat foto’s van Yvette zelf al dan niet bij Hughie de hond. De seizoenen worden elke keer ingeleid met de naam van het seizoen in een dansende letters. Het schutblad is met voorin lente en achterin winterbomen. Ik houd van zulke details.Boekrecensie: Jaarrond @ Lauriekoek.nl

Boekrecensie: Jaarrond @ Lauriekoek.nl

Wil ik maken

Natuurlijk staan er weer verschillende recepten op mijn “wil ik maken” lijstje. Zoals geblakerde broccoli, rokerige romanesco, zoetzure rozijnen & krokante kappers. De auberginewaaiers met cashewsaus, wèl lekkere pastasalade met knalgroene pestodressing, bagelbrood oh en het befaamde soda bread. Er is echt genoeg origineels bij om een vegetariër blij te maken, en ook genoeg om veganisten iets lekkers voor te zetten. Ik zou trouwens ook in de wolken zijn als ik met kerst de regenboog-worteltarte tatin met miso-boterkaramel voorgezet zou krijgen. Mocht je alvast bezig zijn met je kerstmenu zet die dan op je lijstje.
Boekrecensie: Jaarrond @ Lauriekoek.nl

Boekrecensie: Jaarrond @ Lauriekoek.nl

Jaarrond heeft heel veel lekkere recepten die ik prima geschikt vind voor een doordeweekse dag. Er is veel groenten bij en ook genoeg te bakken, voor ieder wat wils. Ik vind het ook tof dat er veel originele vega-opties bij zijn. En als ik even geen zin heb om te koken lees ik de columns. Het schijnt trouwens dat Yvette alweer bezig is aan een volgend kookboek. Op Instagram las ik dat ze samen met Teun van de Keuken aan een kookboek werkt. Samen hebben ze een podcast die Etenstijd! heet en waar dus binnenkort ook een boek bij hoort.Boekrecensie: Jaarrond @ Lauriekoek.nl

Jaarrond
Yvette van Boven
Uitgeverij Nijgh Cuisine
€32,99

 

Tweet about this on TwitterShare on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponEmail this to someone
Posted by on 16 juli, 2023

LEAVE A COMMENT