Boekrecensie: Wereldgerechten zónder pakjes & zakjes

Boekrecensie: Wereldgerechten zónder pakjes & zakjes @ Lauriekoek.nlAls ik ergens lichtelijk gedeprimeerd door raak, is het de eindeloze rij wereldgerechten in de supermarkt. Ooit was er een aflevering, ik denk van de Keuringsdienst van Waarde waarbij het wereldgerecht bekend van de pakjes en zakjes werd vergeleken met het origineel, wat bij mij een plaatsvervangend gevoel van schaamte opriep, want ze waren bijna niet te vergelijken. Zelf koken levert echt een zoveel beter resultaat op. Wereldgerechten zónder pakjes & zakjes is het inmiddels 20e kookboek van Karin Luiten.

Bijna de hele wereld in een kookboek

In het voorwoord vertelt Karin Luiten alias Koken met Karin dat ze bij het samenstellen van Wereldgerechten zónder pakjes en zakjes uit is gegaan van wat er in de supermarkt staat aan pakjes en zakjes. Daarbij valt niet op dat niet de hele wereld vertegenwoordigd is. De hele wereld staat ook niet in Karins boek, ze heeft wel geprobeerd de gaten op te vullen, maar ook haar is het niet gelukt om de hele wereld aan bod te laten komen. De wereld is ook nogal groot dus het is haar vergeven.Boekrecensie: Wereldgerechten zónder pakjes & zakjes @ Lauriekoek.nl

Momenteel is er veel te doen om authentiek zijn. De fabrikanten van de pakjes en zakjes die onder de wereldgerechtenparaplu vallen zijn ook niet authentiek. Die van Karin zijn wellicht ook niet 100% zo als je het in het land ter plaatse aantreft. Sowieso maken veel gerechten een ontwikkeling door als ze in andere landen gekookt worden. Ingrediënten worden vervangen, het wordt aangepast aan de plaatselijke smaak. Karin heeft dus ook haar eigen draai aan de recepten gegeven.

Van Azië tot Europa

Wereldgerechten zónder pakjes en zakjes is ingedeeld per werelddeel. Elk hoofdstuk begint met een introductie van de pakjes en zakjes, waarna de recepten volgen van dat deel van de wereld. Tussen de recepten door vind je reisverhalen van Karin uit dat deel van de wereld. Elk recept heeft zijn eigen inleiding en foto van het eindresultaat. Bij ieder recept vind je meerdere tips, bijvoorbeeld voor vervangende ingrediënt, om er een andere draai aan te geven of net iets anders te bereiden.
Boekrecensie: Wereldgerechten zónder pakjes & zakjes @ Lauriekoek.nl

Boekrecensie: Wereldgerechten zónder pakjes & zakjes @ Lauriekoek.nl

Vega en niet vega

Dit kookboek is in tegnstelling tot Karins vorige kookboek Vega zónder pakjes en zakjes wel, niet geheel vegetarisch. In dit boek staat duidelijk aangegeven wat vega(n) is of vega(n) kan. Van sommige gerechten zoals de piri piri zijn er twee versies, een met groenten en een met kip. Achterin in de index is het ook heel makkelijk zoeken omdat er dan een V achter staat. Er staat best wat vegetarisch en ook wel wat vegan in, gevoelsmatig zou ik zeggen dat de verhouding 50/50 is. Bij alle recepten heb ik het idee dat alles te maken is op een doordeweekse avond.
Boekrecensie: Wereldgerechten zónder pakjes & zakjes @ Lauriekoek.nl

Boekrecensie: Wereldgerechten zónder pakjes & zakjes @ Lauriekoek.nl

Ingrediënten

De ingrediënten kun je meestal wel in de supermarkt kopen, al kun je voor sommige dingen wel beter naar de toko,zoals voor een goede rotiplaat. Als ze die al bij de supermarkt verkopen dan is het een frisbee die niets met een rotiplaat te maken heeft, dat is echt een wereld van verschil, zeker als je de pakjes versie gewend bent zal het een totaal andere eetervaring zijn. Natuurlijk worden er in het boek wel producten als tomaten in blik, een pakje gnocchi of een bouillonblokje gebruikt.

Mijn favorieten

Enkele van de gerechten die op mijn lijstje staan om te maken of ik al gemaakt heb zijn de tortillasoep (zie foto). Ik had toevallig een paar tortillas over en die konden hier dus in. Lekker en makkelijk en toch weer wat anders dan de klassieke tomatensoep. Tortillasoep uit Wereldgerechten zónder pakjes & zakjes @ Lauriekoek.nl

Maar ook de vegan jalfrezi, Turkse linzensoep met biber salçası, Griekse vegakofta en ribolita lijken me erg lekker om een keer te maken. Er staat ook een recept voor een tortilla met patat (een restant van de snackbar) in het boek, dit heb ik ook gemaakt en het klinkt misschien gek, maar het werkt echt. Ook de gnocchi met salie en oesterzwam klinkt uitstekend.Boekrecensie: Wereldgerechten zónder pakjes & zakjes @ Lauriekoek.nl

Boekrecensie: Wereldgerechten zónder pakjes & zakjes @ Lauriekoek.nl

Boekrecensie: Wereldgerechten zónder pakjes & zakjes @ Lauriekoek.nl

Met Wereldgerechten zónder pakjes en zakjes is er weer een goed kookboek bij gekomen om mensen van de pakjes af te helpen. Ik heb mijn ogen weer uitgekeken bij de pakjes en zakjes. Poke bowlkruidenmix, raitamix en hartige maaltijdsaus voor balletjes, wie verzint zoiets? Fascinerend en ook een beetje treurig tegelijk. Ik weet dat ik als persoon die bovengemiddeld graag kookt makkelijk praten heb, maar ik hoop dat ook mensen die normaal zo’n mix meenemen dit boek een keer tegenkomen.Boekrecensie: Wereldgerechten zónder pakjes & zakjes @ Lauriekoek.nl

Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes
Karin Luiten
Uitgeverij Rood
€26,99

Posted by on 2 oktober, 2023

2 Comments

 • Janine - BeautyBlogster.nl

  6 oktober, 2023

  Ja, deze heb ik ook! Althans een oudere editie. Maar de tortillasoep klinkt heerlijk 🙂

  • Laurie

   6 oktober, 2023

   Er is geen oudere versie van dit kookboek. Het is compleet nieuw, dus of je bedoeld een ander kookboek van Koken met Karin of een ander boek wat wereldgerechten in de titel heeft.

LEAVE A COMMENT