Boekrecensie: Het plezier van echt goed koken

Het plezier van echt goed koken is het nieuwe kookboek van Alice Zaslavsky. In het voorwoord vertelt ze dat ze het concept “goede kok” over boord wil gooien. In plaats daarvan moet de vraag zijn: hoe word ik een betere kok? Het antwoord op die vraag is een levenslange reis die uit allerlei kleine tussenstapjes bestaat. Bij die reis wil Alice Zaslavsky je graag begeleiden. 

Het plezier van echt goed koken

De recepten in Het plezier van echt goed koken voldoen volgens Alice Zaslavsky aan de eisen van de 21ste eeuw. Ze zijn flexibel, geen moeilijke ingrediënten en veel variaties. Ze zijn groente georiënteerd veel recepten zijn vrijwel geheel vega- met vegan opties, voor als je het helemaal plantaardig wil. Milieuvriendelijk met tips voor leftovers en ingrediënten worden door het hele boek door gebruikt. Ze zijn minimale inspanning maximaal resultaat en zijn zo geschreven dat je ze hopelijk keer op keer wil maken.

Vul de kookkennis die je al hebt aan

Het kookboek is dus geen kookcursus waar je begint met het koken van een ei en eindigt met iets ingewikkelds. Het is meer het opvijzelen van de kennis die je al hebt en daar op voortborduren. Dat zit hem niet alleen in de uitgebreide recepten, maar ook in de extra’s die bij ieder recept zitten. Zo vind je tips over hoe je dingen kunt voorbereiden, vervangers om iets plantaardig of glutenvrij te maken bijvoorbeeld of snelwegen voor als je echt geen tijd hebt, omwegen voor als je juist de tijd wil nemen. Daarnaast vind je er variaties, verrijkingen, tweede rondes en niets-verspiltips. Ook wordt er besproken wat echt de moeite waard is, een ingrediënt wat je misschien nog niet kent maar wat het omfietsen waard is.

Van kookgerei tot ingrediënten, overal is uitleg bij

Daar is het nog niet afgelopen met de tips! Want in Het plezier van koken staan ook nog ingrediënten in de schijnwerpers. Van kaneel tot kip, overal wordt uitgelegd waar iets vandaan komt, waar je op moet letten bij het kopen en koken. Daarnaast is er ook aandacht voor kooktechnieken en kookgadgets. Nou impliceert het woord gadget misschien dat het om dingen gaat die je niet per se nodig hebt maar dat is niet per se waar. Van magnetron tot snelkookpan, van dunschiller tot rijstkoker of een pan met dikke bodem. Alles is voorzien van uitleg en advies.

Foto’s van eind resultaat en voor extra duidelijkheid

De recepten zijn onderverdeeld in de hoofdstukken Uit de losse pols, Op de automatische piloot, Haal eruit wat er in zit, Ontspannen koken in het weekend en Serieus zalige zoetigheden. De meeste gerechten vallen voor mij onder de noemer avondeten al staat er in de niet serieus zalige zoetigheden hoofdstukken ook hier en daar een koekje een wentelteefje of een mueslireep. Of ontbijtjes zoals havermout en pannenkoekjes. Bij ieder recept staat een foto van het eindresultaat en soms ook foto’s van het proces voor extra duidelijkheid. De pagina met extra’s bij een recept is lila zodat die makkelijk te herkennen is.

Lekker veel groente recepten

Eerder verscheen het kookboek Een ode aan groenten van de hand van Alice Zaslavsky dus ook bij Het plezier van echt goed koken verwachte ik goede groente recepten en die zijn er inderdaad! Er zijn wat recepten bij met vis, vlees of schmaltz, maar er worden vaak vervangers bij gegeven. Er staan basisrecepten in het kookboek zoals een goede kom havermout of het maken van kippenbouillonm maar ook veel complete recepten met een twist waar ik blij van word. Komkommer-watermeloensalade met gin in de dressing, in water gebakken paddenstoelen met gebakken noedels, mujadara met pompoenschijven.

Ingrediënten

De meeste ingrediënten voor de recepten in Het plezier van echt goed koken kun je bij de supermarkt wel vinden. Er zijn wel wat kleine uitzonderingen. Zo verkopen supermarkten hier helaas geen curryblaadjes en ingrediënten als miso en sommige paddenstoelen vind je gegarandeerd in de toko, maar niet altijd bij de suup op de hoek. Ik denk dat dat in Australië waar Alice Zaslavsky woont wel iets anders is, want daar voel je veel meer in alles dat Azië dichterbij is. Mocht je trouwens bang zijn dat je dan weer met iets zit waarvan je niet weet hoe je het op krijgt. Er wordt geprobeerd ingrediënten in andere recepten terug te laten komen.

Het plezier spat van de pagina’s

Al met al vind ik het plezier van echt goed koken een kookboek wat echt plezier geeft. Het begint al met de super kleurrijke vormgeving en recept fotografie wat echt een vrolijkmakend geheel is. Het geeft echt de persoonlijkheid van de schrijfster goed weer. Het is geen basis kookboek in de klassieke zin, die werken vaak niet en zijn meestal wat stijfjes. Iedereen die beter wil leren koken kan het lezen en op welk niveau je ook thuis kookt je pikt je er wat van op. Al die kennis geeft je het vertrouwen om nieuwe dingen uit te proberen.

Het plezier van echt goed koken
Alice Zaslavsky
Uitgeverij Good Cook
€35

Posted by on 27 januari, 2023

LEAVE A COMMENT