Amazon versus de boekhandel

Amazon versus de Boekhandel @ Lauriekoek.nlIk kom graag bij de boekwinkel. Ik koop er ook graag. Toch merk ik dat veel mensen in mijn omgeving fan zijn van Amazon, of ideeën hebben over online boeken kopen die helemaal niet kloppen. Sinds kort is Amazon ook echt actief op de Nederlandse markt. Voordat we ons hier massaal op storten, wil ik graag 7 vooroordelen over Amazon met jullie delen.

1. Amazon is op boekengebied niet goedkoper

Als het aankomt op Nederlandstalige boeken die niet tweedehands zijn is er een wet op de vaste boekprijs. Dat betekent dat ze niet goedkoper zijn dan andere aanbieders van dezelfde boeken. Ze zouden ongetwijfeld vast willen maar de wet houdt ze tegen. Een in de zoveel tijd is er weer discussie over of die wet moet worden afgeschaft, maar vooralsnog is hij gewoon van kracht. Het zou in theorie kunnen dat in het buitenland Nederlandse boeken wel goedkoper zouden kunnen zijn, maar ik heb het nog nooit gezien.

2. Tweedehands is Amazon ook niet altijd goedkoper

Amazon vraagt altijd een flink percentage aan bedrijven en particulieren die dat via hen verkopen. Vaak zit dat ruimschoots verrekend in de prijs. Dit geldt ook voor Abebooks, wat (helaas) ook van Amazon is.

3. Amazon is niet per se sneller

Veel Nederlandse boekwinkels kunnen een boek ook de volgende dag leveren. Het snelste is nog altijd ophalen bij een fysieke winkel. Daar kan nog steeds geen online winkel tegen op, of je moet Amazon Prime nemen, maar dat is zeker niet gratis..

4. Reviews kloppen niet altijd

In het verleden ben ik wel eens gevraagd om bij boeken positieve reviews achter te laten op Amazon (wat ik altijd weigerde), omdat dit de verkoop voor hen positief zou beïnvloeden. In het buitenland is het gebruikelijk om gratis exemplaren uit te delen in ruil voor een positieve review. Soms staat het er bij maar heel vaak ook niet. Ik vind dit een kwalijke zaak. Soms merk ik dat als ik ergens oprecht enthousiast over ben, mensen denken dat ik dan wel betaald zal hebben gekregen.

5. Amazon heeft niet het grootste aanbod

In het verleden sprak ik kleine uitgeverijen en mensen die zelf een boek hadden gepubliceerd die overwogen Amazon te verlaten, omdat ze werden gedwongen vrijwel onder de kostprijs te verkopen. In zo’n geval kun je het boek veel beter bij zo’n uitgeverij zelf bestellen. Waarschijnlijk kom je er dan achter dat er nog veel meer is wat je via Amazon niet vindt. Als je bij een auteur zelf kunt kopen kun je het boek ook gesigneerd kopen, als je dat zou willen, ook daar kan geen Amazon tegenop.

6. Amazon is geen eerlijke betaler

Naast dat Amazon geen belasting betaalt, dankzij zo’n superhandige constructie waar vele grote bedrijven gebruik van make, betalen ze soms geen leefbaar loon aan werknemers en ontmoedigen ze ook dat werknemers zich organiseren. Zo kunnen die geen betere werkomstandigheden afdwingen en daar valt ook nog wel het een en ander over te zeggen.

7. Vinden wat je niet zoekt

Natuurlijk is zo’n “wat andere klanten ook kochten” leuk. Het werkt ook beter dan je zou denken. Maar zoals een Franse minister van cultuur al zei: soms gaat het om wat je niet zoekt, maar wel zou willen vinden. Voor zulke vondsten zijn bibliotheken en boekwinkels ideaal. Ook het advies wat je daar kunt krijgen is ongetwijfeld inhoudelijk stukken beter en enthousiaster dan een service medewerker die je eigenlijk vooral met praktische zaken kan en mag helpen.

Laat je insprireren

Je kunt en mag overal boeken kopen. Boeken zijn cool en overal offline te lezen. Je kunt ze online en offline kopen en online hoeft dat niet perse bij Amazon (of bol.com, of een andere supergrote website) te zijn. Laat je ook inspireren door mijn lijstje met favoriete online en offline boekwinkels. Pluspunt: bij boekhandels organiseren ze vaak dingen, komt er een schrijver signeren of iemand voorlezen. Ook dat kan Amazon niet bieden.

Posted by on 27 maart, 2020

LEAVE A COMMENT