De kookboeken top 24 van 2024
Het einde van het jaar nadert weer met rasse schreden. Tijd om terug te kijken en te reflecteren, oftewel tijd voor het enige Lauriekoeklijstje wat ik maak aan het eind van het jaar. Dit keer dus de top 24 van de kookboekenrecensies van 2024.
Dit is een momentopname
Deze lijst is een momentopname. Ik kijk naar wat Lauriekoek lezers het meest bekeken hebben. Ik bevries zeg maar een moment in de tijd en publiceer dat hier. Dit lijstje reflecteert dus niet mijn persoonlijke mening over deze kookboeken, mijn mening lees je in de reviews, die je kunt lezen door op de links te klikken.
Ik maak al jaren gebruik van een eigen formule die is gebaseerd op de tijd dat iets online staat en het aantal views. Die maak ik niet openbaar, lekker geheimzinnig. Het is mogelijk dat je een boek mist, dan zou het kunnen zijn dat het inderdaad mist. Ik heb dit jaar meer dan 60 boekreviews met jullie gedeeld, dus een groot deel heeft de toplijst dan ook niet gehaald. Het kan ook zijn dat het kookboek toch niet van dit jaar is, de tijd vliegt namelijk voorbij. Bekijk ook vooral de overzichten van 2015, 2016, 2017, 2018, 2019, 2020, 2021, 2022 en 2023 zie wat er door de tijd heen veranderd is.
Vorig jaar schreef ik nog dat ik hoopte dat Tenderheart vertaald zou worden. Dat gebeurde niet waarop ik besloot om het Engelstalige kookboek te recenseren. Sterker nog ik besprak alle kookboeken van Hetty Lui McKinnon ineen groepsrecensie. Een probeersel wat volgens mij best goed is gelukt, hoewel de boeken uiteindelijk niet in deze top 24 beland zijn.
De top 24 van 2024
Elk jaar vragen mensen me of er dit jaar meer kookboeken zijn verschenen dan in voorgaande jaren. Elk jaar is het antwoord hetzelfde: neen. Dit jaar is er weer een Ottolenghi uitgekomen en er is een soort natuurwet hier die eigenlijk stelt dat als hij een kookboek uitbrengt dat op 1 eindigt. De enige uitzondering op die wet was het kookboek Sweet en in 2022 toen het vegetarische kookboek van Koken met Karin die Ottolenghi’s test kitchen versloeg. Zal hij dit jaar weer op 1 staan? Scroll naar beneden en je weet het.
Natuurlijk staan er veel meer mensen in de top 24 dan Ottolenghi alleen. Heel veel puike Nederlandse titels bijvoorbeeld, van Nederlandse kookboeken schrijvers. Er zijn ook wel weer wat ontwikkelingen te ontcijferen. Zo is er aandacht voor peulvruchten, voor koken en eten voor 1 persoon, voor slowcooken. Als je deze hele top 24 van 2024 zou aanschaffen en op je boekenplank zou zetten zou je een heel diverse plank kookboeken hebben waar je even mee vooruit kan. Dat is zeker. Hieronder volgt de lijst van nummer 24 helemaal totaan de nummer 1 van 2024!
24. Quick and easy Vietnamees – Uyen Luu
Last but not least, dit Vietnamese kookboek.
23. Wilde vijg & venkel – Letitia Clark
Wilde vijg & venkel is een lekker poëtisch Italiaans kookboek.
22. Glutenvrije bijbel – Janneke Vreugdenhil
Glutenvrij? Geen probleem met dit lekker dikke kookboek vol met glutenvrije recepten van Janneke Vreugdenhil, die zelf glutenvrij leeft.
21. De bijbel van de Spaanse keuken – Raquel Palla Lorden
Nog een bijbel, maar dan een landenbijbel vol met Spaanse recepten. De Spaanse keuken is een keuken waar je niet vaak kookboeken over ziet.
20. Ontbijtbijbel – Chickslovefood
Zelf was ik niet zo enthousiast over dit ontbijtboek van Chickslovefood, maar ik weet dat ze veel fans hebben die dit boek wel een aanrader vinden.
19. Grieks! – Georgina Hayden
De Griekse keuken in een modern jasje vind je in Grieks!
18.Het gerecht plantaardig – Pieter-Jan Lint
Niet te verwarren met De basis plantaardig. Dit twee kleine groene boekje gaat verder waar het andere boekje ophield.
17. Het grandioze groenteboek – Alice Hart
Alice Hart krijgt het iedere keer weer voor elkaar om puike vegetarische kookboeken te schrijven. Ze heeft niet voor niets trouwe fans.
16. Flavour – Sabrina Ghayour
Nee niet Flavour van Ottolenghi, maar van Sabrina Ghayour en ook deze Flavour mag er zeker zijn.
15. Het kookboek van Nederland – Jonah Freud en Garrelt Verhoeven
Een bloemlezing van 100 kookboeken die samen een goed beeld geven van de geschiedenis van de Nederlandse keuken. Lekker leesvoer, leerzaam en met ook nog eens 100 recepten.
14. Verrot lekker desembrood – Christian Weij
Fermentatie blijft altijd. Dit keer dus in de vorm van al dan niet Verrot lekker desembrood.
13. A very vegan Christmas – Sam Dixon
Kerst kan heel goed vegetarisch en zelf ook prima veganistisch. Een boek vol vegan kerst ideeën.
12. Anna’s perfecte smaken – Anna Jones
Anna Jones heeft 5 kookboeken en ze zijn allemaal aanraders. Dit jaar deed ze het slim met een kookboek gebaseerd op ingrediënten. Uit Anna’s perfecte smaken staan er drie recepten op Lauriekoek: Udon met walnootmiso, pappardelle met sticky sjalotten en pompoencecina met kappertjes-limoenchutney.
11. Het groene kookboek – Rukmini Iyer
Rukmini Iyer is bekend van haar ontzettend populaire bakplaat kookboekenreeks. Dit kookboek Het groene kookboek is geen bakplaat boek, maar een lekker vegetarisch kookboek. Uit Het groene kookboek staan er drie recepten op Lauriekoek: Geroosterde spicy wortels & hazelnoten met zijdezachte limabonen puree, krokant gebakken ravioli met een dip van zure room en bieslook, geroosterde kar demom-gemberpomoen met limoen-koriander bulgur.
10. Sebze – Özlem Warren
De Turkse keuken, maar dan compleet vegetarisch, prachtig vormgegeven en ook nog eens goede recepten ik ben erg onder de indruk van Sebze.
9. Heilig boontje – Joeri Veul
Zelf ben ik al een tijd gecharmeerd van peulvruchten en het is heel leuk om dat nu ook terug te zien als populair bonenkookboek tussen de andere kookboeken, zoals dit kookboek van Joeri Veul
8. Briljante bonen – Bloeme Burema
Nog een bonenkookboek, zie bovenstaande. Peulvruchten verdienen het om in de etalage te worden gezet door leuke kookboeken en dit kookboek Bloeme Burema is het tweede leuke kookboek in deze lijst.
7. Één pan één portie – Eleanor Wilkinson
Leuke kookboeken over koken voor een persoon, die waren of zijn er bijna niet. Dit jaar kwamen er gelukkig twee uit om het gat een beetje op te vullen. Één pan één portie is er een van.
6. Solo – Emma de Thouars
Een plekje hoger dit jaar staat het tweede leuke kookboek over koken in je eentje en die komt van Emma de Thouars in de vorm van Solo. Bekend van haar kookboeken over Tofu en Azië.
5. Bij Meera aan tafel – Meera Sodha
In Engeland heet Bij Meera aan tafel Dinner en dat is ook wat het bevat, uitstekende vegetarische en veganistische avondmaaltijden die toch een bepaalde flair hebben. Uit bij Meera aan tafel staan twee recepten op Lauriekoek: Naan met paneer in sticky mango-limoenglaze en gouden laksa.
4. Het vega slowcookerboek – Sabine Koning
De airfryer, snelkookpan en ook de slowcooker of multicooker blijven vooralsnog razend populair. Geen wonder dat dit Vega slowcooker kookboek van Sabine Koning zo hoog eindigt. Mensen zijn altijd op zoek naar goede slowcooker recepten, ook vegetarisch.
3. Extra – Jasmijn Beerthuis
Net dat beetje extra, wie wil dan nou niet? Ik zou het ook niet weten en ik ben niet de enige want Extra van Jasmijn Beerthuis staat op drie in de kookboeken top 24!
2. Bloem, suiker, boter – Nicola Lamb
Dit is de winnaar van een kookboekenprijs van dit jaar en nummer 2 in de Lauriekoek top 24. Alles wat ik tot nu toe uit Bloem, suiker, boter lukte en smaakte verrukkelijk. Kennis en goede recepten, wat wil een mens nog meer? Uit Bloem, suiker, boter staan drie recepten op Lauriekoek: Dubbeldikke chocolate chip cookies met miso-walnoten, kruimelige kaas-augurkenscones, sponge cake met gebakken aardbeien.
1. Ottolenghi Comfort – Yotam Ottolenghi en Helen Goh
Ja daar is hij weer. Op nummer 1 staat… hoe kan het ook haast anders Ottolenghi, met zijn boek over comfort food in de breedste zin van het woord en waar veel mensen behoefte aan hebben.
Laatste reacties