Boekrecensie: Briljante bonen

Boekrecensie: Briljante bonen @ Lauriekoek.nl Briljante bonen is een uitstekende titel voor een kookboek over bonen, of zoals sommige mensen ze liever noemen: peulvruchten. We zouden er meer van moeten eten, dat weten de meeste mensen denk ik wel, maar of ze het ook echt doen? Voor zover ik kan terug vinden is de verkoop van bonen niet enorm gestegen, maar de wil is er. Misschien dat mensen gewoon een paar goede recepten nodig hebben? In dat geval kunnen ze bij Briljante bonen prima terecht.

Bloeme Burema

Bloeme Burema is kok en werkte als chef bij onder meer Buffet van Odette en Europizza in Amsterdam. Ze is medeoprichter van Café Soigné een reizend restaurant dat op verrassende plekken in Nederland neerstrijkt. Bloeme komt uit Amsterdam en dit Briljante bonen is haar eerste kookboek.

Bonen

Briljante bonen begint bij de basis van het koken met bonen. Het kopen van bonen, in pot, blik of stazak of gedroogd. Gedroogde bonen weken, geweekte bonen koken, in pan, snelkookpan of oven. Gelukkig mag je er van Bloeme Burema zout bij doen, zelf zeg ik dat ook altijd, maar er blijven mensen die hardnekkig vasthouden aan het idee dat je bonen verpest. Ook is er een incompleet overzicht van bonen en verkoopadressen. Je kunt namelijk allerlei lokale bonen kopen als je verder kijkt dan de supermarkt. Dat is niet per se noodzakelijk, maar wel heel leuk.

Bonen kunnen altijd

Bonen kunnen altijd er staan dus recepten in Briljante bonen voor bij de borrel, in de salade, in de soep, van het vuur, uit de oven en er is een hoofdstuk “voor erbij”, met bijgerechten op basis van bonen. Ook zijn er basisrecepten voor bijvoorbeeld harissa, knoflooktoast en bouillon. Nee, er staan geen nagerechten in met bonen of aquafaba, er is enkel hartig. Je vindt recepten voor vrijwel alle soorten bonen van kikkererwten, snijbonen, sperziebonen en sugarsnaps of sojabonen tot flageoletbonen en citroenbonen. Binnen het hele spectrum kun je dus van gerecht tot boon van alles afwisselen.
Boekrecensie: Briljante bonen @ Lauriekoek.nl

Briljante bonen

De cover met de schelpjes verraadt dit waarschijnlijk al, dit is geen compleet vegetarisch boek, maar er zijn echt een hele hoop opties zonder vlees of vis. Ik zou zeggen dat het merendeel is wel vega is. Sommige recepten zijn ook veganistisch, maar er wordt evengoed nog wel veel zuivel toegepast. Bij ieder recept staat een mooie foto met soms een beetje hard licht zoals in de kookboeken van Alison Roman en Clair Saffitz. De ingrediënten voor de recepten zijn niet bijzonder moeilijk te vinden. Als je zou willen kun je vrijwel alles in de supermarkt vinden.Boekrecensie: Briljante bonen @ Lauriekoek.nl

 

Klassiekers, bonige toevoegingen en nieuwe ideeën

Qua recepten ontbreken de bonige klassiekers natuurlijk niet. Denk hierbij aan pasta e fagioli met gremolata (zie foto hieronder), ribollita en panisse.Boekrecensie: Briljante bonen @ Lauriekoek.nl
Soms is er aan een klassieker iets toegevoegd zoals bij de mac and beans, cannellini carbonara, de ceasar-ish salade met sperziebonen of mapo tofu met kikkererwt of boterbonen cacio e pepe. Er staan ook recepten bij die ik nog niet eerder ergens anders heb gezien, bijvoobeeld een witlofsalade met cannellinibonen salade met sinaasappeldressing, bonen op toast met gochujang en gemarineerde eidooier of wat te denken van een romige tomatenstoof met cannellinibonen, geroosterde bonen met tomaat en miso (kipsimpel en heel lekker, zie foto hieronder).Boekrecensie: Briljante bonen @ Lauriekoek.nl

Boekrecensie: Briljante bonen @ Lauriekoek.nl

Boekrecensie: Briljante bonen @ Lauriekoek.nl

Bonen zijn cool

Bloeme Burema zegt in haar voorwoord dat ze een beetje bang was om uitgekeken te raken op bonen. Dat gebeurde niet, ze ging ze alleen maar meer waarderen. Soms vraag ik me ook wel eens af als ik weer een blik kikkererwten opentrek hoe vaak ik die al wel niet gegeten zal hebben. Toch is het waar wat Bloeme schrijft, je raakt er niet snel op uitgekeken. Nu maar hopen dat zo veel mogelijk mensen dat ook ontdekken.
Boekrecensie: Briljante bonen @ Lauriekoek.nl

Briljante bonen
Bloeme Burema
Carrera culinair
€30

Posted by on 4 juni, 2024

LEAVE A COMMENT