Boekrecensie: Flavour van Sabrina Ghayour

Boekrecensie: Flavour - Sabrina Ghayour @ Lauriekoek.nlFlavour is de titel van het nieuwe kookboek van Sabrina Ghayour. Het mag geen verrassing zijn dat er niet al een ander kookboek is met deze titel, zoals Flavour van Ottolenghi en Ixta Belfrage. Eerder bracht Sabrina Ghayour ook al Simply uit, wat dan weer verdacht veel op Simpel lijkt. Aan de andere kant: simpel is een woord wat in veel kookboek titels zit en flavour. Ja als er iets met koken te maken heeft is het wel smaak. Iedereen wil veel smaak. Dus de titel zit wat dat betreft helemaal goed.

Simpel, lekker en betaalbaar?

In haar voorwoord vertelt Sabrina Ghayour dat hoe meer kookboeken ze schrijft, hoe meer ze er achter komt wat er in het koken echt toe doet. Iedereen heeft weinig tijd, niet iedereen plant vooruit en niet iedereen heeft altijd de juiste ingrediënten in huis. Ze houdt zich aan drie woorden bij het schrijven simpel, lekker en betaalbaar. Ja en natuurlijk de titel, smaak! In dit kookboek laat ze zien hoe je op de simpelste manier zo veel mogelijk smaak aan je gerechten toe kunt voegen.
Boekrecensie: Flavour - Sabrina Ghayour @ Lauriekoek.nl

Sabrina Ghayour schrijft in voorwoord van Flavour ook voor ieder budget te schrijven. Ik vind dat altijd moeilijk te beoordelen, ingrediënten als granaatappelmelasse, rozenharissa en zelfs ook olijfolie zijn duur. Zelf vind ik het altijd moeilijk om te zeggen of iets echt geschikt is voor een krap budget. Er komen peulvruchten in voor en groenten, die zijn relatief goedkoop en vullend, dat is zeker waar. De meeste ingrediënten kun je bij de supermarkt vinden al is een Turkse supermarkt in de buurt altijd fijn. Daar hebben ze producten als tahin en misschien zelfs het veel recepten gebruikte knoflookgranulaat.
Boekrecensie: Flavour - Sabrina Ghayour @ Lauriekoek.nl

Niet geheel vegetarisch

Flavour is niet vegetarisch maar er staan zeker wel vegetarische en ook veganistische recepten in (Sabrina Ghayour schreef ook een vegetarisch kookboek Bazaar). Die staan ook duidelijk als zodanig aangegeven. Er zijn salades, lichte hapjes en lekkernijen, groenten en peulvruchten, pasta noedels en granen en als afsluiter ook zoetigheden. Sabrina Ghayour heeft echt een talent om een paar ingrediënten die je kent de combineren op zo’n manier waarop je denkt waarom ben ik daar zelf eigenlijk niet op gekomen? Vooral haar salades in elk van haar zeven boeken vind ik ze altijd weer uitbundig en aantrekkelijk.
Boekrecensie: Flavour - Sabrina Ghayour @ Lauriekoek.nl

Boekrecensie: Flavour - Sabrina Ghayour @ Lauriekoek.nl

Recepten

Enkele recepten die me in Flavour opvallen zijn onder andere: Sabich een pita gevuld met onder andere aubergine waar Sabrina Ghayour de amba heeft vervangen voor mangochutney, zoete aardappel-kikkererwtenballetjes, die je bakt in de oven, dolma’s gemaakt van wittekoolbladeren, aubergines met honing en tahin uit de oven waardoor een soort bijna krokant laagje op de aubergines ontstaat. Veel recepten kun je makkelijk op een doordeweekse avond klaarmaken, maar er staan ook zeker recepten in die wat meer tijd kosten, zoals de dampokthak, een op smaak gebrachte rijst met een prachtig bruine onderkant.
Boekrecensie: Flavour - Sabrina Ghayour @ Lauriekoek.nl

Boekrecensie: Flavour - Sabrina Ghayour @ Lauriekoek.nl

Boekrecensie: Flavour - Sabrina Ghayour @ Lauriekoek.nl

Onderscheidend genoeg?

Is er ook nog een kritische noot te kraken? Als ik een punt van kritiek moet noemen zou ik zeggen dat dit kookboek Flavour best veel lijkt op de andere kookboeken van dezelfde auteur. Dat kun je positief vinden, meer van hetzelfde, maar als je een radicale andere invalshoek verwacht: die is er niet echt. Online zag ik mensen zich trouwens ook beklagen dat er teveel auberginerecepten in staan, wat ik heel grappig vind want wat is nu een door het Midden-Oosters kookboek zonder aubergine gerechten? Precies!
Boekrecensie: Flavour - Sabrina Ghayour @ Lauriekoek.nl

Flavour
Sabrina Ghayour
Uitgeverij Good Cook
€27,50

Posted by on 14 mei, 2024

LEAVE A COMMENT