Boekrecensie: Eén pan, één portie

Boekrecensie: Één pan, één portie @ Lauriekoek.nlEén pan, één portie een kookboek vol eenpansgerechten voor één persoon, zodat je lekker voor jezelf kunt koken zonder al te veel afwas.

Het is een type kookboek waar veel vraag naar is, maar nog niet zoveel aanbod. Er zijn steeds meer mensen die alleen wonen, om allerlei redenen, terwijl de meeste kookboeken feestelijke grote gevulde tafels laten zien en recepten geven voor 4 personen (al zie ik de laatste tijd ook vaak voor 2 personen voorbij komen). Als je die recepten kookt en je woont op jezelf moet je of steeds iemand uitnodigen, of meerdere dagen hetzelfde eten of restjes verwerken en dat is niet erg handig. Gelukkig is er nu één pan, één portie met recepten voor de enkele eter.

Eleanor Wilkinson

Eén pan, één portie is voorgekomen uit eigen ervaring. Eleanor Wilkinson diende ontslag in om een carrièreswitch te maken naar koken. Haar relatie liep stuk, dus woonde ze weer alleen en had geen zin om voor zichzelf te koken, terwijl koken haar grote passie was. Ze was het opgewarmde eten en stapels afwas zat en bedacht ze het één pan, één portie concept. Ze begon de recepten die ze voor zichzelf maakte ook online te delen en ontdekte zo dat ze echt niet de enige single was die lekker wilde eten. Eten is voor haar zelfzorg.Boekrecensie: Één pan, één portie @ Lauriekoek.nl

Recepten naar behoeftes

De recepten in het kookboek Eén pan, één portie zijn ingedeeld naar waar je behoefte aan kunt hebben. Troost, vers, simpel, speciaal en zoet. Omdat er een kans is dat je voor de recepten misschien niet alles opgebruikt in één recept. is er het partnerrecept principe. Dus als je het eigeel gebruikt in het ene recept. krijg je een verwijzing naar een ander recept waarin je het eiwit kunt gebruiken. Zo gaan er geen ingrediënten verloren. Je hebt ook geen ingewikkelde apparaten nodig, wel een (koeken)pannetje in de juiste doorsnede dat het liefst ook in de oven kan.Boekrecensie: Één pan, één portie @ Lauriekoek.nl

Veel opties voor de doordeweekse dag

Er staan in dit kookboek snelle recepten voor de doordeweekse dag, zoals gochujang noedels met kaas, romige groene linguine of orzo met gegrilde paprika, tomaat en ingelegde citroen. Er staan ook recepten in die wat meer tijd kosten. Zo is er een recept voor het maken van je eigen pizza, waarbij het deeg moet rijzen een recept voor verse pici een pasta die je zelf maakt en uiensoep waar het nou eenmaal de nodige tijd kost om te uien te karamelliseren. Het merendeel van de recepten staan overigens gewoon in minder dan een half uurtje op tafel.Boekrecensie: Één pan, één portie @ Lauriekoek.nl

Boekrecensie: Één pan, één portie @ Lauriekoek.nl

Boekrecensie: Één pan, één portie @ Lauriekoek.nl

Niet veel vega

Als je besluit dit kookboek in huis te halen, kun je denk ik maar beter geen vegetariër zijn. Van alle recepten voor het avondeten, zoetigheden dus niet meegeteld, zijn er 23 vegetarisch en daarvan een klein deel veganistisch. De rest is met vlees en vis, of het nu een stuk vlees of vis is of ham of worst. Vooral worst komt regelmatig voorbij, de vraag of je worst lust is hier dus heel relevant. Bij ieder recept vind je een mooie foto van het eindresultaat. De gerechten bevatten niet al teveel moeilijke ingrediënten, het meeste is gewoon in de supermarkt te koop.

Heerlijke eenpersoons toetjes

Ik ben denk ik het meest enthousiast over het toetjeshoofdstuk, mét decadente toetjes voor één persoon. Van tarte tartin tot gepocheerde peer, van chocolade mokcake tot brownie en van cheesecake in een glas tot broodpudding. Bij sommige recepten kun je je pannetje op de weegschaal zetten en heb je dus echt amper afwas, maar wel een toetje dat een stuk lekkerder is dan iets kant-en-klaars uit de supermarkt.Boekrecensie: Één pan, één portie @ Lauriekoek.nl

Boekrecensie: Één pan, één portie @ Lauriekoek.nl

Ik heb nu denk ik twee kookboek gerecenseerd op Lauriekoek voor de single eter: Tafel voor een en nu ook Eén pan, één portie. Toch zie ik dus nog wel meer ruimte voor meer eenpersoons kookboeken. Ze zijn voor allerlei mensen handig, van student tot alleenstaande oudere tot alles er tussenin. Mochten die verschijnen dan zal ik die uiteraard proberen hier te recenseren.Boekrecensie: Één pan, één portie @ Lauriekoek.nl

Eén pan, één portie
Eleanor Wilkinson
Uitgeverij Fontaine
€24,99

Posted by on 20 september, 2024

5 Comments

  • Xavèr

    20 september, 2024

    Niet heel vegetarisch maar: Solo Food van Janneke Vreugdenhil
    En er is nu Solo van Emma Thouars, geen idee of het heel vega is

    • Laurie

      20 september, 2024

      De recensie van het kookboek Solo van Emma de Thouars komt er inderdaad aan! En die is behoorlijk vega kan ik je alvast verklappen.

  • Maaike

    22 september, 2024

    Zo eten de meeste vrijgezellen volgens mij al, ik kom tenminste maar zelden recepten tegen voor 1 persoon die echt uitgaan van een maaltijd met bijgerechten.
    Zelf vind ik eenpansgerechten wel makkelijker aan te passen aan kleine porties, maar na ruim twintig jaar alleen wonen ben ik wel blij dat ik vanaf het begin af aan mijn best heb gedaan om verschillende soorten eten voor mijzelf te maken, en niet alleen maar makkelijk te koken omdat ik “maar” alleen ben.
    Moet er wel bijzeggen dat ik maar drie jaar van mijn leven een relatie heb gehad, en ook geen kinderen heb, dus als ik iets anders wil eten dan pasta of rijst met saus/curry zal ik het zelf moeten maken 😉

    • Laurie

      22 september, 2024

      Ik denk dat het ook niet perse een trend is onder alleen singles. Volgens mij is de trend nog steeds dat mensen steeds minder tijd aan koken besteden. Dan zijn eenpans of bakplaat en slowcooker recepten heel handig. Dat is dan ook weer terug te zien in de bestseller lijsten.
      Ik merk zelf dat als ik een langere periode wat uitgebreider kook dat ik ook makkelijker weer nieuwe projecten doe. Dus ik denk dat het wel iets wat je moet blijven kietelen. Al dan niet met een kookboek natuurlijk, want als ik de trends op dat gebied mag geloven blijven generatie z mensen steeds langer zonder partner. Dus er is elke keer weer een nieuwe doelgroep aan te spreken.
      Er komt trouwens nog een single kookboek aan, Solo van Emma de Thouars. Ik denk dat je daar als zeer ervaren voor jezelf koker wellicht ook niet de doelgroep voor bent maar ik zeg het toch even.

  • Maaike

    22 september, 2024

    Ik ga er zeker naar kijken, al moet ik zeggen dat ik vooral kookboeken heb met recepten voor meerdere personen, die pas ik aan, of ik lees de recepten ter inspiratie en maak dan zelf iets met smaakcombinaties/technieken die ik in een boek heb gezien.
    En soms maak ik gewoon een boel eten en dan heb ik de restjes de volgende dag bij het ontbijt of de lunch, ik hou toch niet zo van boterhammen of papperige ontbijtjes zoals overnight oats, dus dat komt dan wel goed uit.
    Wat ik op dit moment een heel inspirerend boek vind is “rebels lekker” van Niki Webster, veel spannende smaken zonder dat het heel erg moeilijk is (vind ik dan, iedereen heeft de lat natuurlijk anders liggen) Alleen haar toetjes gaan alle kanten op, ik heb de chocoladerepen met kikkererwten gemaakt en ik was niet enthousiast maar ik weet nu in elk geval wel waarom we meestal geen kikkererwten in zoete gerechten stoppen (het was niet eens heel vies, maar de kikkererwten absorberen alle chocoladesmaak, dus het werd heel flauw)
    Maar de citroentaart met tijm was wel heel lekker.

LEAVE A COMMENT