Recept: Udon met walnootmiso uit Anna’s perfecte smaken

Recept: Udon met walnootmiso @ Lauriekoek.nlVandaag het tweede Anna Jones recept dat ik met jullie mag delen! Dit keer voor udon met walnootmiso. Uit het misohoofdstuk van Anna’s perfecte smaken. Een heel eenvoudig recept wat ik heel geschikt vind als thuiswerk lunch. De combinatie van miso met walnoot werkt heel erg goed.

Udon met walnootmiso

Dit is een recept voor 4 personen

Dit is mijn versie van de udon met walnootmiso van Koya in Soho. Hun udonnoedels zijn goddelijk: ze hebben precies de goede bite. Maar het is de walnootmiso in een klein kommetje ernaast die het hem doet. Deze versie maakte ik thuis toen ik net was bevallen van mijn zoon en het lastig was om naar het restaurant te gaan, maar ik wel smachtte naar een kom udon. Dit recept verscheen in een andere vorm in mijn eerste boek, maar dit is mijn favoriete manier om miso te eten, dus vond ik dat het ook een plekje verdiende in dit hoofdstuk. Belangrijk is wel dat je lekker veel walnootmiso door de vrij simpele bouillon roert. Soms voeg ik nog een gepocheerd ei toe. De meeste groenten passen goed bij dit gerecht: snijbiet, asperges, sugarsnaps, spinazie… Laat je niet beperken door mijn suggesties.

Ingrediënten
 • 100 gram walnoten
 • 2 bosuitjes, bijgesneden maar heel gelaten
 • duimgroot stukje gemberwortel, geschild en geraspt
 • 4 eetlepels mirin
 • 1 theelepel vloeibare honing of agavesiroop, plus 1 eetlepel
 • 2 eetlepels sojasaus
 • 300 gram gedroogde udonnoedels
 • 2 theelepels rode miso
 • 2 theelepels witte miso
 • 4 handenvol paddenstoelen – ik gebruik een mix van shimeji en enoki
 • 1 groene kool of spitskool, harde nerven verwijderd, fijngeschaafd
De walnoten roosteren

Rooster de walnoten 3-5 minuten in de oven op 180 °C, of in een koekenpan op halfhoog vuur, tot ze heerlijk ruiken. Mochten sommige er te donker uitzien, wrijf de velletjes daar dan vanaf en gooi weg. Zet de noten opzij en laat afkoelen.

De bouillon maken

Breng in een pan 2 liter water aan de kook met de bosuitjes en de gember. Zet het vuur laag en laat 10 minuten sudderen. Zet het vuur uit en voeg de mirin, 1 theelepel honing en de sojasaus toe. Proef de bouillon en voeg zo nodig wat zeezout toe. Zet het vuur uit.

De udonnoedels koken

Breng intussen in een andere pan water aan de kook. Voeg de udonnoedels toe en kook ze 6-8 minuten (of volg de instructies op de verpakking). Giet af en spoel af onder koud stromend water.

De walnootmiso maken

Stamp terwijl de udon kookt de geroosterde walnoten in een vijzel tot ze op zeer grove broodkruimels lijken. Voeg de rode en witte miso toe plus 1 eetlepel honing en meng tot een pasta. De groenten aan de bouillon toevoegen.Haal de hele bosuitjes uit de bouillon, voeg de paddenstoelen toe en kook ze een paar minuten. Voeg dan de groene kool toe en haal de pan van het vuur.

Samenstellen

Verdeel de noedels over vier kommen, schep de bouillon met de groenten erover en serveer met kleine kommetjes walnootmiso. Roer daarvan lekker veel door de bouillon.
Recept: udon met walnootmiso @ Lauriekoek.nl

Op zoek naar meer recepten uit de kookboeken van Anna Jones? Geen probleem! Of uit Eén pan, plaat, planeet: Arepa’s met zwarte bonen en salsa verde, vegetarische maischowder met bloemkool, of appeltaart met dubbele gember. Op Lauriekoek vind je ook een recept voor de summer pudding uit Vegetarisch het jaar door

Posted by on 10 mei, 2024

LEAVE A COMMENT