Mijn favoriete boekwinkels

boekwinkelBoekwinkels, ze maken mij blij en ik kom er graag. In boekwinkels en bibliotheken hangt altijd een speciale sfeer. Ik weet niet of het nou de aanwezigheid van de boeken is, of de mensen die de boeken af komen, de ruimtes waarin de boeken staan of alles tezamen,  maar ik krijg altijd het gevoel dat als ik maar genoeg boeken mee naar huis neem, het thuis ook zo speciaal wordt. Met lege handen naar huis is dikwijls geen optie.

Waarom ik geen partner programma met bol.com heb

Op lauriekoek.nl staan bewust geen links naar bol.com, het zou raar zijn om aan de ene kant heel erg van boekwinkels te houden en aan de andere kant mensen aan te moedigen alles bij bol.com te kopen. Ook al zou mij dat geld opleveren, ik doe het niet. Buiten dat schijnt bol.com ook nog eens kortingen te eisen bij de inkoop, waarvan je je kunt afvragen of dat nou echt kies is. Natuurlijk bestel ik ook wel eens iets online dus ook mijn online tips heb ik in dit overzicht opgenomen. Het uitpakken van een boek geeft immers ook een speciaal gevoel.
boeken

Hier zijn ze dan: mijn favoriete boekwinkels op een rij

Ik wilde aftrappen met de kookboekenhandel van Arnhem en omstreken, Cook & Book. De stenen vestiging is gesloten (snif snif), maar de online vestiging is very alive and kicking. Riejanne weet alles van kookboeken, dus je kunt met al je vragen bij haar terecht voor je tot een aanschaf overgaat.

Boekhandel van Der Velde in Groningen, de vestiging aan de Grote Markt is echt geweldig. Ik was er in het weekend, er zal iemand piano te spelen en ik vond er allemaal boeken die ik nog helemaal niet kende. Het is er heel modern ingericht en je hebt er niet het gevoel dat je er op je vingers gekeken wordt.

De Kookboekhandel aan de Haarlemmerdijk 133 in Amsterdam is echt een begrip. Het bestaat al bestaat sinds 1977. Als ik iets zoek weet ik vrijwel zeker dat het hier in de schappen ligt. Eigenaresse Jonah Freud werkt ook als culinair journalist. Ze schrijft bijvoorbeeld de kookboekrecensies voor Het Parool.

Nog meer favoriete boekwinkels

Mevrouw Hamersma, zit op steenworp afstand van de Albert Cuyp (dus je kan daarna meteen je boodschappen doen)  en is de enige kookboekenhandel waar elke dag gekookt word aldus de website. Bijna elke dag that is, want ik stond op een maandag voor de dichte deur. Ik kon wel zien dat het een prachtige winkel is, dus hij mag in dit overzicht niet ontbreken. Mevrouw Hamersma kookt de gerechten bij de wijntest van meneer Hamersma in de zaterdagkrant van Het Parool.

Vlakbij Mevrouw Hamersma zit trouwens Duikelman, die naast een keukenbenodigdheden winkel ook nog een losse winkel heeft met kookboeken en servies en veel te dure veel te mooie theedoeken. Het voelt allemaal een pietsie krap maar alles staat ramvol met van alles en nog wat. Je vindt er dus echt wel wat je al dan niet nodig hebt.

Soms kan ik niet wachten tot een boek of kookboek in het Nederlands verschijnt. Dankzij de wondere wereld van het internet ben ik al vrij snel op de hoogte van wat er gaat verschijnen en soms moet ik iets gewoon hebben. De kans is dan groot dat The American Book Center het heeft. Ik vind hier de selectie vegan kookboeken ook het grootst. Er is een vestiging in Den Haag en in Amsterdam.

Steun het goede doel met je boek

Een andere online optie is YouBeDo een online boekhandel waarbij je gewoon dezelfde prijs voor je boek betaald maar 10% van de prijs naar een goed doel gaat. Je mag zelf kiezen welk goed doel dat is.

Tweedehands en ramsj

Als het op tweedehands boeken aankomt kijk ik graag op Boekwinkeltjes.nl. Goed, de website ziet er niet bijzonder modern uit maar via deze site bieden allerlei tweedehandboekenhandelaren hun boeken aan. Zelf heb ik prettige ervaringen met verkopers, soms sturen ze je het boek al toe nog voor je hebt betaald en je kunt soms boeken vinden waar je al lang naar op zoek bent maar die niet meer in de handel zijn. Als je uit bent op een koopje kun je trouwens op Ramsj.nl kijken, meestal zijn de boeken meh, maar soms zitten er pareltjes tussen. Fijn is ook De Boekentas waar je licht beschadigde boeken kunt kopen met korting.

Book Depository en Wordery ook voor voordeligere studieboeken

Het viel mij altijd op dat studieboeken enorm van prijs kunnen verschillen. Bij online boekhandel Book Depository heb ik een paar keer een peperduur studieboek kunnen scoren voor tientjes minder. Toch weer mooi meegenomen! Ook hebben ze hier mooie notitie boekjes, van bijvoorbeeld Forest Feast. Bij mij kwamen bestellingen altijd keurig aan, je moet alleen geen haast hebben want het kan tot een week duren qua aflevertijd.  Wordery vind ik een aanrader, Book Depository valt onder Amazon, wat me geen fijn bedrijf lijkt. Wordery niet. Verder lijken ze heel erg op elkaar, ze rekenen bijvoorbeeld allebei geen verzendkosten. Zelf kies ik nu meestal voor Wordery.

Kijk ook bij de uitgeverij zelf

loopvisEn dan tot slot mijn laatste tip: Kijk ook even bij de uitgeverij zelf. Bij Loopvis bijvoorbeeld hebben ze de onbetaalbare doch gratis inpakservice. Ze verkopen ook nog enkele aanverwante artikelen, zoals notitieboekjes en speculaaskruiden en als je niet tot sinterklaas kunt wachten zelfs ook nog kruidnotenmix.

Nog 89 dagen en dan begin het nieuwe jaar alweer. Binnenkort kan ik alweer een lijstje maken van de meest populaire kookboeken van 2016! Maar tot die tijd komen er vast nog ontzettend veel leuke boeken bij want oktober is niet alleen de maand waarin je de kaarsjes weer van stal mag halen en de verwarming waarschijnlijk weer aan moet doen, het is ook de boekenmaand.

Ben of ken je een leuke boekhandel? Laat het weten in de comments!

Posted by on 6 oktober, 2016

LEAVE A COMMENT