Broodbakmachine kopen? Doe het niet! Dit is waarom

Broodbakmachines @ Lauriekoek.nl De broodbakmachine is denk ik een van de apparaten die op dit moment in Nederland het meeste kastruimte bezet houdt, zonder ooit gebruikt te worden. Ik ken veel mensen in mijn omgeving die ooit hebben toegegeven er een te bezitten en daar meteen bij vertellen hem nooit te gebruiken. Vandaar deze blogpost voor iedereen die overweegt een broodbakmachine aan te schaffen.

Broodbakmachine: de belofte van warm brood

Volgens mij was het Femke Halsema die ooit in een talkshow vertelde hoe alles wat je koopt een belofte is aan jezelf. Zo is de broodbakmachine de belofte aan warm vers gebakken brood. Wie wil dat nou niet elke ochtend? Vaak gaat hierbij om mensen die nog nooit zelf brood hebben gebakken. Een machine een keer op de knop drukken en klaar is je brood! toch?

Vergeet de broodbakmachine en begin met het brood

Ik zou de mensen die nu overwegen een broodbakmachine te kopen op het hart willen drukken te beginnen met het bakken van brood, gewoon met de hand. Je hebt er geen speciale broodbakmachinerecepten of  broodbakmachinebroodmixen voor nodig. Alles wat die machine kan kan jij ook: kneden, mixen, brood laten rijzen. Er zijn allerlei methodes om zo min mogelijk te hoeven doen, de methode van Mark Bittman bijvoorbeeld, waarbij je helemaal niet hoeft te kneden. Soda brood, wat niet hoeft te rijzen of Nachtbrood wat in nacht kan rijzen voor de ochtend.

Beter brood zonder broodbakmachine

Een van de misverstanden is dat machines alles beter kunnen dan mensen of dat je door een apparaat binnen te halen plots veel beter kunt koken. Zowel dat van die machine als het beter kunnen koken kloppen niet, ik schreef er al eerder over. Als je beter wil worden in het bakken van brood zou ik je aanraden een cursus te gaan doen bij een goede bakker. Bijvoorbeeld bij Jeroen van Jeroen bakt brood. Dat kost minder dan een machine en je brood wordt er stukken beter van. Of koop eerst eens een kookboek en doe wat er in staat.

Waarom verpest een broodbakmachine brood?

Erger je je ook dood aan koks die zeggen dat koken een kwestie van gevoel is? Pech gehad, want het is waar. Een machine voelt niet aan of brood te droog is, of te nat, kan rijstijden niet aanpassen als brood nog niet goed gerezen is. Een machine doet dingen gewoon, terwijl broodbakken elke dag anders is. Een broodbakmachine warmt voor het bakken langzaam op, waardoor je de stoot hitte in het begin mist die brood zo knapperig maakt. Het wordt dus nooit echt goed brood.Broodbakmachines @ Lauriekoek.nl

Broodbakmachines kosten geld

Daarmee vind ik het argument dat broodbakmachines goedkoper zijn ook vrij nutteloos. Je krijgt brood wat ik er in de meeste gevallen ronduit treurig uit vind zien. Plus de prijs van de machine en die van de ingrediënten. Zelf betaal ik dan liever een goede bakker als ik geen zin of tijd heb om brood te maken. Het schoonmaken van het apparaat kost ook veel meer moeite dan het schoonmaken van het aanrecht als je zelf brood maakt.

Zelf broodbakken in de broodbakmachine niet gezonder

Het argument dat zelfgebakken broodbakmachine brood gezonder zou zijn dan gewoon zelfgebakken brood snap ik ook niet helemaal. Het hangt er maar net af van wat je er zelf instopt. Er zijn genoeg broodbakmixen die gewoon kleurstof bevatten of broodverbeteraar. In zulke gevallen gaat het vooral om het gevoel dat mensen krijgen. Een gevoel wat je ook kunt krijgen van bakken zonder broodbakmachine. Ook vraag ik me af waarom veel broodbakmachines zijn gecoat met een soort anti-aanbak coating. Vooral als je op hoge temperaturen gaat bakken lijkt me dat niet perse gezond. Zelf gebruik ik trouwens altijd jodiumhoudend zout, over het waarom daarvan kun je lezen in mijn supplementen blogpost.

Broodbakmachines en bijzondere diëten zoals glutenvrij en zoutloos.

Er zijn mensen die een zoutloos dieet moeten volgen, of glutenvrij moeten eten, wat een enorme overgang kan zijn. Zout beïnvloedt heel veel in brood, hoe het rijst, de structuur, de houdbaarheid. Gluten beïnvloed ook heel veel in brood, het is als het ware de lijm die alles samenhoud. Glutenvrij brood met glutenrijk brood vergelijken is sowieso een moeilijke zaak. Er zijn ook mensen die beweren dat ze zoutloos brood heerlijk vinden. Ieder zo zijn smaak, zou ik zeggen, maar als culi vind ik het een hele saaie hap. De Italiaanse broden die traditioneel zonder zout worden gebakken worden trouwens altijd met iets zouts gepresenteerd, zoals olijven of ansjovis. De mensen die ik ken die lekker glutenvrij brood bakken doen dit zonder broodbakmachine. Buiten dat is glutenvrij eten toch al duurder dus ik zou zeker geen apparaten kopen die het nog duurder maken als je niet weet of hem wel gaat gebruiken.

Kortom, koop geen broodbakmachine

Besteed het geld aan een leuke broodbakcursus, koop een goed kookboek over broodbakken, of begin gewoon met bakken. Je hebt geen apparaat nodig wat duur is, plaats in staat te nemen van andere wel nuttige spullen, en geen goed brood op levert. Als je een klein broodbakfabriekje wil beginnen kun je wellicht beter investeren in een staande mixer. Lees voor advies op dat gebied vooral mijn blogpost over keukenmachines, zodat je ook op dat gebied geen miskoop doet. Ook kun je kijken of je keuken qua basis in orde is door deze checklist na te lopen.

Posted by on 20 januari, 2019

105 Comments

 • Mylene

  18 maart, 2020

  Beste,
  De reden voor mij om een “broodmachine” te kopen is omdat ik niet meer de kracht heb om te kneden. Dit heb ik geprobeerd met een “kneedmachine” maar dat volstaat niet.
  Vriendelijke groet, Mylene

  • Moons

   24 november, 2023

   Laat u niets wijsmaken. Een broodbakmachine werkt heel goed en is niet duur in Aankoop. Ik heb ook een keukenzout en werkt ook goed maar meer werk.

   • Laurie

    24 november, 2023

    Je reageert nu op een reactie uit 2020.

 • Rebecca

  23 maart, 2020

  Lauri heeft gewoon iets tegen bbm’s.
  Ik ga daar verder dan ook niet op in.
  Met een kwalitatief goede bbm kan men gewoon een heerlijk smakelijk broodje bakken.
  Zelf bak ik al jarenlang speltbrood in de bbm en deze is beslist lekkerder en smaakvoller dan het brood van de supermarkt of zelfs de warme bakker en gelukkig zonder overbodige toevoegingen.
  Natuurlijk wel zorgen voor vers meel en de juiste receptuur.

  Op internet is daar genoeg informatie over te vinden.

  • Laurie

   24 maart, 2020

   Je gaat er niet op in maar je reageert hier wel. 🙂 Ook zonder broodbakmachine kan je brood zonder toevoegingen bakken, dus dat lijkt me geen goed argument. Van het geld van een broodbakmachine kun je heel wat speltmeel kopen.

 • Mar

  1 april, 2020

  Jeetje, wat een zuur stukje zeg! Ik gebruik echt al járen met volle trevredenheid een bbm. Het kost me letterlijk 2 minuten om m ‘s avonds aan te zetten en ik word wakker met de geur van versgebakken brood en eet er echt heerlijk van. Schoonmaken achteraf kost me nog eens 2 minuten en op marktplaats koop ik een goede bbm voor €20. Misschien dat het brood zonder machine nog net iets lekkerder is, maar dat weegt wat mij betreft in de verste verte niet op tegen het gemak van de bbm!

  Met de hand afwassen is waarschijnlijk ook zorgvuldiger dan met een vaatwasser. Scheelt ook veel plek in de keuken en is ook nog eens een stuk duurder. Toch ken ik niemand die liever geen vaatwasser heeft.

  Gewoon doen hoor mensen, als je plek hebt op je aanrecht of in een bijkeuken en zin hebt in vers brood: koop die bbm! Meer dan 5 minuten kost het echt niet en het brood smaakt uitstekend!

  • Laurie

   1 april, 2020

   Ik heb heel veel plezier gehad bij het schrijven van dit stukje, dat is je verwijt dat ik zuur ben meer dan waard. Ik vind het gewoon zo wonderlijk dat iets wat van zichzelf echt amper tijd kost tot een “probleem” en dus machine wordt gemaakt. Blijkbaar raakt het echt een snaar dat ik me daar tegen verzet want ik krijg allemaal berichten. Heb je mijn blogpost over de airfryer al gelezen? https://lauriekoek.nl/heb-je-een-airfryer-nodig-ik-denk-het-niet/
   De vergelijking met een vaatwasser vind ik niet kloppen, vooralsnog bereid ik met de vaatwasser geen voedsel. Voor een vaatwasser zou ik zelfs nog argumenten kunnen geven als dat hij zuiniger is met water dan ik ooit met de handafwas ooit kan zijn. Ik vind de vaatwasser juist beter reinigen, hij gebruikt ook lekker heet water, wel zo hygienisch.
   Als blogger of foodblogger zie ik het als mijn taak om mensen de informatie te geven die ze nodig hebben om goede beslissingen te nemen. Ik zou heel graag zien dat mensen zelf proberen brood te bakken, met de hand. Om te ontdekken dat het niet moeilijk is. Sterker nog het is leuk! Het is leuk om met je handen in het deeg te zitten, te kneden, op spanning te brengen, te vormen. Dat plezier heb je gewoon niet met een broodbakmachine, naast alle argumenten die ik hierboven noem.
   Veel bloggers die wel postief doen over broodbakmachines hebben website’s met affilate links dat betekent dat elke keer dat iemand tot een aanschaf overgaat zij geld krijgen. Het zou natuurlijk kunnen dat ze daarom liever niet hardop zeggen dat ze het geen goede machine vinden. Dat mag ook maar ik snap dat het opvalt dat ik het wel doe.
   Mensen als je dan toch zo nodig een apparaat van Marktplaats wil halen: koop dan een goede staande mixer, daar kun je brood mee kneden maar ook een lekkere cake mengen. Dat is veel veelzijdiger!

   • Mario

    15 januari, 2021

    Een BBM is handig en staat los van zelf ff kneden of een standmixer. Mensen die de machine niet gebruiken kunnen hem op MP zetten voor hen die dat wel doen.

  • Eelco

   27 mei, 2021

   Ben het helemaal met je eens! Broodbakmachine bakt echt de heerlijkste broden, vooral van Soezie verkrijgbaar bij de Welkoop. Het meel komt uit gebieden waar de meest hoogwaardige granen groeien. Heb veel zelf gebakken in de oven, maar de BBM kan het gewoon beter en lekkerder.

   • Laurie

    27 mei, 2021

    Ik denk niet dat diegene die hier een reactie achter liet nog terugkomt om je liefde voor broodbakmachines te delen Eelco. Misschien kun je daarvoor beter terecht op een broodbakmachine forum of Facebookgroep.
    Ik ben wel benieuwd: welke recepten en methodes heb je gebruikt bij het zelf met de hand brood maken?

  • Joost

   23 augustus, 2021

   Helemaal mee eens.
   Ik bak al 43 jaren met een bbm en geniet van alle zelf ontworpen recepten o.a. saladebrood.
   Ik ik begon in 1973 alles met de hand te doen en was blij dat er een apparaat op de markt kwam.
   Mijn brood wordt zelfs door horeca ondernemers in Griekenland en Italie hoog gewaardeerd.

   • Laurie

    23 augustus, 2021

    Ik ben wel nieuwsgierig nu: wat is een saladebrood?

 • Manon

  12 april, 2020

  Ik vind je stukje wel leuk! Ik doe alleszoveel mogelijk op de ouderwetse manier, en zo’n machine past niet op mn aanrecht erbij. En ik vroeg me af of je een goed recept hebt voor glutenvrij brood??

  • Laurie

   12 april, 2020

   Glutenvrij eten is niet echt mijn focus hier op lauriekoek.nl. Als service geef ik aan welke producten en recepten glutenvrij zijn that’s it. Ik zou je aanraden te Googlen op Naomi Devlin. Zij kan uitstekend glutenvrij zuurdesembrood bakken en schrijft daar prima boeken over. Ook raad ik je het blog Bakers and fakers aan. Eerder recenseerde ik het bakboek daarvan https://lauriekoek.nl/boekrecensie-bakken-zonder-gluten/
   Glutenvrij broodbakken is heel anders dan glutenvol broodbakken. Ik heb het zeker uitgeprobeerd maar ik ben niet op het niveau dat ik hier iets kan gaan delen.

 • Janne

  15 april, 2020

  Ik was net zo sceptisch over broodbakmachines als jij hierboven bent, maar toen kreeg mijn vriend er voor zijn verjaardag eentje van mijn schoonouders, een paar maanden geleden. Hij heeft niet de tijd om om de dag naar de winkel te gaan voor vers brood en na invriezen is het brood toch niet zo lekker meer. Hij heeft ook de tijd niet om zelf met de hand brood te gaan bakken. Wat hij wél leuk vindt is om een machine te optimaliseren — dat is zijn werk en ook zijn hobby. Dus een broodbakmachine was daarvoor een goede oplossing. Hij bakt nu ongeveer om de dag een klein broodje in de machine. Hij heeft nu precies door hoe hij de machine moet instellen en welke exacte hoeveelheden gist en water erin moeten voor het stevige volkoren brood dat we het liefst eten. Je komt ’s ochtends je bed uit en zonder dat je nog iets hoeft te doen staat er een vers broodje voor je klaar.
  Ik zou er zelf niet aan beginnen — ik eet wel het ietwat uitgedroogde diepvriesbrood bij mij thuis (we wonen niet samen). Zo’n machine is behoorlijk groot, maakt herrie, en vanwege afkoeltijd heb je om 5 uur ’s ochtends al broodlucht in je huis hangen als je voor het ontbijt een broodje wilt. Niet handig voor in mijn flatje van 20 vierkante meter. Ik vind het ook erg jammer dat er weinig korst aan zit, al kan ik ook niet zeggen dat ik daar nou zo’n verfijnde smaak in heb, want ik eet gewoon heel graag tijgerbrood.

  Hoe dan ook, als je vers brood wilt, ervan houdt om een machine te leren kennen en weinig tijd hebt voor kneden en oven voorverwarmen en zo, dan is zo’n broodbakmachine wel handig en leuk. Als je weinig ruimte hebt en van broodkorsten houdt, dan niet. 🙂

  • Laurie

   15 april, 2020

   Ik heb niets tegen tijgerbrood! Zelfs de discussie of het geen giraffenbrood of panterbrood moet heten vind ik leuk.

 • Dit is onzin

  9 mei, 2020

  Sorry maar het stukje over de prijs vergelijking is totale onzin.
  1 brood bij een “goede” bakker is al gauw 3 tot 5 euro..
  Uit een zak meel kan je veel meer broden maken.

  Dat ik dit nog moet uitleggen is bizar al genoeg. Liever niet.
  Domme blog voor geld.

  • Laurie

   9 mei, 2020

   Ik begrijp dat je boos bent maar mij voor dom uitmaken op mijn eigen blog is niet zo aardig. Mij valt op dat als mensen het niet eens zijn met mijn blog ze mij er van proberen te “beschuldigen” dat ik dingen doe waar ik misschien wel geld aan verdien. Nu vraag ik me af: wie of wat zou mij geld betalen voor de boodschap dat je iets juist niet moet kopen?
   Een bakker vraagt 3 tot 5 euro voor een brood omdat een bakker geld verdiend aan het bakken van brood. Hij koopt grondstoffen in, neemt misschien wel personeel in dienst en bakt broden. Voor die service betaal je de bakker. Dat dat meer kost dan zelf brood bakken lijkt mij dus logisch. Ik blijf er bij dat je door geen broodbakmachine te kopen en gewoon zelf aan de slag gaan het beste uit bent. Als je zelf je eigen brood wil bakken.

   • A. Fields

    21 februari, 2021

    Je voorlaatste zin spreekt boekdelen: “je blijft er bij”… ondanks dat voor veel mensen jouw stuk totaal niet opgaat. Je slaat jezelf op de borst dat je een verantwoordelijkheid hebt om te informeren. Maar informeren bestaat uit het belichten van meerdere kanten van een verhaal. Waarna de lezer zijn/haar eigen keuzes meer afgewogen kan maken. Niet uit een even persoonlijke als eenzijdige opinie.

    Elke twee dagen bak ik een prima brood, al een jaar of vijf. Dus nee, zo’n ding staat niet overal stof te vergaren. En door – dat geluk moet je dan hebben – redelijk dicht bij huis grondstoffen te kopen bij een gespecialiseerde molen hoef je smaaktechnisch niets in te leveren ten opzichte van wat een bakker zelf maakt. Áls je al een bakker hebt die echt nog zelf maakt, want met name in stedelijke gebieden zijn die ook nogal zeldzaam geworden en komt veel van hun producten als halffabrikaat uit massaproductie van externe leveranciers. En massaproductie is in de voedselwereld gebaseerd op een “gemiddelde smaak”. Redelijk blend, dus.

    Iemand “dom” noemen, of een andere kwalificatie opplakken omdat ‘ie een andere mening heeft slaat inderdaad helemaal nergens op. Andere meningen moeten ook ruimte krijgen. Maar als je pretendeert een stuk goede informatie te geven, dan kun je niet blijven hangen in je persoonlijke antipathie jegens een product.

    • Laurie

     24 februari, 2021

     Dit is een betoog. Dat betekend dat ik een stelling probeer te onderbouwen met argumenten. Ik ben er van overtuigd dat ook een betogende textsoort ook kan informeren. Dit is bepaald niet de enige blogpost op Lauriekoek.nl over brood, broodbakken en brood eten. Er is voor wie zich breder wil informeren dus genoeg leesvoer. Sterker nog komende tijd komen weer wat brood gerelateerde dingen online.
     Ik noem niemand in mijn blogpost dom.

 • Stephan

  10 mei, 2020

  7 dagen per week gebruik ik ‘m. Pakje Speltmeel van de Aldi erin , 300 ml water en een klontje boter. Later gooi ik er nog geroosterde zonnebloempitten in en na 3 uur kneden rijzen bakken heb je een broodje wat ik bij de warme bakker nog niet ben tegen gekomen. Dit doe ik al 3 jaar en voor nog geen euro per broodje hoef ik bij de bakker of supermarkt niet aan te kloppen.

  • Laurie

   10 mei, 2020

   Naar welke bakker of supermarkt ging je dan voordat je een broodbakmachine kocht?

  • !

   22 december, 2020

   klinkt goed ! Dit wil ik graag namaken, maar ik heb hier geen aldiwinkel. Is het jouwe van Aldi, alleen spelt of een mengsel en hoeveel gram is het ? Alvast bedankt !

   • Laurie

    22 december, 2020

    Ik denk niet dat Stephan nog antwoord komt geven op je vraag. De meeste mensen komen alleen naar deze blogpost toe om mij met veel woorden te vertellen dat mijn mening niet klopt. Om daarna weer te verdwijnen.
    Je kunt speltmeel overal kopen, bij de natuurwinkel, veel supermarkten en de meeste molens. Volgens de website van de Aldi verkopen ze volkoren speltmeel voor 1,89. Zelf koop ik bij Aldi graag boekweitmeel, het is niet glutenvrij maar dat maakt in mijn geval niet uit.
    Ik heb zelf dit recept voor rozijnenbroodjes op mijn blog staan, met daarin 50/50 bloem volkorenmeel. Ik kan je ze van harte aanbevelen! https://lauriekoek.nl/spelt-broodjes-met-rozijnen/

 • Jennifer

  5 juli, 2020

  Elke dag bak ik een brood in mijn bbm dit al jaren lang en zou niet anders meer willen. Lekker brood dat je bij de warme bakker niet vindt. Meel van de molen.
  De slogan van Laurie : KORTOM, KOOP GEEN BROODBAKMACHINE , is natuurlijk wel heel vreemd.
  Maargoed iemand is tegen of voor een bbm. Heb veel bekenden die hun brood bakken in de bbm.
  Als deze het eens begeeft, komt er zeker weten dezelfde dag een nieuwe.

  • Laurie

   6 juli, 2020

   Ik vraag mij toch nog steeds af bij welke bakkers jullie je brood kopen. Ik blijf bij mijn standpunt je hebt geen broodbak machine nodig om lekker brood te bakken en er zijn genoeg bakkers waar je lekker brood kunt kopen.
   Dat veel mensen een broodbakmachine hebben wil niet zeggen dat die mensen gelijk hebben. In tegendeel, ik denk dat als je eenmaal een broodbakmachine hebt gekocht, het moeilijker word om toe te geven dat het een miskoop is. Want dan moet je toegeven dat je voor niets een behoorlijk bedrag hebt uitgegeven.

   • Carina Raemaekers

    22 augustus, 2021

    Beste
    U schrijft heel veel dt-fouten. Misschien uw Nederlands eens opfrissen? Uw raadgevingen zijn interessant maar uw taalfouten doen pijn aan mijn ogen.
    Beleefde groet. Carina

    • Laurie

     22 augustus, 2021

     Hartelijk dank voor uw feedback!

 • Adriana

  16 juli, 2020

  Mocht je dit artikel lezen om argumenten tegen een broodbakmachine op te steken, doe dat dan niet.

  In deze blog wordt werkelijk geen enkel noemenswaardig argument aangehaald en de rode draad slaat kant noch wal. Een voorbeeld is de alinea ‘ZELF BROODBAKKEN IN DE BROODBAKMACHINE NIET GEZONDER’. Het punt van gezonder eten is inderdaad dat je weet wat je erin stopt. Vandaar ook het gebruik van zo’n machine waar je dat dus zelf kan kiezen wat erin gaat, dit in tegenstelling tot brood wat wordt gekocht in de supermarkt. Een ander voorbeeld is de alinea erna over diëten en een broodbakmachine, waarin totaal wordt gemist dat mensen vaak niet voor een specifiek dieet als zoutloos of glutenvrij kiezen. Dat de schrijver het een saaie hap vindt, is in die context dus totaal irrelevant. Ik kan zo nog een tijdje doorgaan..

  Als ze de ‘u’ weghaalt uit de naam van de website weerspiegelt het de content: lariekoek.

  • Laurie

   16 juli, 2020

   Bedankt voor je belediging! Ik snap dat glutenvrije eters of mensen die zoutloos moeten eten daar niet voor kiezen. Daarom wil ik ook benadrukken dat de broodbakmachine gelukkig niet de enige keuze is die ze hebben. Er is zijn veel meer opties die veel lekkerder smaken en waar je geen duur apparaat voor hoeft te kopen. Ik zou dat geld in dat geval investeren in een goede desembroodcursus, een goede broodvorm van een kookwinkel en goede basis materialen zoals glutenvrij meel van een betrouwbare aanbieder.
   Als je zelf brood bakt zonder machine kun je ook kiezen wat je in de brood doet, daar hoef je geen broodbakmachine voor te kopen. Dat weet ik want ik bak regelmatig zelf brood.

 • Stef van Namen

  21 juli, 2020

  Ik begrijp je wel Laurie, maar mensen zijn gewoon lui en dom. Als je het niet probeert, weet je het verschil ook niet. Alleen mensen die niet lui zijn en het wel proberen weten het verschil.

  • Laurie

   22 juli, 2020

   Ik noem niemand hier lui of dom. Het is waar dat als je iets probeerd je niet weet wat het verschil is. Je kunt zelfs “lui” zijn en een brood bakken “met de hand” er zijn genoeg recepten waarbij je zelfs niet hoeft te kneden. 🙂
   Natuurlijk mag je ook brood bij een goede bakker kopen. No judgement.

 • Suzanne

  27 juli, 2020

  Interessante discussies levert deze post op! Ik heb zelf een ruime kelder waar ik mijn broodjes bak in de broodbakmachine, hij neemt in de keuken geen ruimte in.

  Voor mij is het een afwisseling: soms kook ik bij de supermarkt, soms bij de bakker, soms maak ik ze met de broodbakmachine en soms maak ik ze helemaal zelf.

  De voordelen die ik iemand anders hoorde noemen (geen omkijken naar het brood) herken ik heel erg; ik heb altijd wel wat broodbakmixen staan zodat ik op een onbewaakt moment (zonder brood in de vriezer) toch snel een brood op tafel kan zetten, ook als ik geen tijd heb voor het uitgebreide ritueel.

  Ik gebruik de machine ook voor het kneden van het deeg (als ik de rest met de hand doe). Ik gebruik de machine ook voor het maken van yoghurt.

  Ik denk dat het voor iedereen een andere afweging is. Ik heb zelf uitzonderlijk veel ruimte voor keukenspullen door mijn ruime keuken en heb dus geen spijt van mijn aankoop, ook als ik er geen 7 dagen in de week gebruik van maak (ter vergelijking, klusspullen in de schuur gebruik ik ook niet zo vaak – op zich geen reden om het niet te kopen). Tegelijk zou ik anderen zonder die ruimte niet zomaar adviseren om een broodbakmachine te kopen. Want inderdaad, in je keukenkastje neemt hij echt veel ruimte in.

  De toon van je blog vind ik wel vrij heftig, aanvallend en zo zou ik het zelf nooit opschrijven. Maar ja, het is je eigen plekje. Ben benieuwd of je mijn insteek ook op waarde kan schatten of dat ik nu in jouw categorie val ‘gekocht en dus niet durven toegeven dat je ‘m beter niet had kunnen kopen’.

  Het staat of valt volgens mij met de overwegingen vooraf, waarvoor je ‘m zou kopen. En daarbij helpt deze blogpost wel weer (samen met de reacties) om die overwegingen goed op een rij te kunnen zetten.

  • Laurie

   28 juli, 2020

   Ik ben juist verbaasd dat je het zo heftig vind. Ik vind het ook wonderlijk dat je wil dat ik je nu indeel in een van mijn categorieen. Ik heb ook reacties moeten verwijderen omdat mensen mij dom of stom (in lelijkere bewoordingen) kwamen noemen. Persoonlijk vind ik dat geen discussie.
   Deze comment is geschreven met de geur van versgebakken brood op de achtergrond. 🙂

 • Henk

  9 augustus, 2020

  Het brood dat je met je handen maakt smaakt alleen al beter omdat jij het met je handen maakt. Je doet alle ingrediënten bij elkaar en je kneed tien minuten dan bol je het mooi op en je ziet, als het op de bakplaat ligt, de theedoek langzaam omhoog komen. Je zet de oven aan en bakt zo’n veertig minuten en tada…lekker zelf gemaakt brood. En s’ ochtends warm brood….(wel lekker met roomboter en hagelslag 🤭) is ongezond. En die airfryer is ook een overbodig apparaat. De oven werkt nog steeds veel beter. En dan heb je alweer een multi-apparaat. Ik ben ook benieuwd hoe groot de keukens van de mensen zijn met al die machines. Zorg voor jezelf én je omgeving. 👍.
  Groeten Dwarskop.

 • Lenny v.d. Linden

  15 oktober, 2020

  Ik zou willen dat ik nog brooddeeg kan kneden. Helaas, door artrose in de handen lukt dit niet meer. Ik bakte het brood af in de airfryer en het was heerlijk. Maar misschien weet jij of er een machine bestaat om het deeg te kneden. Alvast bedankt.

  • Laurie

   15 oktober, 2020

   Er bestaan verschillende machines om deeg te kneden. Een staande mixer zoals een Kenwood of een KitchenAid kunnen deeg kneden met een deeghaak. Ze zijn wel een investering maar het voordeel is dat je er ook prima andere dingen mee kunt mixen zoals cake en koekjes. Omdat het een staande mixer is hoef je de mixer ook niet vast te houden, wat mij handig lijkt als je problemen hebt met je handen.
   Als je echt grote hoeveelheden brood wil kunnen mixen is een Ankarsrum iets, die is nog een stap duurder dan een staande mixer maar hier kun je grote hoeveelheden brooddeeg in een keer in kneden.
   Wat ook nog een goede is om hier te vermelden is dat er ook broden zijn die je helemaal niet hoeft te kneden. Zogenaamde “no knead” of niet kneden broden. Zoals soda brood, wat wel het lekkerste is als je het dezelfde dag op eet. Maar ook andere broden Google vooral eens “brooddeeg zonder kneden” en de mogelijkheden verschijnen vanzelf.

 • Willem

  27 oktober, 2020

  Beste Laurie,
  Je artikel is wellicht goedbedoeld maar toch wel éénzijdig. Het is duidelijk dat je andere opties prefereert en dat recht heb je. Zeker in deze tijd zoeken mensen iets nieuws dat hun wereld vergroot en zinvol lijkt met het oog een mogelijk naderende lockdown. Maar het lijkt me goed mogelijk dat mensen makkelijker beginnen aan brood bakken met een machine om het later op “jouw” manier te doen. Dus dank voor je advies, maar ik ga toch kijken naar een machine. Uiteindelijk is zelf koffie zetten ook heel makkelijk maar heel nederland (?) heeft een koffiezetapparaat, misschien jij ook wel? Jammer dat je website niet juist omgaat met cookies! Het ontbreken van een optie om cookies te weigeren maakt dat er geen judisch geldige toestemming is de gegevens van bezoekers te gebruiken, en overtreed je de privacy wet! Met of zonder machine: we bakken geen zoete koekjes. Dus pas je website aan op de regels die je kunt vinden op autoriteit persooonsgegevens zodat er geen klacht tegen je hoeft te worden ingediend. Toch groeten, Willem

 • Karin

  11 november, 2020

  Als het om Kimchi gaat
  dan leer ik een totaal andere Lauri kennen.
  Positief, vriendelijk en onderhoudend.
  En met kennis van zaken.

 • Marc De Kok

  8 december, 2020

  Ook wij kochten ooit een broodmachine die ongebruikt in het berghok belande. Maar toen Corona begon in maart, hebben we een nieuwe besteld om niet buiten te moeten naar de bakker. Ondertussen bakken wij al al die maanden met volle voldoening ons dagelijks brood. Ons meel/bloem komt van een horeca groothandel en is kwalitatief.

 • Bertus

  11 januari, 2021

  Dit is gewoon een betoog en een mening van iemand, in dit geval laurie.. Mooi, sommige zijn het eens met je en andere niet. Dus jou mening is niet meer waar dan de vele reacties die andere meningen hebben hier.. Klaar, nu lekker je eigen ding doen.. Ik zet zo ook gewoon weer mijn bbm aan!

 • Margo

  29 januari, 2021

  Lieve Laurie, natuurlijk mag jij je mening verkondigen. Mijn man is de zoon van een bakker. Zelf brood bakken kwam er echter nooit van. Vanaf de eerste dag waarop wij een boormachine kochten hebben wij zelf gebakken. Ja het is best duur, maar vanaf dit moment vind ik brood ook lekker. Voorheen at ik brood met lange tanden. Nu moet ik wel zeggen, dat wij ambachtelijk meel gebruiken. Onze broodmachine staat niet ongebruikt in de kast, maar heeft een bijzonder plekje in de keuken gekregen en we genieten van het gebruiksgemak. Conclusie is dat generaliseren niet heel tof is.

 • Astrid

  27 februari, 2021

  Wat een rare reacties. Ik had wel verwacht dat er mensen zouden reageren die voor een broodbakmachine zijn, ik heb zelf overigens met beide geen ervaring, maar dit had ik niet verwacht. Ik denk dat het per persoon verschilt of zo’n apparaat wel of geen goed idee is. Het is maar net wat je belangrijk vindt. Iedereens mening is oké hierin toch. Ik zelf denk dat er echt mensen bij gebaat zijn om zo’n machine te hebben en anderen niet. Ik vind het artikel wel nuttig omdat het uitnodigt om bij jezelf na te gaan of het misschien niet nodig is. Ook als iemand tot de conclusie komt dat ie dan toch wel zo’n ding wil is het goed.

  • Laurie

   28 februari, 2021

   Ik heb zelfs al reacties weg moeten halen van mensen die mij rare ziektes en andere nare dingen toe probeerden te wensen. Het maakt duidelijk hele sterke emoties los. Ik heb ook een blogpost over keukemachines geschreven waarbij ik ook uit probeer te leggen dat je niet perse standaard een keukenmachine in huis hoeft te hebben. Daar krijg ik niet zulke reacties op als op de broodbakmachine blogpost.

 • Jamie Vorstenbosch

  9 maart, 2021

  Een oven is duurder in de aanschaf en neemt nog meer cruciaale ruimte in, in een kleine keuken. Wat jammer dat je geen goede ervaringen lijkt te hebben met een machine. Mijn moeder heeft jaren dagelijks brood gebakken met een machine en dit was altijd goddelijk lekker en knapperig! Heerlijk sochtends vers, warm, knapperig brood uit de machine.

  • Laurie

   9 maart, 2021

   Een mini oven kost ongeveer net zoveel als een broodbakmachine. En neemt ongeveer dezelfde plek in. In een oven kun je veel meer bakken dan alleen brood. Als iemand krap in zijn budget en/of ruimte zit zou ik zeker de mini oven adviseren.
   Je kunt ook warm knapperig vers brood maken zonder bakmachine. 🙂 Gewoon met de hand. Ik zie nu ook na de aflevering over pfas van de keuringsdienst van waarden dat mensen er achterkomen dat ook in de broodbakmachine pfas kan zitten. In een oven zit dat niet en je kunt prima broodvormen van gietijzer en blauwstaal krijgen, die ook nog eens veel langer meegaan dan anti-aanbakvormen.

 • Bakkwrtje

  16 maart, 2021

  Wat een hoop onzin in een bericht zeg.

  • Laurie

   17 maart, 2021

   Hartelijk dank voor je diepgaande analyse boordevol steekhoudende argumenten.

   N.B Ik merk dat mijn betoog bij veel mensen heftige emoties losmaakt. Ik wil mensen hierbij nogmaals oproepen het netjes en inhoudelijk te houden. Hartelijk dank alvast.

 • Jose Egeraat

  18 maart, 2021

  Jeetje wat kunnen mensen toch onaardig doen.
  Ik zit met een probleempje..ik heb pots en daarmee behoorlijk inspanningsintolerantie. Brood bakken is voor mij een no go. Zelfs pannenkoeken bak ik in de oven.. lekker nee maar enige manier om iets zelfgemaakts te eten.
  Hoe kan ik met een broodbakmachine mn brood nog enigszins lekker maken?

  • Laurie

   18 maart, 2021

   Eh bedoel je dat ik onaardig doe of de andere mensen? Ik zou je adviseren om naar brood recepten te zoeken die je niet hoeft te kneden. Er zijn hele Facebook groepen aan gewijd maar als je google gebruikt kun je hopelijk een recept vinden dat je past. Dit is een goed recept met heel veel tips https://www.kokenmetkarin.nl/2020/01/21/supermakkelijk-brood/
   De niet kneden methode kost vaak meer tijd. Mocht je dat nou echt niets vinden dat zou ik je adviseren om een staande mixer te kopen, zoals een Kenwood of een KitchenAid. Die kan het kneden van je overnemen. Een staande mixer is heel anders dan een handmixer, je hoeft hem niet vast te houden, hij heeft meer power en je hoeft alleen maar op een knop te drukken. Daarna is het alleen nog een kwestie van rijzen (aka met “met rust laten”) en in een oven doen. Als je ook pannenkoeken bakt in de oven en dat lukt dan zou dit een optie kunnen zijn.
   Wat de pannenkoeken betreft: heb je de Dutch baby al eens geprobeerd? Dat is een grote pannenkoek die je sowieso al in de oven maakt https://www.culy.nl/recepten/dutch-baby-een-hele-grote-pannenkoek-van-yvette-van-boven/ of je kunt eens socca proberen https://kijkzuidfrankrijk.com/2015/01/23/recept-van-de-week-socca/

   • Jose

    2 mei, 2021

    Nee ik bedoel de andere mensen!
    Super bedankt voor je tips!!

    • Laurie

     2 mei, 2021

     Graag gedaan! 🙂

 • Gwen

  12 april, 2021

  Wat grappig.

  Ik heb jarenlang zelf brood gebakken. Tot het niet meer ging. De handjes willen niet meer.

  Een broodbakmachine is voor mij een uitkomst, en na een maand vogelen, experimenteren en doen met de broodbakmachine met diverse melen, gisten, zouten, zoetmiddelen, boters, olien en nog veel meer, bak ik nu elke dag met mijn machine heerlijke broodjes. Ik gebruik hem nu een hele tijd en ben blij dat ik nog steeds kan doen wat ik zo graag doe: brood bakken.

  Als je je machine leert kennen en daar de tijd voor neemt, leert welke ingredienten jouw machine nodig heeft en hoe je hem het beste in kan stellen, dan bak je in zo’n machine met minimale inspanning perfect brood.

  Een broodje kost mij nu 1,50 per brood van 500 gram (dat inclusief alles, dus ook stroom) en als ik eens iets wil bakken wat de machine niet doet, dan gebruik ik het kneedprogramma en bak ik het af in de oven.

  Voor veel mensen gaat de broodbakmachine niet eens om of het lekkerder of beter, of wat dan ook is. Het gaat er om dat ze zelf iets maken op een manier die in hun leven past.

  • Laurie

   12 april, 2021

   Bedankt voor de meest inhoudelijk reactie in tijden. Het doet mij echt goed om iets zonder scheldwoorden te lezen. Ik begrijp dat het gaat om iets wat bij je leven moet passen, ik doe dan ook regelmatig suggesties aan mensen met een handicap of functie beperking. Op mijn mails en uitgebreide antwoorden hoor ik vervolgens niets meer. Zo hoor ik helaas niets terug over of mensen er iets aan hebben of niet.
   Mij gaat het op mijn blog inderdaad wel om lekkerder en beter. Omdat ik denk dat lekker eten het leven van mensen kan opfleuren ook of misschien wel juist in moeilijke tijden. Dat hoeft ook helemaal niet heel veel meer te kosten. Ook dus niet de kosten van een broodmachine. Ik probeer hier juist ook de oplossingen onder de aandacht te brengen op mijn blog. Brood wat je niet hoeft te kneden, een keukenmachine die nog meer kan dan brood kneden. Er is zoveel meer dan een broodbakmachine, er is een hele wereld aan mogelijkheden. Daar wil ik mensen graag op wijzen op mijn blog.

   • Gwen

    13 april, 2021

    Ik denk dat veel mensen het inderdaad zien als een “makkelijke” optie, terwijl het op zich net zoveel tijd en denken kost als alles met de hand doen. Het is geen kwestie van “meel, water, zout, gist er in mikken, brood eruit”. Als je echt het beste uit je machine wilt halen moet je er net zoveel tijd in steken als in gewoon brood bakken.

    Brood zonder kneden maak ik ook weleens, en de machine die ik heb kneed heel fijn, drie keer inclusief goed doorslaan, dat viel me reuze mee. Voor plukbroden enzo doe ik het doorslaan heel soms zelf nog, maar dan moet ik een goeie dag hebben 😀

    Maar als je een machine aanschaft met de gedachte dat je dan zonder moeite een mooi brood neerzet, dan zit je er inderdaad naast.

    Ik snap niet dat mensen zo gauw schelden tegenwoordig, misschien ben ik ondertussen te oud om het te begrijpen. Jij doet jouw verhaal, het oneens zijn (en dat ben ik maar deels, ik ben het met je eens dat voor de meeste mensen een broodbakmachine een teleurstelling wordt omdat ze niet weten hoe brood eigenlijk werkt) kan in gewone woorden, zonder te schelden.

    • Laurie

     13 april, 2021

     Sowieso denk ik dat weten hoe iets werkt het resultaat bij koken bijna altijd beter maakt. Al denk ik dat een goed recept dat goed verteld wat je moet doen en wanneer echt wonderen kan doen. Zeker bij dingen als desembroden en glutenvrij brood bakken is het fijn om een goede omschrijving te hebben om de kans op mislukken te voorkomen.
     Ik heb zelf een staande mixer met deeghaak om te kneden en dat bevalt mij enorm. Ik zou mensen die overwegen een broodbakmachine aan te schaffen toch willen blijven enthousiasmeren om eerst het gewoon eens te proberen. Ik denk dat sommige mensen nog steeds denken dat het heel moeilijk is en dat is het niet.
     Qua schelden kan ik alleen maar gissen. Ik denk dat veel mensen dankzij corona meer thuis zitten en dat de emoties soms hoger oplopen. Aan de andere kant denk ik dat de blogpost ook gewoon meer bereik heeft en er daarmee meer mensen op af komen. Dus ook meer boze mensen. Ik filosofeer maar wat hoor. Ik zal het nooit echt weten en dat is prima. Ik vind het wel belangrijk om zo nu en dan te benadrukken dat ik een beetje passie leuk vind maar dat ik geen deurmat ben, ik heb echt grenzen.

 • Suzanne

  15 april, 2021

  Hoi Laurie, bedankt voor dit artikel, het heeft mij aan het denken gezet (wil ook zelf brood gaan bakken en ben me aan het inlezen). Heel vervelend dat zoveel mensen nare reacties achterlaten. Iedereen heeft natuurlijk recht op een mening, maar zo tekeergaan is niet oke. Succes met je blog! Groetjes, Suzanne

  • Laurie

   16 april, 2021

   Fijn om te lezen dat ik je aan het denken heb gezet! Ik zet graag mensen aan het denken. Mocht ik je kunnen helpen met kiezen laat het dan gerust weten ik denk graag met je mee.

 • Milena

  24 mei, 2021

  Ik snap wel dat mensen fel reageren, je tekst komt vrij belerend over. Alsof wie wél blij is met zijn broomachine, gewoon onwetend is en daardoor een foute keuze maakt. Je bekijkt het sterk vanuit je eigen standpunt, terwijl de beste keuze afhangt van ieders persoonlijke situatie.

  Ik bijvoorbeeld kook en bak absoluut niet graag (ben er ook niet goed in), dus waarom zou ik, al was het maar 5 minuten, zelf mijn brood staan maken, als ik ook op een knopje kan drukken en verder kan doen wat ik wél leuk vind. Er apart voor naar de bakker gaan vind ik ook niet de moeite, de bakkers hier hebben trouwens te weinig variatie in broden die ik kan verdragen. En waar vind je nog een warme bakker?

  Veel machines zijn trouwens veelzijdiger dan je hier afschildert, je kan er ook andere dingen mee maken dan brood. Misschien dat sommige mensen zich te weinig informeren over zelf bakken, maar heb jij je wel écht verdiept in broodmachines?

  Fijn dat je plezier hebt in het zelf bakken, ik juich het alleen maar toe als mensen zelf dingen uitproberen. Maar het is ook ok als mensen dit niet doen. In jouw post hebben deze mensen ongelijk, en maak je allerlei assumpties in hun plaats. Je schrijft wat je wil natuurlijk, maar als je tegenreactie vervelend vindt, raad ik aan om ofwel een verhaal neer te schrijven dat de 2 kanten objectiever benadert, ofwel te benadrukken dat het jouw persoonlijke voorkeur is, maar dat je erkent dat het voor sommige mensen anders kan zijn.
  Groetjes

  • Milena

   24 mei, 2021

   Oh ja, een reden om toch zelf te gaan bakken, kan inderdaad zijn dat het echt lekkerder is, maar dat vind ik dus niet 🙂 Misschien heb ik de écht lekkere zelfgebakken broden nog niet ontdekt, maar ik ben prima tevreden met mijn broodmachine brood, dus het is goed zo.

   • Laurie

    24 mei, 2021

    Ik schrijf niet specefiek dat ik iedere tegen reactie vervelend vind. Dat begrijp je verkeerd. Mensen mogen mij hier tot het einde van de mensheid komen zeggen hoe ongelijk ik heb. Daarom heb ik ook een reactie mogelijkheid. Het enige wat ik mensen vraag is mij geen nare ziektes of ongelukken toe te wensen. Dat is niet heel erg onredelijk om te vragen lijkt mij.Ik schrijf op Lauriekoek niet perse objectieve stukken. Boekrecensies bijvoorbeeld zijn bij uitstek niet objectief. Extra benadrukken dat dit mijn persoonlijke mening is lijkt me daarom niet nodig. Als het goed is herkennen mensen aan de manier waarop het beschreven is dat het een betoog is. 

 • Rens

  25 mei, 2021

  Beste Laurie, ik vind dat je een goed inhoudelijk stuk hebt geschreven. En het is erg jammer dat er zoveel mensen zijn die niet in staat zijn om inhoudelijk te reageren. Mensen die gelijk in de aanval gaan, kennelijk omdat ze zich bedreigd voelen.
  In dit geval heb je denk ik de pech dat door de titel van je blog je alleen maar broodbakmachine bezitters trekt. En die zijn inderdaad bezig hun investering te rechtvaardigen, met of zonder steekhoudende argumenten.
  Mijn vriendin heeft er 2 gehad, en er is niet vaak een lekker brood uitgekomen. Kan best komen door te weinig oefening, en ik denk dat het advies om het eerst zelf met de hand te doen heel goed is. Als je echt weet en hebt ervaren hoe het proces werkt kan je waarschijnlijk ook beter met een bbm omgaan. Maar wellicht wil je het dan niet meer.
  En natuurlijk, voor mensen die er al 1 hebben: blijven gebruiken, dan is het in ieder geval een duurzame aankoop geweest.

  • Laurie

   25 mei, 2021

   Ik kan heus wel wat hebben hoor. Anders had ik de blogpost niet online gedaan. Alleen trek ik de grens bij scheldpartijen en bedreigingen. Er reageren ook heel veel mensen die de blogpost hebben bekeken niet en wellicht heb ik zo toch heel veel mensen voor een aankoop behoed die niet nodig is.
   Het is niet perse alleen de titel van mijn blog, al denk ik dat een goede titel een hoop doet. 🙂 Alle bezoekers zijn welkom op lauriekoek.nl het is heel fijn om te zien dat wat ik schrijf ook echt gelezen word door mensen. Daar ben ik elke dag dankbaar voor.
   Je kan op zoveel manieren brood bakken zonder broodbakmachine. Ik heb daar ook over geschreven in de blogpost over waarom het zo cool is om zelf met de hand brood maken cool is https://lauriekoek.nl/waarom-zelf-met-de-hand-brood-maken-cool-is/
   Als mensen geen broodbakmachine of ander apparaat meer willen hebben zou ik het ze aanraden om het te verkopen op Marktplaats, Facebook market place of Vinted. Dan kan je er iets van kopen of doen waar je echt blij van word. Marie Kono zei het al: sparkt het geen joy? Laat het dan los.

 • Bram

  25 augustus, 2021

  Hi Laurie

  Ik kan voor een groot deel mee in je betoog mbt broodbakmachines, behalve dat schoonmaken.
  Als ik brood bak (semi) met de hand dan heb ik echt veel meer op te ruimen dan met de machine.
  Het bakblik van de machine gaat nl. gewoon op de weegschaal en ik voeg alle ingredienten direct daarin toe. Het blik zelf gaat nadien gewoon de vaatwasser in.

  Daarin zit ook meteen het voordeel van de machine. Gemak en efficiency… 🙂
  Het kost me 5-10 minuten om de ingredienten toe te voegen afhankelijk van het type brood en de hoeveelheid ingredienten en dan ben je klaar en hoef je enkel te wachten.
  ’s Avonds kun je alles er in doen en je wordt wakker met warm vers brood.

  In het weekend bak ik graag wat anders maar voor door de week is het ideaal.

  • Laurie

   25 augustus, 2021

   Grappig. Als ik met de hand bak ben ik ook maar 10 minuten bezig. Daarna gaat bij mij ook alles de vaatwasser in (behalve het broodblik!). Als ik wat langer de tijd heb, of de volgende ochtend brood wil til ik de rijs over de nacht en bak het brood in de ochtend af. Zelfde gemak heel ander brood.

   • Bram

    25 augustus, 2021

    Zal de ervaring zijn denk ik.

    Ben alleen al achteraf 10 min bezig mezelf schoon te maken en dan moet ik nog aan het aanrecht beginnen 🙂

    • Laurie

     25 augustus, 2021

     Ken je een deegschraper? Je hebt ze van siliconen en rvs. Dat helpt enorm bij het schoonmaken van een aanrecht bij iedere kookwinkel zijn ze te krijgen.

 • ineke

  14 oktober, 2021

  Voor mij zou een broodbakmachine in de caravan een uitkomst zijn. Na 7 weken in Frankrijk geweest te zijn kwamen de barquettes en croissants mij de neusgaten wel uit. Er was een ander stel en die bakte hun eigen brood en dat was toch wel heel lekker. Daarnaast heb ik alleen een magnetron oven en die is niet echt geschikt om brood in te bakken. Vind dat ding helemaal niet geschikt om te bakken maar dat terzijde ik zal het ermee moeten doen. Ben helaas mijn Boretti kwijt

  • Laurie

   14 oktober, 2021

   Wauw geen lekker brood in Frankrijk? Dat klinkt toch wel heel schokkend. Ik ken mensen die alleen al op vakantie gaan naar Frankrijk voor het lekkere brood. Sterker nog ik bezoek in Amsterdam graag twee bakkers die volgens de Franse traditie bakken en die bakken heus niet alleen viennoiseries en baguettes.
   Je hoeft om brood te bakken geen Boretti fornuis te hebben hoor. Ik weet dat die heel prijzig zijn en ik heb er zelf ook geen een. Zelfs in een goedkope oven van Ikea of een budget oventje van de Blokker gaat het prima.

 • Lowie Dekat

  12 november, 2021

  Onzin. Natuurlijk kan je alles wat zo’n bakmachine kan … Maar dan moet je er tijd in steken en ook de tijd in de gaten houden. Ik heb een Tristar bakmachine, 39.99 euro in Albert Heijn gekocht. Ik open het deksel, giet een bakmix (6 soorten elk 500g in Aldi, zelfde prijs 0,59 euro …), doe er 300ml water bij en druk op de start knop. 3 uur later heb ik een prachtig broodje van 740g. Ik heb er maximaal 2 minuten tijd in gestopt … Ik heb ook een auto, ik kan ook naar de zee stappen ipv met de auto ….

  • Laurie

   13 november, 2021

   Echt de tijd die het kost om zelf een brood te maken zonder machine valt zo mee. Ik ben verbaasd dat mensen die paar minuten tijdswinst zo belangrijk vinden. Als je minder gist in je brood doet en het langer laat rijzen, wat ook weer amper tijd kost is de smaak ook zoveel beter. En iedereen heeft tegenwoordig een telefoon met een timer.
   Als je een kant-en-klare mix koopt ben je ook zoveel zeggenschap over je brood kwijt. Wat doet je dan nog echt zelf? Aparaten kopen en op een knop drukken, ik versta onder koken en bakken toch net iets anders. Meer invloed meer zeggenschap.
   De vergelijking met een auto vind ik ook mank gaan. Als ik brood maak loop ik niet “helemaal” naar zee. Haha. Buitendat als je naar zee loopt voel je de wind door je haren, je kunt andere paden nemen, je hoeft geen bezine te tanken. Op die manier gaan de vergelijking die je hebt als je zelf brood bakt wel op. Dat is zo leuk, dat blijf ik hier op Lauriekoek uitdragen, neem geen machine maak het lekker zelf. Heb lak aan die paar minuten “tijdswinst en de mixen!” maak het zelf! Hoezee!

 • Janny Kleijn

  7 januari, 2022

  Ik heb ook een hele goede BBM en ik maak de meest fantastische en gezonde broden weeg alles zelf af koop alles biologisch ( en niks kant en klaar pakken ) en ik geniet iedere dag van mijn brood ,heerlijk knapperig brood ,doe het ook wel eens met de hand in de oven ,maar dat is een groot werk en kneden met de handen is voor mij niet meer te doen ( bijna 80 ) Dus voor mij een uitkomst ;ik bak wel af een toe aparte broodjes in de oven zoals salie / uien / feta heerlijk maar zal mijn BBM niet willen missen
  Wel leuke blogs schrijf je
  Janny

  • Laurie

   10 januari, 2022

   Voor kneden ben ik fan van de staande mixer. Dan kan je echt van alles maken in plaats van dat je een apperaat hebt wat maar een trucje kan. Ik begrijp heel goed dat niet iedereen alles kan uitvoeren in de keuken. Toch lijkt een staande mixer me dus beter. Ik hoop dat ik zo ook op mijn bijna 80ste brood kan blijven bakken. 🙂
   Bedankt voor je compliment!

 • Alexandra de Haas

  8 maart, 2022

  Ik bak mijn eigen koolhydraatarm brood in de bbm en waarom omdat die lekkerder en een stuk goedkoper bzijn dan in de winkel. Er zit een heerlijke knapperige korst op die ik in de winkel niet krijg. Je kan je blog beter larakoek noemen.

  • Laurie

   8 maart, 2022

   Hoi Alexandra. Mijn blog heet geen Larakoek om de doodeenvoudige reden dat ik geen Lara heet maar Laurie. Vandaar dat je suggestie niet echt iets is waar ik iets mee kan.

 • Henk

  14 mei, 2022

  Ik heb een BBM gekocht omdat ik hierdoor op de lange termijn goedkoper uit ben met mijn glutenvrije dieet. Iedere dag een brood kopen van 3+ euro ipv omgerekend 60 cent per brood, nee bedankt.

 • Henk

  14 mei, 2022

  Oh, en het is te veel werk/gedoe dit allemaal handmatig te doen. Heb meer te doen op een dag dan bakkertje spelen.

 • Sarah

  15 juli, 2022

  Jeetje Laurie wat een gepassioneerde reacties allemaal.

  Ik vind je artikel zeker wel nuttig. Ik ben begonnen met de lat heel hoog te leggen qua broodbakken namelijk zuurdesembrood met verse starter. Maar ja na 9 dagen nog geen goed actieve starter, was het plan toch maar eens gist brood te bakken. Kleine broodjes gaan top, maar een heel brood bakkend doe ik tot op heden nog steeds niet.

  Dus dan komt toch die bbm weer om de hoek (die vriendlief graag wil) maar die anti-aanbaklaag vol met ongewenste stoffen die zo je brood in komen ook weer niet zo top. Ik ga mezelf gewoon even bij de kladden pakken en nu eindelijk eens dat brood bakken, zonder staande mixer en zonder bbm

  • Laurie

   17 juli, 2022

   Bedankt voor je leuke reactie. Ik heb dit artikel geschreven om mensen te helpen kiezen en zo te zien is dat kiezen je gelukt. Als je kleine broodjes kan bakken dan weet ik zeker dat een groot brood bakken je ook gaat lukken.
   Qua actieve zuurdesemstarter: heb je al eens een methode geprobeerd met rozijnen? Op rozijnen wonen veel bacterien die je starter een boost geven. Of vraag het aan een desembakker. Ook die zijn vaak bereid om al dan niet tegen betaling een potje starter af te staan.
   Als je tips kunt gebruiken over welke broodvorm je het beste kunt kopen, of op zoek bent naar een goed bakboek: vraag gerust. Ik heb een hoop tips paraat.

 • Jan Willem

  13 oktober, 2022

  Hoi Laurie,
  duidelijk is dat jij passie hebt voor brood maken en dat je pleit om dat met de hand te doen. Het is heerlijk om zelf met meel/bloem, water en zout aan de slag te gaan en de transformatie van hand naar oven te zien resulteren in een prachtig gevormd ambachtelijk afgebakken brood. Wel is hiervoor toewijding en tijd nodig om tot mooie resultaten te komen. De leercurve met broodbakken is groot en het luistert best precies. De voldoening is dan ook vaak groot als je van die eenvoudige ingrediënten met uiteenlopende methoden (poolish, zuurdesem starter, geen kneed) een mooi brood bakt. De variatie en resultaten die je hiermee kan bereiken zijn natuurlijk veel groter dan bij een BBM. Tot zover helemaal met je eens.

  Dat gezegd hebbende zijn de BBM’ s tegenwoordig erg goed geworden en gebruik ik naast het met de hand (en oven) maken van broden ook regelmatig de broodbakmachine. Voor een basisbrood (met altijd dezelfde vorm) kom je tot zeer goede resultaten door alleen maar ingrediënten toe te voegen en op de knop te drukken. De variatie die je kunt vinden in broden bij een BBM zijn nog best groot door te experimenteren met de ingrediënten die je toevoegt. Tuurlijk, het brood is minder ambachtelijk maar het is, vind ik, toch verrassend knapperig, goedkoper, en lekkerder (subjectief) dan menig brood bij de (standaard) bakker. Ook hier weet je wat er in je brood gaat tenzij je gebruik maakt van kant en klare mixen.

  Als je de tijd neemt en het leuk vindt zou ik dus zeker aanbevelen om zelf met de hand broden te maken, met zuurdesem aan de slag te gaan of eens bv heerlijke krentenbolletjes te maken. Echter ook BBM kan mooie en goede broden opleveren waarbij veel van het werk door de machine voor je wordt gedaan. Een goede keuze als je toch van een eigen brood wilt genieten en ook andere plannen hebt. Het verdiepen in de basis ingrediënten en mogelijkheden is altijd goed om zo nog mooiere broden te (laten) maken.

 • Kees

  25 oktober, 2022

  Sorry, maar de titel van deze blog zou moeten zijn: Lariekoek.

  Ik gebruik al sinds 1998 (ja, ja) een broodmachine en heb er niets anders dan positieve ervaringen mee. Het énige nadeel van een broodmachine is dat de vorm van het brood anders is dan je gewend ben. Maar de smaak is hetzelfde als een ‘handgemaakt’ brood. Het is maar net welke ingrediënten je gebruikt.

  Toegeven, het handmatig maken van een brood geeft meer mogelijkheden en variaties. Broodjes in een broodmachine is niet echt een optie. Maar de krokantheid van de korst is in te stellen. Ook meerdere variaties, zoals een krenten- of notenbrood zijn wel degelijk goed te doen in een broodmachine. Lees wel even de gebruiksaanwijzing.

  En als een deeg in het begin (na ca. 8-10 min even checken of het een gladde, elastische ronde bol) te droog of te nat is kan je dit oplossen door stapsgewijs wat vocht of meel toe te voegen.

  Dus er komt wel zeker een lekker ‘zelf’ gebakken brood uit de machine. Handig als je weinig tijd heb of je er niet bij kan blijven.

  En dan zijn er nog de mogelijkheden om andere zaken in de broodmachine te maken, voor mij is de fijnste extra optie cake. Net als voor brood geldt dat de vorm iets anders is, maar de smaak zet zoals handmatig. En als je het goed snijdt, dan valt het niet op dat het uit een machine komt en kan je de kantjes lekker zelf opeten.

  Als laatste, maar zeker niet het minste, is de optie om alleen deeg te maken, dit proces duurt ongeveer anderhalve uur. Scheelt enorm veel tijd omdat je er niet bij hoeft te blijven. Zo kan je ondertussen gewoon doorgaan met de dingen die je doet of wil doen.

  Met deze optie maak je dus alleen het deeg en kan je daarna je creatie perfectioneren in de oven. Bijvoorbeeld een luxe brood met sesamzaadjes. In een woord: Geweldig!

 • Leo

  17 november, 2022

  ik woon in Frankrijk op 20 km van supermarkt/bakker en ik bak dikwijls mijn brood zelf… met broodbakmachine want heel heel gemakkelijk. 2/3 meergranen- en 1/3 volkorenmeel en ik garandeer u dat mijn brood heerlijk is en bij iedereen in de smaal valt.

  • Leo

   17 november, 2022

   nog een TIP: onmiddellijk na de laatste kneedbeurt (bij mijn Kenwood op -1h50) haal ik het deeg uit de bak en verwijder de kneedhaak, anders krijg je een gat onderaan in het midden van je brood als je de kneedhaak verwijdert.

 • Tommy

  21 november, 2022

  Moest redelijk lachen om het negatieve stukje en nog meer om de reacties op het commentaar dat Laurie kreeg. Ik bestel lekker me broodbakmachine en lach om de wappies. 🙂

  • Laurie

   21 november, 2022

   Ik maak even van de gelegenheid gebruik om te zeggen dat dankzij deze blogpost er nog elke dag heel veel bezoekers naar Lauriekoek komen. Ik ben daar heel blij mee en heel erg dankbaar voor.

 • Molly

  6 februari, 2023

  Zuur stukje van iemand die nooit serieus een bbm gebruikt heeft. “Je maakt je aanrecht sneller schoon dan een bbm”, yeah right!
  Laurie maakt op haar aanrecht alleen “zuur”desembrood 😉

  • Laurie

   6 februari, 2023

   Nee hoor ik bak ook brood met gist! Ik heb tegenwoordig zelfs een Ankarsrum om me te helpen kneden. https://lauriekoek.nl/ankarsrum-assistent-original/ Ik wil weer van de gelegenheid gebruik maken om te zeggen hoe dankbaar ik ben voor iedereen die via deze weg of andere wegen Lauriekoek weet te vinden. Voor de lieve berichten die ik ook naar aanleiding van deze blogpost mag ontvangen. Oh en als je alle comments tot hier hebt gelezen: respect!

   • Molly

    7 februari, 2023

    Ja ik heb ze allemaal gelezen, heel vermakelijk van beide kanten. Jammer dat je de afwas met de machine doet en niet met de hand, zo veel ambachtelijker 😉

    • Laurie

     7 februari, 2023

     Dus omdat ik het ene apparaat niet perse nodig vind mag ik het andere apparaat ook niet hebben? Begrepen.

 • Arne

  3 april, 2023

  Zo’n 30 jaar geleden ben ik begonnen met het zelf bakken van brood ivm met een zeer allergisch kind. Gelukkig is hij eroverheen gegroeid. Sinds 20 jaar bak ik brood in een broodbakmachine, wat een uitkomst. Ik ben nu een jaar aan het bakken in mijn 4e machine, en dat bij 5 broden per week.
  Tip, vervang eens 50 gram meel voor 50 gram gemalen zwarte sesamzaad. Heerlijk.

 • Henk

  8 juni, 2023

  Ik ben erg tevreden met mijn broodbakmachine. Het proces duurt 3 uur. Om dit met keukenmachines te doen en de de tijd voor het rijzen in acht te nemen, heb ik gewoon niet de tijd voor. Ook denk ik dat ik goedkoper qua elektra gebruik uit ben. En brood kost mij 0,370kwh en volgens mij ben je dit alleen al kwijt als je de oven als rijskast gebruikt. Met het schoonmaken heb ik geen probleem , hup de vaatwasser in en dat zie ik mijzelf nog niet zo gauw doen met het aanrechtblad.

  • Laurie

   10 juni, 2023

   Als ik nu inhoudelijk ga reageren herhaal ik mezelf alleen maar. Daarom wil ik iedereen die tot hier heeft gelezen nog even wijzen op de podcast Etenstijd van Yvette van Boven en Teun van de Keuken. In de aflevering over broodbakken hebben ze het ook over waarom je beter geen brood kunt maken met de broodbakmachine https://podcasts.apple.com/nl/podcast/99-brood-bakken/id1643667170?i=1000615303424

   • Guy

    11 juni, 2023

    Ik heb je tip opgevolgd en de podcast beluisterd. Het was wat teleurstellend. Je verwacht dat het 35 minuten over brood gaat maar dat is enkel de laatste 10 minuten. Met name de vrouw uit de podcast is erg chaotisch, maakt haar zinnen niet af en springt van de hak op de tak. Wat is blijven hangen dat ze een huis in Ierland heeft, daar brood bakt, hier niet en dan sodabrood. Teun die we kennen van de KVW probeert nog wat lijn in het verhaal te brengen en de uiteindelijke 2 minuten die over bbm gaat komen ze niet verder dat je die niet moet kopen want 10 jaar geleden was de broodbakmix niet lekker (?) en dat je het dus niet moet kopen want het brood is lelijk en heeft een gat. Niet kopen dus! Aldus de argumentatie met niet meer inhoud dan dat. Ik had er meer van verwacht, steekhoudende argumenten die Teun wel altijd bij de KVW heeft. De vrouw uit de podcast heeft iets van de chaos die je bij Brigitte Kaandorp in haar shows ziet. Maakt het luisteren van een podcast niet aantrekkelijk. In een show van Kaandorp vind ik het wel leuk.

 • Guy

  11 juni, 2023

  Geweldig! Heb de bbm nu een half jaar. Ik gebruik voornamelijk de spelt broodbakmix van de Aldi, die komt er in onafhankelijke tests ook goed uit. Het fijne van mijn bbm vind ik dat je er 350ml water en de mix in doet. Gedurende het gehele proces heb je geen verlies van product doordat deeg niet op keukengerei achter blijft. Alles wat je in het blik doet ko.t er als lekker brood uit. Gewoon veel duurzamer dan een oven en geen geklier met kommen, spatels en de rest wat je daarbij aan troep nodig hebt. Ik heb de goedkoopste machine die er is, een Tristar van 50 euro. Heb met een energieverbruik meter het bakproces gemonitoord en kwam op nog geen 12 cent stroom kosten per bakbeurt. Na het bakken het bakblik en de mengschroef 10 minuten onder water zetten en schoon wassen met een zachte spons zonder zeep. Dat duurt amper 3 minuten. Voor het bakblik is het beter geen vaatwasser of afwasmiddel te gebruiken. Na een half jaar ziet ie er nog als nieuw uit. Nu met het warme weer zet ik de machine buiten op de tuintafel, ideaal, zo houd je ook nog de warmte buiten. En als ik met vakantie ga dan rijst de bbm met me mee. Ik kan de spelt volkoren mix van de Aldi ieder aanbevelen, evenals de Tristar bbm 🙂

 • Guy

  11 juni, 2023

  Oh ja, dit kwam ik ook nog tegen. BBM’s zijn tegenwoordig pfas vrij: https://www.plezierindekeuken.nl/vraagbaak/zijn-er-ook-broodbakmachines-zonder-teflon/

  • Laurie

   11 juni, 2023

   Ik denk dat er wat verwarring is over wat pfas is. Pfas is een verzamelnaam voor heel veel verschillende stoffen. Teflon (PFTE) is voor zover ik weet nog steeds niet verboden, dus je kunt nog steeds machines en pannen, airfryers en broodbakmachines op de markt brengen die er mee gecoat zijn.
   Wat wel verboden is is pfoa dat is al sinds 2015 verboden.
   Wat ook nog steeds zo is, is dat producten met een anti-aanbaklaag minder lang mee gaan dan producten zonder zo’n laag. Nog steeds is de gemiddelde levensduur van een laag zo’n 5 a 7 jaar. Een keramische laag zonder teflon heeft mogelijk zelfs een wat kortere levensduur dan dat, tenminste daar lijkt het nu op.

 • Guy

  12 juni, 2023

  Ik ben geen expert op gebied van dat soort stoffen maar dit is wat er op http://www.plezierindekeuken.nl over staat. Teflon zou dus ontdaan zijn van de schadelijke stoffen:

  citaat: “De fabrikanten zitten echter niet stil en hebben dit verbod al zien aankomen: tegenwoordig bevat Teflon geen PFOA meer en zijn deze stoffen vervangen door andere materialen die wel zijn toegestaan. Zie bijvoorbeeld deze BK Wokpan met Teflon zonder PFOA.
  Anti-aanbaklagen met Teflon die je nu koopt bevatten dus wel Teflon, maar niet de verboden stof die men PFOA noemt. Dit geldt dus ook voor broodbakmachines. (Lees hier meer over Teflon en de fabrikant).
  Maar al zou je een broodbakmachine hebben met een Teflon anti-aanbaklaag waar wel PFOA’s in zitten: pas bij temperaturen boven de 350 graden Celsius vormen deze een mogelijk gevaar, en deze broodbakmachines zijn er niet, geen enkele broodbakmachine haalt die temperatuur, en ik mag ook hopen dat je je pan nooit zo heet laat worden op je fornuis, want dan verbrandt alles dat je er in doet binnen korte tijd…”

  • Laurie

   12 juni, 2023

   Ik weet niet precies waarom je mij vraagt om op de informatie van een andere website te antwoorden? Ik merk dat veel mensen Teflon of wat voor andere anti-aanbaklaag geen goed idee meer vinden. Ongeacht of het veilig is of niet.
   Ik test nota bene allerlei soorten pannen op deze website, dus het is volstrekt niet nodig om mij uit te leggen dat je een anti-aanbak pan niet zo heet mag laten worden. Als ik brood bak op 250 graden gebruik ik daarvoor gietijzeren pannen die wel veilig heel heet kunnen worden. Daar heb ik blogposts over geschreven die je ook gewoon op Lauriekoek.nl kunt raadplegen.

   • Guy

    12 juni, 2023

    Ik vraag je niet te antwoorden. Ik wilde alleen maar informeren. Dus je hoeft je niet aangevallen te voelen 🙂

    • Laurie

     13 juni, 2023

     Jij komt mij op mijn eigen blog vertellen wat een anti-aanbaklaag is. Terwijl ik al 10 jaar over zulke zaken blog. Ik zeg daar wat van en nu voel ik me aangevallen?

 • Jasmijn

  13 oktober, 2023

  Als ik de blog en de reacties zo eens lees dan is er verschil tussen personen die voor de hobby bakken of personen die dat uit pure noodzaak doen. Mijn hobby is het absoluut niet en ik behoor dus tot die laatste categorie. Om medische redenen moet ik brood eten met aangepaste ingrediënten en door andere persoonlijke omstandigheden heb ik weinig tijd, en zin. Daarom is voor mij een brood bak machine ideaal. Het aanzetten inclusief schoonmaken kost me maximaal een kwartier. Van de baktijd en het hele niet interessante proces krijg ik niks mee. Het hangt dus van je persoonlijke situatie af.

  • Laurie

   13 oktober, 2023

   Een van de laatste schattingen is dat er 1,5 miljoen ongebruikte broodbakmachines zijn. Dat blijf ik best zonde vinden, want dat betekend dat heel veel mensen dus zoiets hebben gekocht zonder hem ooit te gebruiken. In dat geval kan je ook doen wat je daarvoor waarschijnlijk ook al deed namelijk brood kopen.
   Glutenvrij brood is uiteraard anders maar ook daarvoor hoef je niet zoveel tijd kwijt te zijn. Vooral omdat kneden bij glutenvrij brood geen gluten activeerd. Een broodbakmachine is een flinke investering, zeker als je ook al glutenvrij moet eten, wat ook al prijzig is.
   Alles hangt van je persoonlijke situatie af en alles is subjectief. De hele bedoeling van mijn blogpost was een cheeky blogpost schrijven over de broodbakmachine. Ik blijf me vooral verbazen dat sommige mensen dit zo raakt dat ze me ernstige dingen toe willen wensen. Ik bem blij dat je in ieder geval de nuaces ziet.

   P.S dit is de honderdste (!) comment op deze blogpost. Een mijlpaal.

   • Jasmijn

    25 november, 2023

    Glutenvrij is bij mij niet het probleem, ik heb een andere medische aandoening. En mijn bbm heb ik voor 15 euro gescoord op Marktplaats. Dus dat is weer één ongebruikte machine minder 🙂

    • Laurie

     25 november, 2023

     Elke machine die je weer een leven kunt geven is inderdaad mooi meegenomen.

 • Lieve

  29 oktober, 2023

  Toen ik van mijn zoon een potie eigengemaakte zuurdesemstarter kreeg was ik heel blij dat er ook een bbm bestaat die een zuurdesem-programma heeft, want voor al dat kneed-en rijswerk heb ik noch de tijd noch het geduld. Sindsdien heerlijk, lichtverteerbaar brood, met wisselende mengelingen spelt, rogge, of tarwemeel. Heel blij met die machine!

LEAVE A COMMENT