Broodbakmachine kopen? Doe het niet! Dit is waarom

Broodbakmachines @ Lauriekoek.nl De broodbakmachine is denk ik een van de apparaten die op dit moment in Nederland het meeste kastruimte bezet houdt, zonder ooit gebruikt te worden. Ik ken veel mensen in mijn omgeving die ooit hebben toegegeven er een te bezitten en daar meteen bij vertellen hem nooit te gebruiken. Vandaar deze blogpost voor iedereen die overweegt een broodbakmachine aan te schaffen.

Broodbakmachine: de belofte van warm brood

Volgens mij was het Femke Halsema die ooit in een talkshow vertelde hoe alles wat je koopt een belofte is aan jezelf. Zo is de broodbakmachine de belofte aan warm vers gebakken brood. Wie wil dat nou niet elke ochtend? Vaak gaat hierbij om mensen die nog nooit zelf brood hebben gebakken. Een machine een keer op de knop drukken en klaar is je brood! toch?

Vergeet de broodbakmachine en begin met het brood

Ik zou de mensen die nu overwegen een broodbakmachine te kopen op het hart willen drukken te beginnen met het bakken van brood, gewoon met de hand. Je hebt er geen speciale broodbakmachinerecepten of  broodbakmachinebroodmixen voor nodig. Alles wat die machine kan kan jij ook: kneden, mixen, brood laten rijzen. Er zijn allerlei methodes om zo min mogelijk te hoeven doen, de methode van Mark Bittman bijvoorbeeld, waarbij je helemaal niet hoeft te kneden. Soda brood, wat niet hoeft te rijzen of Nachtbrood wat in nacht kan rijzen voor de ochtend.

Beter brood zonder broodbakmachine

Een van de misverstanden is dat machines alles beter kunnen dan mensen of dat je door een apparaat binnen te halen plots veel beter kunt koken. Zowel dat van die machine als het beter kunnen koken kloppen niet, ik schreef er al eerder over. Als je beter wil worden in het bakken van brood zou ik je aanraden een cursus te gaan doen bij een goede bakker. Bijvoorbeeld bij Jeroen van Jeroen bakt brood. Dat kost minder dan een machine en je brood wordt er stukken beter van. Of koop eerst eens een kookboek en doe wat er in staat.

Waarom verpest een broodbakmachine brood?

Erger je je ook dood aan koks die zeggen dat koken een kwestie van gevoel is? Pech gehad, want het is waar. Een machine voelt niet aan of brood te droog is, of te nat, kan rijstijden niet aanpassen als brood nog niet goed gerezen is. Een machine doet dingen gewoon, terwijl broodbakken elke dag anders is. Een broodbakmachine warmt voor het bakken langzaam op, waardoor je de stoot hitte in het begin mist die brood zo knapperig maakt. Het wordt dus nooit echt goed brood.Broodbakmachines @ Lauriekoek.nl

Broodbakmachines kosten geld

Daarmee vind ik het argument dat broodbakmachines goedkoper zijn ook vrij nutteloos. Je krijgt brood wat ik er in de meeste gevallen ronduit treurig uit vindt zien. Plus de prijs van de machine en die van de ingrediënten. Zelf betaal ik dan liever een goede bakker als ik geen zin of tijd heb om brood te maken. Het schoonmaken van het apparaat kost ook veel meer moeite dan het schoonmaken van het aanrecht als je zelf brood maakt.

Zelf broodbakken in de broodbakmachine niet gezonder

Het argument dat zelfgebakken broodbakmachine brood gezonder zou zijn dan gewoon zelfgebakken brood snap ik ook niet helemaal. Het hangt er maar net af van wat je er zelf instopt. Er zijn genoeg broodbakmixen die gewoon kleurstof bevatten of broodverbeteraar. In zulke gevallen gaat het vooral om het gevoel dat mensen krijgen. Een gevoel wat je ook kunt krijgen van bakken zonder broodbakmachine. Ook vraag ik me af waarom veel broodbakmachines zijn gecoat met een soort anti-aanbak coating. Vooral als je op hoge temperaturen gaat bakken lijkt me dat niet perse gezond. Zelf gebruik ik trouwens altijd jodiumhoudend zout, over het waarom daarvan kun je lezen in mijn supplementen blogpost.

Broodbakmachines en bijzondere diëten zoals glutenvrij en zoutloos.

Er zijn mensen die een zoutloos dieet moeten volgen, of glutenvrij moeten eten, wat een enorme overgang kan zijn. Zout beïnvloedt heel veel in brood, hoe het rijst, de structuur, de houdbaarheid. Gluten beïnvloed ook heel veel in brood, het is als het ware de lijm die alles samenhoud. Glutenvrij brood met glutenrijk brood vergelijken is sowieso een moeilijke zaak. Er zijn ook mensen die beweren dat ze zoutloos brood heerlijk vinden. Ieder zo zijn smaak, zou ik zeggen, maar als culi vind ik het een hele saaie hap. De Italiaanse broden die traditioneel zonder zout worden gebakken worden trouwens altijd met iets zouts gepresenteerd, zoals olijven of ansjovis. De mensen die ik ken die lekker glutenvrij brood bakken doen dit zonder broodbakmachine. Buiten dat is glutenvrij eten toch al duurder dus ik zou zeker geen apparaten kopen die het nog duurder maken als je niet weet of hem wel gaat gebruiken.

Kortom, koop geen broodbakmachine

Besteed het geld aan een leuke broodbakcursus, koop een goed kookboek over broodbakken, of begin gewoon met bakken. Je hebt geen apparaat nodig wat duur is, plaats in staat te nemen van andere wel nuttige spullen, en geen goed brood op levert. Als je een klein broodbakfabriekje wil beginnen kun je wellicht beter investeren in een staande mixer. Lees voor advies op dat gebied vooral mijn blogpost over keukenmachines, zodat je ook op dat gebied geen miskoop doet. Ook kun je kijken of je keuken qua basis in orde is door deze checklist na te lopen.

Tweet about this on TwitterShare on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponEmail this to someone
Posted by on 20 januari, 2019

LEAVE A COMMENT