Boekrecensie: Plenty More

IMG_3261[1]
Ongeveer vier jaar geleden was er ineens Plenty. Voor mij was het gewoon een vegetarisch kookboek, maar voor veel mensen HET bewijs dat vleesloos eten echt lekker kon zijn. Verbazingwekkend wat een kookboek te weeg kan brengen. Ik heb ook zeker de vruchten geplukt van het succes van Ottolenghi. De meest heerlijke groente gerechten werden voor mij als vegetariër op tafel getoverd. Nu is er Plenty More, met nog meer heerlijks.
Sinds Plenty is er wel het een en ander veranderd in de supermarkt. Er worden meer exotische producten bij de supermarkt verkocht. Bijvoorbeeld quinoa, granaatappels, sumak of ingemaakte citroenen. Meer mensen weten wat het is, of hebben het zelfs al standaard in hun voorraadkast staan. Ik heb ook het idee dat sinds Plenty meer andere kookboekenauteurs deze ingrediënten hebben ontdekt, waardoor ze nog bekender zijn geworden. Handig, want zo hoef je minder te zoeken.

De inleiding van het boek biedt een kijkje in de keuken van Yotam Ottolenghi, die ook 4 restaurants in Londen heeft. Hij en zijn team gaan heel secuur te werk. Hij weegt alles tot op de gram af en laat alles proeven door kritische proevers die hun goedkeuring moeten geven. Interessant vind ik ook dat hij toegeeft in eerste instantie bang te zijn voor zijn column in de Guardian, omdat hij maar twee vegetarische recepten wist en niet bekend wilde staan als de groentekok. Nou denk ik dat het helemaal niet erg is om bekend te staan als groentekok, vooral niet als het zulke recepten zijn als in Plenty en Plenty More. Ook dit boek staat weer vol met recepten die ik stuk voor stuk wil maken. Dat alles zo in grammen staat aangegeven is, misschien even wennen, maar als je vaak bakt uit pattesserieboeken is het niets nieuws.
IMG_3262[1]IMG_3273[1]
In Plenty More staan weer veel gerechten met onder andere peulvruchten, Midden-Oosterse kruiden, groenten en gerechten zoals polentachips met avocado en yoghurt, cannellinibonenpurree met zoetzure paddenstoelen en pita croutons en kweepeer gepocheerd in granaatappelsap. Ik weet al wat we komende herfst en winter ga eten. Sterker nog, ik heb uit dit boek al aardig wat ideeën opgedaan voor het kerstdiner.

Plenty More
Yotam Ottolenghi
Uitgeverij Fontaine
€ 29,95
Posted by on 8 oktober, 2014

LEAVE A COMMENT