Netherton Foundry koekenpan

nethertonfoundry01Dit een pareltje, dat is wat ik van deze koekenpan vind. Het is algemeen bekend dat ik van koken houd en duurzaamheid hoog in het vaandel heb staan. Als ik een product vind wat hier helemaal aan voldoet en ook nog eens goed is in wat het moet doen, dat ben ik heel gelukkige blogger.

De koekenpan wordt gemaakt in South Shropshire bij Netherton Foundry. Een familiebedrijf dat diverse soorten pannen produceert. Neil en Sue, de mensen achter dit bedrijf waren hiervoor product designers en ontwierpen spullen die ver weg in fabrieken werden gemaakt, maar wilde wat anders. Ze zochten iets wat dichter bij huis en dichter bij henzelf stond. Dus werden het pannen en dat met minimale impact op het milieu en met gebruik van zoveel mogelijk lokale grondstoffen samen met lokale ambachtslieden.  De producten zij ontwerpen hebben een lange levensduur. Ze worden zelfs beter worden naar mate ze meer worden gebruikt. En alle pannen kunnen worden gerepareerd met simpele middelen.nethertonfoundry02

Dat klinkt mij allemaal als muziek in de oren. Misschien heb je het al begrepen als je leest “beter worden naar mate je ze meer gebruikt”, dat het hier om een pan van plaatstaal gaat. Plaatstalen pannen maken sommige mensen een pietsje ongemakkelijk. Je moet ze namelijk voor gebruik eerst inbranden. Dat klinkt heel dramatisch en eng, maar dat valt erg mee. De pannen van Netherton Foundry zijn overigens al ingebrand en klaar voor gebruik, maar ik heb mijn pan wel nog een keer ingebrand, omdat dat wordt aangeraden voor een extra laagje bescherming.

Inbranden is eigenlijk heel eenvoudig

Inbranden is heel eenvoudig. Je schroeft eerst het houten blok aan het handvat los, daarna vet de pan ruimschoots in met een neutrale olie, bij voorkeur lijnolie, dat je dun uitsmeert met een kwastje. Je doet de pan in de oven en je draait de knop naar 250 graden. Als de oven op temperatuur is zet je de kookwekker op een uur. Het eerste half uur ruikt het naar linoleum factor 1000, daarna wordt de geur gelukkig wel minder. Als het uur voorbij is doe je de oven uit en laat je de pan afkoelen in de oven. Klaar is kees! Hij zit er iets zwarter en iets (mat)glanzender uit. Hij ruikt niet naar lijnolie en voelt ook absoluut niet plakkerig aan.

Plaatstaal heeft veel voordelen

Plaatstaal dat is gemaakt van “spun iron” heeft een goede warmte geleiding en is sterk. Zo maak je minder kans op deuken en krassen. Al gebruik zelf wel graag houten spatels in mijn pannen. Dat ie goed geleid betekent ook dat het handvat warm wordt. Dat is niet echt een probleem, want er zit ook een houtenblokje van duurzaam eikenhout om de steel van de pan om je hand te beschermen. Dat geeft de pan trouwens ook een stoere uitstraling waar ik van houd.nethertonfoundry03

nethertonfoundry04

Plaatstalen pannen: duurzame en natuurlijke anti-aanbakpannen

Je kunt plaatstalen pannen niet in de afwasmachine doen en ook niet afwassen met water en zeep, anders gaat de beschermende laag van de pan af en verdwijnen alle anti-aanbak eigenschappen die de pan krijg door die laag en kan hij gaan roesten. Dus alleen schoonmaken met warm water. Mocht iemand hem wel een keer per ongeluk afwassen met water en zeep, of je hebt gekookt met zuren zoals citrus en wijn, dan brand je hem opnieuw in en begint het opbouwen van het patina opnieuw. Zo schijn je zelfs de oudste zieligste plaatstalen pan opnieuw leven te kunnen inblazen. Klinkt heel duurzaam hè? En er komen ook geen vreemde anti aanbak stofjes (PFTE, PFOA) bij kijken. Alleen lijnzaadolie  en plaatstaal. Het klinkt misschien high maintenance allemaal, maar dat is het echt waard.nethertonfoundry05

nethertonfoundry06

Probleemloos koken op hoge temperaturen

De pan is lichter dan gietijzer maar het gewicht is zeker substantieel. Je kunt ermee op iedere bron koken al wordt er bij inductie wel geadviseerd te pan heel langzaam op te laten warmen. De pannen kunnen tegen hoge temperaturen, maar van heel warm naar heel koud vind deze pan niet leuk maar geen enkele pan vind dat. Pannen gaan daar aan kapot. Er is zelfs een term voor “koude schok”. Niet doen dus.

Even opletten, niet in het sop

Ik vind het koken als een zonnetje. Volgens de website van Netherton Foundry hoef je in deze pan niet overdreven veel vetstof te gebruiken om een goed bakresultaat te krijgen. Ik gebruik gewoon een scheutje vet zoals ik met al mijn pannen doe. Ik ben niet van het low fat koken. Het is alleen even opletten na het gebruik, want hij mag dus niet in het sop. Ook kun je de pan beter niet afdekken bij het opbergen, want dan kan-ie gaan roesten. Hij hangt bij mij nu aan een haak in de keuken. Heel rustiek.

Netherton Foundry duurzaam en een hele goede klantenservice

Al met al een hele prettige pan. Het idee is goed, de uitvoering is goed en het bedrijf is ook nog eens ontzettend sympathiek. Ik heb ze meerdere keren gemaild en elke keer krijg ik uitgebreid antwoord terug. Je kunt deze pan uiteraard kopen bij Netherton Foundry zelf, via hun eigen website en je kunt de pan in Nederland vinden bij Green Jump. Netherton Foundry vindt het belangrijk om samen te werken met onafhankelijke (kook)winkels die niet tot de grote ketens behoren.

Posted by on 9 november, 2017

8 Comments

  • Rita verschaeve

    2 februari, 2021

    Waar kan ik de pan kopen in België?

    • Laurie

      2 februari, 2021

      Greenjump het bedrijf dat ik in het artikel noem en kookwinkel Oldenhof versturen beiden ook naar Belgie. Je zou ook direct bij Netherton Foundry kunnen kopen. Alleen nu de Brexit echt van kracht is levert dat waarschijnlijk een helaas een hele berg aan onverwachte extra kosten op.

  • Patrick

    6 maart, 2021

    Hoi Laurie, ik was benieuwd of deze pan nog steeds voldoet aan je verwachtingen sinds het schrijven van dit artikel.

    • Laurie

      6 maart, 2021

      Jazeker! Ik heb deze pan nog steeds in mijn bezit en ik gebruik hem elke keer weer met veel plezier. Ik heb een keer gehad dat de pan was gaan roesten. Omdat er lekkage was geweest en de pan daar in had gestaan. Afgeboend met een schuurspons, opnieuw ingebrand en hij was weer als nieuw! Ik waardeer het houten handvat ook heel erg, veel soortgelijke pannen hebben dit niet. Het is een eenvoudige touch maar het voorkomt dat je op een onoplettend ogenblik toch je hand verbrand.
      Na de aflevering van de keuringsdienst van waarden over teflon merk ik dat heel veel mensen zich op een andere pan dan een teflon koekenpan aan het orienteren zijn. Mocht je nog andere vragen hebben kom ze dan gerust stellen. Ik beantwoord ze graag als ik het antwoord weet.

      • Sue

        9 maart, 2021

        Dear Laurie,
        Delighted to hear that you are still enjoying your pan.
        Kind regards from all the team at Netherton Foundry

        • Laurie

          9 maart, 2021

          Ah! Thank you very much!

  • Frank

    15 april, 2023

    Greenjump zegt op hun website dat deze pan en de wok ongeschikt zijn voor inductie vanwege de dunne bodem terwijl Netherton Foundry juist aangeeft dat het geen probleem is. Heb jij ervaring met deze pan in combinatie met inductie?

    • Laurie

      15 april, 2023

      Ik heb geen wok van Netherton Foundry, alleen deze koekenpan. Ik kook sinds twee jaar op inductie met deze koekenpan en heb geen problemen ervaren. Wat wel zo is en wat Netherton Foundry zelf ook aangeeft: de pan is deels handgemaakt en daarom is de bodem niet zo vlak als een biljartlaken. Dat is verder geen probleem maar als je het gevoelsmatig belangrijk vind dat is dit niet je pan.
      Waar ik ook nog wel een opmerking heb is over wokken. Dat is op inductie niet echt mogelijk. Er zijn kunstgrepen te krijgen zoals een wokring of een wokkuil maar dat zijn geen volwaardige vervangers. Recent werd er ook nog een wokrestaurant geinterviewd over de energiecrisis, die gaven ook al al dat inductie koken voor hen geen goede optie was. Je kunt natuurlijk op hoog vuur bakken op inductie maar het is echt niet hetzelfde.Hopelijk komt er in de toekomst wel een goede oplossing voor nu steeds meer mensen op inductie gaan koken. Zelf overweeg ik een grote gaspit te kopen voor als ik buiten wil koken of wil wokken.

LEAVE A COMMENT