Boekrecensie: Zout Vet Zuur Hitte

Zout Vet Zuur Hitte - boekrecensie @ Lauriekoek.nlZout vet zuur hitte. Het lijkt een willekeurige opsomming maar dat is het natuurlijk niet. Het zijn volgens Samin Nosrat 4 woorden die alles wat er over koken te weten valt samenvatten. Dit boek is een bijzonder basiskookboek waarin je deze vier elementen beter leert kennen. Als je genoeg weet kun je ze gebruiken om zelf aan de slag te gaan in de keuken. Ook zonder recept.

Zout Vet Zuur Hitte: het betere basiskookboek

Eens in de zoveel tijd vraagt iemand mij om een basiskookboek om te leren koken. Dat vind ik altijd een lastige vraag. De meeste basis kookboeken zijn namelijk ontzettend saai en degelijk. Buiten dat denk ik dat je met heel veel kookboeken kan leren koken. Daar hoef je niet perse een basisboek voor aan te schaffen denk ik dan. Zout Vet Zuur Hitte is wat dat betreft echt anders. Het begint al met de tekeningen. In het hele boek zijn geen foto’s te vinden alles is getekend. Dit om mensen er aan te herinneren dat er geen ideaal eindresultaat bestaat. Het tweede dat opvalt is dat er niet meteen heel veel recepten in het boek staan. Er is uitleg, heel veel uitleg. Er wordt niet alleen uitgelegd wat je het beste kunt doen maar ook waarom precies, zodat je begrijpt wat je aan het doen bent. Zout Vet Zuur Hitte - boekrecensie @ Lauriekoek.nl

Zout Vet Zuur Hitte - boekrecensie @ Lauriekoek.nl

Theorie en praktijk

Van alleen theorie leer je natuurlijk niet koken daarom staat er in ieder hoofdstuk een aantal keukenexperimenten. Zo kun je de belangrijkste ideeën in praktijk brengen.  Achterin het boek staan allerlei recepten met heel veel variatietips op gebied van smaak en eindresultaat. Je zou misschien zeggen dat alleen zout, vet, zuur en hitte aan bod komen, maar alle voedingsmiddelen van pasta tot het koken van eieren vallen uiteindelijk onder een van de vier thema’s. Niets blijft dus onbesproken. Zout Vet Zuur Hitte - boekrecensie @ Lauriekoek.nl

Zout Vet Zuur Hitte is een dik boek met lekker veel plaatjes

Hoewel het een intimiderend dik boek is voelt het helemaal niet alsof je een heel dik en moeilijk boek aan het lezen bent. Het is heel duidelijk uitgelegd allemaal en om het extra overzichtelijk te maken zijn er de tekeningen en schema’s. Per hoofdstuk is er zelfs een speciaal uitvouwblad met alles wat je moet weten erop. Het zijn zeg maar allemaal lessen zonder dat je er zelf nog aantekeningen bij hoeft te maken. Handig! Mocht je trouwens wel aantekeningen willen maken dan is daar achterin het boek ruimte voor.

Zout Vet Zuur Hitte - boekrecensie @ Lauriekoek.nl

Zout Vet Zuur Hitte - boekrecensie @ Lauriekoek.nl

Zout Vet Zuur Hitte - boekrecensie @ Lauriekoek.nl

De culinaire wereld ligt aan je voeten

Het handige aan de methode van Samin Nosrat is ook dat zout, vet, zuur en hitte alle vier in vrijwel iedere wereldkeuken een rol spelen. Zo kun je, zelfs als met onbekende producten wordt geconfronteerd, weten wat je er ongeveer mee kan. Ik vind dit een mooi uitgangspunt voor een basis kookboek, dat niet per se een visie of keuken leidend is. Natuurlijk staan er wel recepten in maar ook die putten uit allerlei keukens. Achterin het boek staan ook kookboekentips voor als je verder wil koken uit een bepaalde wereld keuken.

Samin zelf komt uit Iran en woont in Amerika. Ze staat bekend als “de vrouw die Michael Pollan leerde koken” en ze komt ook voorbij in de Netflix serie Cooked. Ze is columnist voor de New York Times en ze werkte bij het befaamde restaurant Chez Panisse, van chef Alice Waters. Samin is zeker niet de eerste chef die daar gewerkt heeft die een boek schrijft. Ook bekende kookboekenschrijvers David Lebovitz en Tamar Adler hebben er bijvoorbeeld gewerkt. Ze gaf ook les aan zowel professionele koks als middelbare scholieren.

Niet perse vegetarisch, wel leerzaam voor vegetariërs

Zout Vet Zuur Hitte is niet perse vegetarisch maar ik denk dat vegetariërs er ook veel van kunnen leren. Uiteindelijk komen alle elementen ook in de vegetarische keuken terug. Ik heb zelf meerdere naslagwerken en smakenbijbels en daarin wordt niet behandeld wat in dit boek behandeld wordt. Natuurlijk heb ik ook het befaamde boek van Harold McGee, maar dat is soms wel heel theoretisch en leest een stuk minder lekker dan dit boek. Je moet ergens beginnen en dit lijkt mij het beste begin.Zout Vet Zuur Hitte - boekrecensie @ Lauriekoek.nl

Je kunt je altijd nog verder verdiepen

Als je later een enorme interesse hebt voor wat er op moleculair niveau gebeurd, kun je natuurlijk altijd een extra kookboek of naslagwerk kopen. Er staat uitdagend op het kookboek dat dit misschien wel het laatste kookboek is wat je koopt. Ik denk dat het ook heel goed andersom kan zijn. Dat je door dit kookboek juist de smaak te pakken krijgt en daarom nog meer wil weten over een bepaald onderwerp. Dat lijkt mij geen enkel probleem want het is juist ontzettend leuk om je ergens in te verdiepen. Zout Vet Zuur Hitte - boekrecensie @ Lauriekoek.nl

Zout Vet Zuur Hitte - boekrecensie @ Lauriekoek.nl

Zout Vet Zuur Hitte
Samin Nosrat
Uitgeverij Spectrum

Posted by on 19 april, 2018

LEAVE A COMMENT