Boekrecensie: Fruit Boek

fruitboek01 Jane Grigson schreef dit boek in 1982, ik was toen nog niet eens geboren. Sindsdien wordt het om de zoveel tijd opnieuw uitgegeven. Jane Grigson heeft bereikt wat menig kookboekenschrijver hoopt te bereiken, maar wat lang niet iedereen lukt: een tijdloos boek schrijven. Fruit Boek is een naslagwerk en een kookboek tegelijk.

In het boek worden 46 fruitsoorten beschreven. Er wordt aandacht besteed aan de geschiedenis van het fruit en er wordt verteld waar je op moet letten bij de keuze van het fruit en de bereiding ervan. Natuurlijk staan er ook recepten in. Sommigen zijn hartig (vaak met vlees) en anderen weer zoet (meestal vegetarisch). Grigson gaat er in haar boek wel vanuit dat je over bepaalde basisvaardigheden beschikt. Zo staat er in het boek niet hoe lang je iets blind moet bakken, maar alleen dat je het moet doen. En als je iets moet indikken tot een siroop, moet je op je eigen ervaringen leunen, want specifieke instructies worden niet gegeven.

Als je met de recepten aan de slag gaat, moet je niet bang zijn voor boter, room of alcohol. En sommige recepten vragen om double cream. Dit is in Nederland lastig te verkrijgen. Je kunt het vinden bij Marks and Spencers of andere Britse specialiteitenwinkels, maar het is ook na te apen door slagroom met mascarpone te mengen.

De geschiedenis van fruit is heel leerzaam, zo leerde ik dat ananas (wat de laatste tijd overal, ook buiten de keuken op blijkt te duiken als modeverschijnsel op T-shirts e.d.) vroeger een prestige vrucht was. En hoe verschillende appelrassen ontstonden en welke volgens Grigson de lekkerste is. Dit is een boek dat je ook lekker kunt gaan zitten lezen als je zin hebt in een geschiedenisles over fruit en geen zin in koken. Het is een ideaal naslagwerk. In het boek staan dan ook geen foto’s of plaatjes en dat is misschien ook wel goed, want juist voedselfotografie kan met terugwerkende kracht enorm gedateerd aandoen. Zo kan het boek makkelijk weer twintig jaar mee.fruitboek02fruitboek03

Titel: Fruit Boek
Schrijver: Jane Grigson
Uitgeverij: Terra
Prijs: € 27,99

Posted by on 27 oktober, 2014

LEAVE A COMMENT