11 Ingrediënten die je eens Moet Proberen

11ingredientenKom je op eetgebied wel eens uit je comfort zone? Je weet wel, die cirkel die net uit buiten je bereik lijkt te liggen? Misschien doe je deze maand wel mee met de VeganChallenge, of misschien vind je het tijd worden om iets onbekends mee te nemen bij de biowinkel, supermarkt of toko. Of wil je met bekende producten iets heel nieuws proberen. Hoe dan ook, ik heb hier 11 tips voor je. 

Edelgist1. Edelgist

Ja daar is ie weer. De hartige smaakmaker voor vele (vegetarische en veganistische) gerechten. Over edelgist schreef ik eerder deze educatieve post.

2.Kokosmelk

Dit is een blikje dat iedereen wel in huis heeft, lekker door de curry! Maar wist je dat je er ook een slagroomachtig iets van kunt fabriceren? En dat er fabrikanten zijn die er heel lekker ijs mee maken?

tempeh3.Tempeh

Tempeh is een soort koek op basis van soja of rijst en sinds kort ook op basis van lupine (lupeh) Het is steviger dan tofu en vrij neutraal van smaak, waardoor je het een eigen smaak kunt geven en in veel gerechten toe kunt passen. Je kunt het stomen of bakken. Natuurlijk kun je de Indonesische keuken gaan verkennen maar ook in niet typisch Indonesische gerechten kan het erg lekker zijn. Je vindt tempeh in sommige supermarkten, natuurwinkels en toko’s. Voor een overzicht van toko’s terecht bij de tokowijzer,

4.Cashewnoten

Deze kent iedereen, maar wist je dat als je cashewnoten weekt en blendert, je er een hele romige basis mee kunt creëren in soepen en sauzen? Probeer dit recept voor zongedroogde tomatentapenade maar eens. Of gebruik je geweekte cashewnoten om zelf plantaardige melk van te maken. De pulp hoef je ook niet te verspillen.

5.Lijnzaad

Zijn superfoods alweer over hun hoogtepunt heen of bevinden ze zich op hun hoogtepunt? Hoe dan ook, lijnzaad is en blijft handig in de keuken. Door de smoothie, door je brood of de havermout, het is lekker en meestal ook een stuk goedkoper dan chiazaad. Je kunt er trouwens ook een ei mee vervangen.

Gerookt paprikapoeder6. Gerookt paprikapoeder

Gerookt paprikapoeder geeft een diepe, gerookte smaak aan gerechten. Een ideale remedie tegen flauwe, vlakke maaltijden. Het zit vaak verpakt in een mooi blikje. Probeer het eens, nodig al je vrienden uit en maak deze chili sin carne. Oh en als je dan toch bezig bent, dan moet je er ook zelf guacamole bij maken natuurlijk, anders is de avond niet compleet.

7.Agar agar

Veel mensen vinden dit eng, want het is een bindmiddel gewonnen uit zeewier en veel mensen classificeren dat als niet eetbaar. Toch kun je zeewier eten, sterker nog bij de meeste Ekoplaza’s verkopen ze verschillende soorten tapenade op zeewierbasis en er is ook een burger op basis van zeewier. Er zijn vele veganstische recepten waar agar agar als bindmiddel wordt gebruikt. Let daar wel bij op dat je poeder en granules hebt, voeg dus toe waar het recept om vraagt.

dadels8.Dadels

Een sappige dadel is beter dan het beste snoepje. Echt waar, vooral als je deze dadels hebt gegeten zal je het volmondig met mij eens zijn. Meestal eet ik ze al op voordat ik ze in een recept kan verwerken. Jammer dat dadelpalmen het in het Nederlandse weer niet zo goed doen. Anders had ik zeker een dadelpalm op mijn balkon gewild.

9.Miso

Miso is gefermenteerde soja al dan niet vermengd met rijst, gerst of andere ingrediënten en wordt veel gebruikt in de Japanse keuken. Het smaakt over het algemeen zoutig en hartig, maar de verschillende soorten miso die er zijn hebben ieder hun eigen karakteristieke smaak. gerstmisoDe witte shiro miso smaakt weer heel anders dan de bruine miso, probeer ze allebei en ga op zoek naar de gepasteuriseerde versie. Die doet het bijvoorbeeld weer goed in dressings en je kunt er ook heel makkelijk zelf een misosoepje mee maken.

10. Kimchi

Kimchi is eigenlijk Koreaanse zuurkool, maar dan lekkerder dan de zuurkool die we van onze (groot)moeder kennen. Een tijdje geleden alweer, schreef ik er een gastblogpost over bij Suzette op haar weblog over het zelf maken van kimchi. Dit is op zich geen ingewikkeld proces, je moet alleen een paar dagen geduld hebben. Heb je dat niet, dan kun je het in de meeste toko’s wel verkrijgen. Pas wel op, in de meeste kimchi’s zit vissaus verwerkt, maar lang niet in alle. SoUr kimchi is bijvoorbeeld veganistisch. Je kunt ook een zelfmaak pakket kopen tegenwoordig.
kimchi-combi

11. Amaranth

Dit is het kleine neefje van quinoa. Fijnkorrelig van struktuur, maar prima te gebruiken in verschillende gerechten. Je kunt er mee ontbijten maar je kunt het natuurlijk in een hartige avondmaaltijd verwerken.
Kokos-Amaranth

Posted by on 23 april, 2015

LEAVE A COMMENT