Boekrecensie: Vegatopia Het Kookboek

vegatopia01

Sinds 1995 is Vegatopia de website voor vegetariërs in Nederland en Belgie. Dat is dus al 20 jaar(!) wat ook langer is dan ik zelf vegetariër ben (17 jaar). Ik lees Vegatopia ook al heel lang en ik heb veel gehad aan hun tips op kookgebied, zoals: hun uitgebreide kerstmenu’s en producttips maar ook op sociaal gebied. Aan hun handleidingen “hoe om te gaan met halsstarrige ouders” en “hoe om te gaan met vervelende collega’s en andere carnivoren” bijvoorbeeld, heb ik veel gehad.

Goed, nu is er dus een offline stukje Vegatopia in de vorm van dit kookboek. Ik ben vereerd dat ik het mag bespreken! De inhoud is verdeeld in de dagen van de week: er is makkelijke maandag, dinsdag currydag, woensdag gehaktdag, Hollandse donderdag, vrijdag snackdag, feestelijke zaterdag en zoete zondag. Het is een vegetarisch kookboek, maar er is hierbinnen wel voldoende ruimte voor veganistische recepten. De recepten die veganistisch zijn worden aangegeven met een groene V en de recepten die door een kleine verandering veganistisch gemaakt kunnen worden worden aangegeven met een oranje V. Alle ingrediënten voor de recepten zijn gewoon verkrijgbaar is supermarkt, daar is rekening mee gehouden bij het samenstellen ervan.

Tussen de hoofdstukken door vind je allerlei tips. Bijvoorbeeld broodbeleg, het vullen van een lunch trommel, vegetarisch eten met kinderen, barbecueën en over de bijzondere producten die je in de toko kunt vinden en die de moeite van het uitproberen waard zijn. In het boek zijn alle recepten en ook alle tips voorzien van mooie foto’s. Er is bij de styling gebruik gemaakt van gekleurde potten en pannen en servies en dat maakt het lekker vrolijk.

Er staan in het boek zowel traditionelere recepten voor balletjes voor in de tomatensoep en erwtensoep, als meer nieuwerwetse gerechten, zoals tofunuggets en bibimbap en freekehsalade. Veel recepten kun je prima op een doordeweekse werkdag maken, ook gerechten die niet onder “makkelijke maandag” vallen. Toch zijn er ook gerechten bij zoals bapao’s die je misschien liever in het weekend maakt, als je er meer tijd voor hebt. Voor een goede tijdsindicatie staat de verwachte bereidingstijd ook bij ieder recept vermeld.

Al met al is dit een heel prettig boek vol nuttige informatie en prettige recepten. Het boek is een goede aanvulling op de website en andersom. Ik ben heel benieuwd wat de volgende 20 jaar Vegatopia gaat brengen.

Vegatopia Het Kookboek
Geschreven door Tertia Wiedenhof, Annemieke Dubbelman, Ellen Webbink en anderen
Uitgeverij Nieuw Amsterdam
22,95

Posted by on 24 maart, 2015

LEAVE A COMMENT