Edelgist

EdelgistEdelgistvlokken, ook wel liefkozend nooch genoemd onder vegans in de VS, is hier niet zo heel bekend. Maar het gewoon in Nederland verkrijgbaar. In de loop van de tijd heb ik hier een aantal vragen over gekregen, deze heb ik verzameld, hieronder uitgewerkt en voorzien van een zo goed mogelijk antwoord.

EdelgistWat zijn edelgistvlokken eigenlijk?

Edelgist is een bijproduct van de suikerproductie. Het is rijk aan B-vitamines en foliumzuur. Het is een compleet eiwit, het bevat alle 9 aminozuren. Edelgist is plantaardig en geschikt voor veganisten, die het dan ook graag gebruiken in hun gerechten. Je kunt het natuurlijk ook gebruiken als je geen zuivel kunt of wilt eten, maar de hartige smaak van bijvoorbeeld kaas mist in je gerecht. Het is melkvrij en glutenvrij.

Hoe smaakt het?

Edelgist smaakt kazig. Nen beetje nootachtig, hartig en zoutig, alhoewel het geen zout bevat. Het valt ook zeker onder de voedingsmiddelen die umami zijn. Umami is de vijfde smaak, naast zoet, zout, bitter en zuur.

Hoe kan ik edelgistvlokken gebruiken?

Edelgist kun je in warme en koude gerechten gebruiken. Bijvoorbeeld in dressings, over de pasta in plaats van kaas, of over de tofuscramble. Over de popcorn vind ik ook een aanrader.

Welk merk kun je het beste kopen?

Ik koop het merk Natufood, maar alle andere merken zijn natuurlijk ook prima. Je kunt edelgist vinden bij natuurwinkels en bij online winkels. Een bus kost ongeveer 4 euro. Ik vind het relatief goedkoop met de 175 gram die in een bus zit doe je lang, is mijn ervaring.
Edelgist

Kun je edelgist ook vervangen door de gist die wordt gebruikt om brood te bakken en andersom?

Nee dat kan niet. Het zijn twee compleet verschillende producten. Ze hebben weliswaar allebei het woord gist in hun naam, maar daarmee houdt de vergelijking wel op. Edelgist zal brood niet laten rijzen. Andersom is gist waar je brood mee kan laten rijzen helemaal niet lekker om ‘zo’  te eten. Als je de twee dus omwisselt in een gerecht zal je niet eindigen met het resultaat waar je waarschijnlijk op gehoopt had.

Bevat edelgist vitamine B12?

Nee, dat is een misverstand. Het is wel zo dat edelgist onder bepaalde omstandigheden B12 zou kunnen maken, maar zodanig wordt gekweekt dat het niet aanwezig is in het eindproduct. In de VS en volgens mij ook in Engeland wordt B12 soms wel toegevoegd aan edelgist, maar dat gebeurt in Nederland niet. Alleen B12-supplementen en met B12 verrijkte voedingsmiddelen zijn bij mijn weten een betrouwbare bron van B12 voor veganisten. Raadpleeg bij vragen over je gezondheid en B12 vooral een arts.

Tweet about this on TwitterShare on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponEmail this to someone
Posted by on 28 mei, 2014

LEAVE A COMMENT