RotPot Kimchi – zelf kimchi maken

rotpot02Vandaag een primeur op Lauriekoek. Ik was een van de eerste die de kimchipot van Rotpot mocht uit proberen. RotPot maakt fermentatiesets, daarin zit een fermentatie pot, een kruidenmix, zout en alles wat je verder nodig hebt voor je project. Ze hebben al een zuurkoolpot waarmee je je eigen zuurkool kunt maken en nu is daar een kimchi variant bijgekomen.

Hoe werkt de RotPot? Dat is vrij simpel, je hebt de voorgeschreven groenten die op het lijstje staan nodig en de rest zit in de doos. Alles is stap voor stap uitgelegd op de zijkant van de doos. Foolproof zou ik zeggen, maar een stuk leuker dan een suffe bakmix, tenzij je niet tegen het opvolgen van instructies kunt. Ik merk dat veel mensen het moeilijk vinden om te beginnen met het fermenteren. Ze hebben een beetje drempelvrees. Ik denk dat sets als deze ze heel makkelijke over deze drempel heen helpen.rotpot01

De proef op de som

Ik heb het zelf uitgeprobeerd en ik had echt in een oogwenk kimchi gemaakt. Alleen nog een paar dagen fermenteren en klaar is kees. De kruidenmix die erbij zat vond ik erg lekker. Dat er sojasaus in gaat vond ik verrassend maar het werkt wel en het geeft ook meteen smaak. Je kunt variëren met de ingrediënten aldus de instructies op de doos. Je kunt zo eventuele restjes uit de koelkast er mee verwerken en wat er overblijft doe je door de roerbak schotel. Overal is rekening mee gehouden.rotpot03

rotpot04

rotpot05

rotpot06

rotpot07

Herbruikbaar

De pot kun je eindeloos hergebruiken. Hij is een stuk beter van kwaliteit dan die fermentatiepot die ik laatst uitprobeerde. Deze pot kan tenminste tegen sop en heet water. Hoera voor meneer Weck zou ik zeggen. Een waterslot is trouwens ook heel handig, fermenteren kan ook prima zonder waterslot, maar dat is iets meer gedoe. De kruidenmix kan je ook er later weer los bijkopen als je dat zou willen, maar je kunt natuurlijk ook zelf gaan experimenten met kruiden in je eigen RotPot.

rotpot08Cadeautip

De RotPot is een ideaal cadeau voor mensen die graag in de keuken staan en een aanrader voor iedereen die voor het eerst zuurkool of kimchi wil maken, zonder eerst een fermentatieboek te kopen of eindeloos websites wil bestuderen. Deze set is trouwens geschikt voor veganisten en vegetariërs, maar niet voor mensen die glutenvrij eten want er zit sojasaus in en daarin zit tarwe.

Je kunt de kimchi-, maar ook de zuurkool RotPot kopen bij RotPot zelf in hun webwinkel of bij een van de verkoopadressen die je kunt vinden op hun website. Je kunt Bij RotPot trouwens ook fermentatiecursussen volgen, mocht je intussen de smaak te pakken hebben gekregen.

Posted by on 2 januari, 2018

4 Comments

 • Janne

  23 december, 2018

  Geïnspireerd door deze blog heb ik een Rotpot gevraagd aan Sinterklaas, en hij heeft me er eentje gegeven. Nu heb ik zuurkool met Verrassende Krautmix ingezet… maar hopen dat het wat wordt.

  Ik vind het wel een beetje eng, want ik weet niet goed of ik het luchtdicht genoeg gedaan heb (er lijken wat belletjes tussen de kool te zitten hier en daar). Ik vond de werkbeschrijving niet heel duidelijk, met als hoeveelheid kool “een kleine rode of witte kool” had ik eigenlijk net te weinig, en er stond ook niet heel veel over hoe je de kool naar beneden kon duwen als hij wilde gaan drijven (en hoe belangrijk dat was). Uiteindelijk heb ik ergens op internet gevonden dat je er een zakje met water of met steentjes op kon leggen.

  Nog iets minder dan zes weken en dan weten we het. Of eerder als het totaal uit de hand loopt voor die tijd. Hopelijk lukt het en leer ik fermenteren!

  • Laurie

   24 december, 2018

   Wat leuk om te lezen dat ik je heb geïnspireerd! Ik denk dat de eerste keer fermenteren sowieso het engste is, omdat je helemaal niet weet wat je moet verwachten. Sowieso is dat een van de manco’s van het feit dat ik de review heb geschreven, ik ben geen totale fermentatie newbie. Dus misschien heb ik de werkbeschrijving dus als duidelijk beoordeeld terwijl dat niet zo was.
   Als je grote luchtbellen hebt kun je altijd met een satéprikker de bellen weg proberen te halen. Qua gewicht heb ik van alles gebruikt maar vaak een met water gevulde pot die net wat kleiner was. Het is inderdaad belangrijk om de kool onder “water” te laten fermenteren. Hopelijk lukt het meteen en mocht het niet zo zijn, geef dan vooral niet op.

 • Joas

  11 november, 2020

  Hallo,
  ik wil ook graag aan de slag met een rotpot, maar ik heb nog wel een paar vragen. Wanneer ik zo’n pot aan het vergisten heb staan, ruikt dat dan ernstig. (Iets waar mijn vrouw bang voor is.) Wanneer ik een krautpot aanschaf, kan ik die na schoonmaken ook inzetten voor andere dingen inzetten? Zoals ketchup of kimchi?

  • Laurie

   12 november, 2020

   Het is niet gek dat dingen die aan het fermenteren zijn ergens naar ruiken. Dat lijkt mij niet meteen een signaal dat er iets vreselijk mis is. Niets om bang voor te zijn lijkt mij. Volgens mij is het idee dat je de pot daarna overal voor kan gebruiken. Je eigen fermentaties, of RotPot fermentaties. Ik zou het als je echt zeker wil zijn nog even bij RotPot zelf navragen.

LEAVE A COMMENT