20 Dingen die je Altijd in de Keuken zou Moeten Hebben

Toegegeven ik ben een enorme kookfreak en ik vind het leuk om allerlei dingen te proberen in de keuken. Laatst was ik aan het bedenken wat ik nu essentieel vind in de keuken, zowel qua ingrediënten als qua potten, pannen en apparatuur. Ik kwam uit op het volgende lijstje van 20 essentiële keukenbenodigdheden. 


1. Gietijzeren pan

Gietijzer blijft lang warm en geeft een gelijkmatige hitte af aan hetgeen wat in de pan zit. Dat is ideaal voor stoofpotten en soep èn ze zijn duurzaam, want een gietijzeren pan gaat soms wel generaties mee.

 

2. Microplane rasp

Het nadeel van raspen is dat ze bij de eerste paar keer van gebruik vaak nog wel scherp zijn maar daarna razendsnel bot worden. Microplane heeft dit niet, zelfs na een hele tijd is hij nog lekker scherp, bij sommige Microplane raspen zit zelf een speciaal houdertje zodat je je knokkels niet mee raspt, wat best handig is. Je hebt veel verschillende raspen, speciaal voor zout, citrus, kaas, chocola, maar koop gewoon een rasp die tussen grof en fijn inzit en je zit eigenlijk altijd goed.


3. Havermout

Havermout is een gezond, voedzaam en instant ontbijt maar laat zich ook goed verwerken in koekjes en brood. Dat is eens wat anders dan al die producten op tarwe basis.

 

4. Siliconen spatel

Zoek je een prettige flexibele spatel om de laatste restjes mee uit de kom te schrapen of om je eten door te roeren, koop er dan een van silicone. Deze kan grote hitte aan en neemt geen etensgeuren in zich op zoals hout dat meestal wel doet.

5. Chocola

Dit heeft geen onderbouwing nodig. Koop je chocola biologisch en fairtrade, of raw, want die is zo lekker bitter.

 

6. Gerookt paprikapoeder

Dit geeft aan soep, saus en stoofpot een lekkere rokerige, diepe smaak. Met het zoet van de paprika is dit een prettige combinatie. Een snufje is soms al genoeg om je gerecht te verrijken.


7. Een goed mes

Vroeger dacht ik altijd dat ik juist mijn vingers eraf zou snijden als ik een goed mes zou kopen, maar dat blijkt niet waar te zijn. Juist de goedkope botte messen maken snijden gevaarlijk. Je zet kracht het mes schiet door en eh… juist ja. Als je je wil verdiepen in de theorie achter het snijden, kan ik je het handboek snijtechnieken van harte aanbevelen.

 

 

8. Bakpapier

Voor het bekleden van een bakvorm, of het beschermen van de bakplaat als je er iets in zet wat vreselijk spettert. Het scheelt heel wat schoonmaakwerk en voorkomt taarten die kapot gaan, omdat je ze niet uit de springvorm kan krijgen.

9. Verse gember

Gebruik gember door de smoothie en om thee mee te zetten, maar ook voor een frisse diepe smaak aan gerechten, als het maar vers is. Gemberpoeder verliest heel snel zijn smaak en smaakt dat alleen nog maar naar poeder. Gember is ook goed om te eten als je misselijk bent.

10 Blender

Een blender maakt alles in de keuken een stuk makkelijker, of het nou soep, sap, saus of smoothies betreft.

 


11. Vanille-extract

Koop een goed vanille-extract (van echte vanille), of maak het zelf. In de meeste soorten vanille extract zit helemaal geen vanille, maar, zoals je misschien wel in een recente aflevering de Keuringsdienst van Waarde wel hebt gezien, wel gekke dingen zoals chemische meuk en bevergeil.

 

12. Een goede snijplank

Dit hoort vanzelfsprekend bij een goed mes. Een goede snijplank geeft mee met het mes, in tegenstelling tot bijvoorbeeld glas, daar verniel je binnen de kortste keren je mes mee (nooit kopen dus!). Plastic, is ook niet ideaal, want dat laat op den duur kleine stukjes los die misschien wel in je eten terecht komen. Een goede plank is van hout of bamboe, dik en robuust (kopse kant) en moet je regelmatig inoliën met een neutrale olie. Als je er goed voor zorgt, dan heb je jarenlang plezier van een snijplank die niet krom trekt en je messen bot maakt.

13. Grillpan

Grillen is een vetarme bereidingswijze die veel smaak geeft en van die mooie strepen op je groente of tofu maakt, wat het ook nog eens extra lekker maakt. Tip: Ikea verkoopt een prima pan voor weinig geld.

14. Avocado

Avocado’s zijn romig, barstens vol met vitamine en goede vetten en veelzijdig! Je kunt ze er uiteraard guacamole van maken, als broodbeleg gebruiken, pureren tot een dressing of als basis voor een chocolademousse. Hmm!

15. Voedingsgist

Dat is wat anders dan bakkersgist. Het geeft een hartige smaak aan seitan, aan pastagerechten. Binnen de Amerikaanse vegankringen wordt het ook wel nooch genoemd.

16. Quinoa

Het is niet voor niets, dat ik een quinoarecept van de maand op mijn blog plaats. Dat is weliswaar met een knipoog, maar quinoa is lekker en voedzaam en glutenvrij. Je kunt het in diverse, leuke kleurtjes krijgen en het is te verwerken in hartige èn zoete gerechten.

17. Een rollertje om een teentje knoflook uit z’n velletje te krijgen

Goed, knoflook is ook essentieel in mijn keuken (vooral geroosterd in de oven, daarvan wordt  knoflook helemaal zacht en zoet), maar soms moet je knoflook uit het velletje halen en bij mij leidde dat altijd tot vloekpartijen en handen die nog dagen naar knoflook roken. Dit  ding is te handig, je doet de knoflook erin, wrijft en het is er af. Zo simpel!

 

18. Kikkererwten

Dit is natuurlijk de basis voor hummus en falafel, maar kikkererwten kun je ook roosteren, zodat het lekker borrelhapje wordt of gebruiken in stoofpotten en soep. Wees eens eerlijk, wie houdt er nu niet van, buitenaardse wezens?

19. Kiemen

Een van de makkelijkste ingrediënten om zelf op te kweken, maar je kunt tegenwoordig ook steeds meer verschillende kiemen komen. Ze hebben een lekkere (soms zelfs scherpe) smaak en zijn mooi als garnering op salade of als vulling met wat groente in de sushi. Preikiemen zijn momenteel mijn favoriet.

 

20. Een koekenpan zonder anti-aanbak laag

Anti-aanbaklagen zijn overrated en vaak ook nog eens slecht voor je gezondheid en het milieu. Koop er dus een zonder. Veel topchefs zweren bij een goedkope pan van twee tientjes die wegroest als je ‘m niet voldoende in de olie zet.

 

Dit zijn slechts twintig dingen. Ik zou hier ook makkelijk een lijstje van honderd dingen van kunnen maken. Zijn er nog essentiële keukendingen waar jij niet zonder kunt? Vertel het me.

Posted by on 9 april, 2013

LEAVE A COMMENT