SOUR Kimchi

sour_kimchi01
Ja jongens daar ben ik weer! Na de zoveelste onbedoelde radiostilte, in een zomer waarin mijn gejatte bloembak bijna nog het hoogtepunt is ten opzichte van de dieptepunten. Daarom heb ik ook deze kimchi veel langer achter gehouden dan de bedoeling was! Stom he? Vind ik ook. Want gefermenteerde dingen vind ik altijd extra leuk.
Een tijdje geleden kwam Marieke hoogst persoonlijk bij mij langs met een potje kimchi. Dat is een primeur, niemand heeft mij ooit eerder kimchi cadeau gedaan, dus dat begon al goed. De Kimchi wordt gemaakt bij Machandel, dat je zou kunnen kennen van onder andere de biologische ketchup die ze maken. Het bedrijf is ooit begonnen met biologische zuurkool, en nu maken ze dus ook kimchi.

Ik vroeg mij af hoe ze weten dat het goed is, voordat het de deur uit gaat, omdat bij het maken van kimchi, het nog wel eens mis zou kunnen gaan, qua schimmel, maar Marieke verzekerde me, dat iedere lading getest wordt, voor het de deur uit gaat. Mocht je dus zelf niet willen fermenteren, maar wel kimchi willen eten, dan kan dat nu. Want dit is de real deal, ongepasteuriseerd en dus probiotisch, al zou ik het zelf vooral eten omdat het lekker is en niet omdat het “moet”.

Wat ook bijzonder is is dat deze kimchi biologisch is en zonder vissaus, dus geschikt voor vegetariërs en veganisten.
IMG_7680

Kimchi is geen zuurkool

Kimchi eet je niet zoals zuurkool, je schept er geen bord mee vol om dat vervolgens eens even lekker op te eten. Al zou je dat in theorie natuurlijk wel kunnen doen als je het verrukkelijk vindt, ik houd je niet tegen. Het is meer bedoeld als los hapje op je bord, als tenhanger bij een pittig gerecht, of op een broodje of bovenop een salade. Met een potje kun je dus best een tijdje doen.

Goed, maar nu het belangrijkste, hoe is de smaak? Nou, lekker! Niet te heet, als in teveel peper, gewoon even een kick en dan zwakt het af. Hij is lekker zuur en lekker knapperig. Sommige kimchi’s kunnen echt een klap in je gezicht zijn qua smaak of heetheid. Deze is prima. Als ik hem zelf gemaakt had en hij was zo uitgevallen, dan was ik heel tevreden geweest. Ik denk dat ik ook zeker in de toekomst een keer een potje koop.

IMG_7691
Er schijnen trouwens van SOUR, wat je uit moet spreken als So You Are, nog meer fermenteerde heerlijkheden aan te komen. Er zijn nog allerlei plannen, op de website zag al ik iets met wortel en vanille en iets met biet, klinkt interessant! Ik vind het altijd leuk om met een gepassioneerd iemand te praten en Marieke is zeker gepassioneerd. Ik wacht dus rustig af en ik ga eventuele nieuwe producten ook zeker uitproberen.

Je vindt de SOUR verkoopadressen op de website van SOUR, voor een potje van 275 gram betaal je 4 Euro.

Posted by on 29 augustus, 2016

2 Comments

 • Simon Bronder

  22 februari, 2020

  Zou het wat zijn als toevoeging in de wraps bavette / kip/ buikspek
  En waar is dit product tekoop

  • Laurie

   22 februari, 2020

   Ik heb geen idee of kimchi goed bij vlees past want ik eet geen vlees. 🙂 Zelf probeer ik altijd uit of iets ergens bij past door het gewoon te proberen. SOUR kimchi is niet meer te koop. Zelf ben ik fan van Oh na mi kimchi https://lauriekoek.nl/oh-na-mi-kimchi/ maar als het je vooral om kimchi gaat kun je het beste naar de toko of de natuurwinkel gaan. Kimchi uit pot vind ik over het algemeen lekkerder dan uit stazak of uit blik.
   Mijn favoriete recept met kimchi is momenteel dit uit het nieuwe kookboek van Meera Sodha. https://foodism.co.uk/recipes/make-meera-sodha-kimchi-pancakes/ Dat kookboek heet Azie en binnenkort vind je hier een recensie van verschijnt maar je kunt natuurlijk ook voor dit kimchi kookboek gaan qua ideeen https://lauriekoek.nl/boekrecensie-kimchi/ je kunt kimchi natuurlijk ook zelf maken maar dat wist je vast al.

LEAVE A COMMENT