Recept: Chili Sin Carne
Dit is het tweede chilirecept dat ik maakte op de chili sin carne-avond die ik laatst organiseerde. Dit is een recept voor een flinke pan chili. Ideaal als je een groot gezin hebt of in een studentenhuis woont, of een etentje organiseert. Het is makkelijk, voedzaam en lekker.
Voor een flink pan (6 tot 8 personen) heb je het volgende nodig:
- 2 grote uien
- 4 tenen knoflook
- 1 prei
- 1 chilipeper
- olijfolie om in te bakken
- 2 eetlepels komijnpoeder
- 2 eetlepels korianderpoeder
- 2 eetlepels zoet gerookt paprikapoeder(*)
- halve theelepel kaneel
- 2 eetlepels gedroogde oregano
- snuf versgeraspte nootmuskaat
- 1 blikje geconcentreerde tomatenpuree
- 250 gram groene gedroogde linzen
- 250 gram rode gedroogde linzen
- 2 blikken kidneybonen
- 2 blikken zwarte bonen
- 2 blikken tomaten blokjes
- 1,2 liter groente bouillon
- zout en peper
Snijd allereerst de ui in blokjes, de prei in dunne ringen en hak je chili zo fijn je kunt (laat de zaadjes weg als je het iets milder wil houden, als je van pittig houdt dan gebruik je uiteraard ook de zaadjes uit de peper). Doe dan wat olijfolie in de grootste pan die je hebt (het liefst een met dikke bodem) en bak daarin de ui en de prei op laag voor voor ongeveer 5 minuten tot ze zacht zijn geworden.
Snijd de knoflook zo fijn mogelijk en zet alle specerijen klaar. Bak dit twee minuten mee, het kan zijn dat het een beetje droog wordt, doe er dan een klein scheutje water in de pan om het wat minder droog te maken. Bak hierna de tomatenpuree nog twee minuten mee.
Roer de linzen, bonen en tomaten door het mengsel, breng dit samen met de bouillon aan de kook en laat minstens 1 uur koken. Roer het om de 15 minuten even door. Serveer met rijst en/of wraps en een fris component als guacamole of een frisse salade..
(*)Gerookt paprikapoeder is niet in de supermarkt verkrijgbaar, maar je vindt het onder andere bij Dille & Kamille, sommige Toko’s en (Spaanse) delicatessewinkels. Het zit vaak in een mooi blikje en wordt ook wel pimenton de la vera genoemd, wat volgens mij gewoon “paprikapoeder” in het Spaans betekent. Let op: je hebt meestal de keuze uit twee soorten: zoet en pittig. Pittig is vrij heet, dus is het raadzaad om de zoete variant te gebruiken. Als je je gerecht meer put wilt geven, kan dit evengoed nog met extra chilipoeder of cayennepeper.
Laatste reacties