Kookboeken voor kinderen

Kookboeken voor kinderen @ Lauriekoek.nlKookboeken voor kinderen, het is een apart genre. Hoewel kinderen in theorie gewoon met de pot mee kunnen eten zijn er behoorlijk wat kookboeken speciaal voor kinderen. Over de periode waarop van borst of fles naar vaste voeding moet worden overgestapt alleen al zijn een hoop boeken geschreven. Maar ook daarna zijn er een hoop boeken voor en zelfs door kinderen. Welke zijn nou leuk? Ik maakte een lijstje. 

Baby’s en peuters
Easy peasy kids en Easy peasy

Waar Easy peasy gaat over het voeden van je baby gaat Easy Peasy family verder. Er zijn meer boeken in deze serie waaronder een over lunchtrommels. Het zijn boeken met veel informatie en praktische tips. De boeken voelen modern en niet heel belerend aan. Vooral Easy peasy is een aanrader voor ouders of ouders in spe.

 

River Cottage baby and todler cookbook

Een boek waarvan ik niet snap waarom het niet ooit vertaald is. Het is gedeeltelijk een boek vol informatie en gedeeltelijk receptenboek. Een heel goed basisboek wat er vanuit gaat dat kindereten niet alleen om de kinderen gaat, maar om het hele gezin. Het is nooit te vroeg (of te laat!) om je hele gezin bij de maaltijd te betrekken.

 

Hoe te eten

Nigella Lawson heeft in haar kookboek hoe te eten ook allerlei tips en trucs op het gebied van kinderen en eten. Er is een aanzienlijk hoofdstuk aan gewijd. Het boek is inmiddels 20 jaar oud en het leest nog steeds alsof het gister geschreven is.

Slim koken voor je Baby

Als je van mealpreppen houd is het boek van Keda Black misschien iets voor jou. In dit plan kook je een keer in de week en maak je daar gedurende de week slimme combinaties mee.

 

De Zilveren lepel

Dit klassieke Italiaanse kookboek heeft ook een uitgave voor baby’s en natuurlijk ook een voor kinderen. Want je kunt niet vroeg genoeg spaghetti leren eten.

 

Grotere kinderen
Lunch at no10 pomgranate street

Dit kookboek is helaas (nog?) niet in het Nederlands vertaal,  maar dit geweldig geïllustreerde boek gaat over de verschillende mensen van verschillende culturen die in een straat wonen, wat ze eten en hoe jij dat zelf kunt bereiden. Het boek heeft lof gekregen van Nigella Lawson en Yotam Ottolenghi.

.

.

Het grote kinderkookboek zonder pakjes en zakjes

Karin Luiten is bekend van haar stukjes uit de Trouw waar ze kookt zonder pakjes en zakjes voor de volwassen lezer. Dit kookboek is voor kinderen en gericht op kinderen die zelf willen koken. Net als bij de recepten voor volwassenen vind je vrolijke tekeningen en heldere aanwijzingen in dit boek.

 

Het Forest Feast kookboek voor kids

Erin Gleeson  Er zijn maar weinig kookboeken voor kinderen die vegetarisch zijn en geen geitenwollensokken vibe hebben. Het Forest Feast kookboek voor kids van Erin Gleeson. is een van de eerste kookboeken waarbij ik de geitenwollensokken vibe niet voelde. Het is een eenvoudig boek waar kinderen die wat ouder zijn ook zelf uit zouden kunnen koken. Het is kleurrijk met veel foto’s en illustraties.

 

Little Green Kitchen

Yes, een kinderkookboek van The Green Kitchen, na The Green kitchen at home en de andere twee The Green Kitchen kookboeken (en een smoothie boek) die ook al behoorlijk kidsproof waren. Ook dit boek is helemaal vegetarisch wat het het tweede niet geitenwollensokkenkookboek voor kinderen maakt. Met eenvoudige en snelle opties die goed in de smaak vallen bij hun eigen drie kinderen.Boekrecensie: Little Green Kitchen @ Lauriekoek.nl

.
Kookboeken van Sam Stern

De boeken Mega Vega en Ga koken! Zijn tenenkrommend vertaald ,maar met de recepten is niets mis. Sam Stern is in Engeland betrokken bij het maken van recepten voor kookles op school. Hij begon zelf al vroeg met het schrijven van kookboeken voor jongeren en dat zijn hele prettige kookboeken voor kinderen en volwassenen. Later volgden ook een studenten kookboek en From Virgin to Veteran, een kookboek om de basis van het koken onder de knie te krijgen.

.

’t Verrukkelijke kinderbakboek

Rutger van den Broek, bekend van zijn bakboeken heeft samen met Mark Haayema een kinderbakboek geschreven. Met daarin dingen die kinderen makkelijk met een beetje hulp of zelf kunnen maken. Inclusief gedichten.

Basics to brilliance kids

Donna Hay heeft in dit boek 120 recepten verzameld die bij haar thuis een hit zijn. Alle recepten worden stap voor stap uitgelegd. Zodat kinderen ze ook kunnen koken.

 

Griezelkookboek

Oh en dan nu nog even tijd voor een drupje nostalgie. Het griezelkookboek van Roald Dahl, in het Engels revolting recipes. Het ligt nog in menig bibliotheek op de kinderkookboekenafdeling. Hoewel de recepten behoorlijk bewerkelijk zijn is het een boek waar ik als kind bij weg kon dromen, net als bij de boeken van Roald Dahl.

 

Zwanger
Eet als een expert: Zwanger

Als er een gat is waar iedereen graag in springt is het wel de onzekerheid van zwangere vrouwen. Ik ben fan van de boeken van I’m a Foodie, ze zijn onafhankelijk. Ze kunnen daadwerkelijk bronnen geven bij wat ze beweren, zijn op de hoogte van de laatste onderzoeken en kunnen die op waarde schatten. Nu komen ze met een boek: Eet als een expert: Zwanger. over wat je het beste kunt doen tijdens de zwangerschap. Met tips van verloskundigen en kinderdiëtisten. Een ideaal boek in een periode waar iedereen wel een mening of een advies voor je heeft.

 

First Bite

Een ander interessant boek is het boek First Bite een boek over hoe we leren eten van Bee Wilson.  Er staan geen praktische tips in maar je leert wel begrijpen waar smaak vandaan komt en hoe je dingen leert eten. Fascinerend!

 

Familie
Honger!

Natuurlijk zijn er ook kookboeken die rekening houden met de hele familie. Zo is het kookboek van blogger Mme Zsa Zsa Honger! Zo ingericht dat je het kan aanpassen aan moeilijke eters. Voor families waar niet iedereen vlees eet is een flexitarisch kookboek misschien een goed idee. Of het kookboek lekker vegetarisch voor iedereen.

 

How to Play with food cookbook

Een boek wat meer een proefjes kookboek is maar daarom niet minder leuk is het Pen en Teller how to play with your food cookbook. Daarin tips en trucs om te spelen met eten. Het staat volwassenen soms tegen maar kinderen vinden het heel leuk.

Handboek voor Wildplukkertjes

Ga ook eens wildplukken, want wat is er leuker dan samen buiten naar eten zoeken? Kinderen vinden dat vaak leuk en ook voor volwassenen is er op dat gebied van alles te leren. Begin met het handboek voor wildplukkertjes.

 

Cooking is a game you can eat

Dit boek van Fay Maschler vind ik ook het vermelden waard . Met simpele recepten geschreven door een culinair schrijver uit Engeland. Het komt uit 1975 maar is toch het vermelden waard.

 

Welk kookboek vind jij de moeite waard voor ouders of ouders in spe? Waarover waren jou kinderen enthousiast? Vertel het in de comments.

 

Posted by on 8 juni, 2020

2 Comments

 • Hanneke

  8 juni, 2020

  Wat een leuke post! Mijn kinderen zijn inmiddels al wat ouder (12, 14 en 16) en koken alledrie 1 keer in de week. Dat gaat heel goed. Ze koken graag uit de ‘green kitchen boeken’ (hoeft niet perse de family versie te zijn), maar ook de boeken van jamy olivier (waar ik zelf niet zo’n fan van ben), vinden zij fijn. Ik heb onze kinderen van jong af aan betrekken bij het koken. Dat is geen garantie op succes, maar helpt wel enorm bij de waardering die ze voor eten krijgen. Onze oudste kan inmiddels echt wel heel goed koken en de jongste wil zelf kok worden. Nigella Lawson hebben ze er zelf nog nooit bij gepakt, maar die boeken zal ik ze ook eens laten zien. Alhoewel ze eigenlijk de neiging hebben om al hun recepten van internet af te halen.

  • Laurie

   8 juni, 2020

   Nigella is altijd fijn. Hoewel hoe te eten al 20 jaar oud is leest het nog steeds alsof het nu is. Heel knap. Jamie Oliver doet het altijd goed, ik geloof dat Veg nog steeds in de kookboeken top 10 staat. Er komt ook weer een nieuwe aan met 7 ingredienten. Ik denk ook zeker dat dat jongeren aanspreekt, weinig ingredienten en snel.
   Dat van internet halen herken ik ook wel bij kinderen. En niet alleen bij kinderen, ik krijg vaak berichten van volwassenen die een bepaald recept zoeken uit een bepaald boek. Of ik het even wil mailen? Meh.
   Ik denk sowieso dat het helpt om kookboeken en boeken in huis te hebben, of ze nou gelezen worden, of er uit gekookt word weet je niet maar de kans maak je wel groter.

LEAVE A COMMENT