Boekrecensie: Handboek voor Wildplukkertjes

IMG_5776[1] Het is het seizoen om naar buiten te gaan, de zon schijnt, de vogeltjes fluiten en het water is op de juiste temperatuur. Je kunt natuurlijk gaan zwemmen of in de zon gaan liggen maar je kunt ook gaan wildplukken! Of nog liever, je kinderen kunnen gaan wildplukken. Samen met dit handboek voor beginnende wildplukkers.

Wildplukken is formeel verboden, maar ik ken steeds meer mensen die het doen en ik heb nog nooit gehoord dat ze in de problemen zijn gekomen door dan wel iets verkeerds dat ze geplukt hadden dan wel in problemen met de autoriteiten. Er zijn tegenwoordig wel veel plekken waar gif wordt gespoten tegen “onkruid” maar gelukkig blijft er nog natuur over om in te plukken.

Als ik op andermans kinderen pas en ze mee naar buiten neem moet ik altijd alle slakken, kevers en kikkers, die ze overal en nergens vandaan toveren, bekijken. Aan enthousiasme voor de natuur geen gebrek. En volgens mij kan het geen kwaad de liefde voor de natuur nog wat verder aan te wakkeren.

In het handboek vind je activiteiten voor het voorjaar, zomer en najaar en dingen die je het jaar rond kunt doen. Aan de waterkant, in de stad of aan het strand, overal zijn tips voor. Er staan recepten in die je met wildgeplukte planten kunt maken en andere dingen die je concreet kunt doen, een geurzakje maken van lavendel, een mierenhotel maken of een lisdodde in de fik steken.IMG_5780
IMG_5778[1]
IMG_5779[1]
Veel van die dingen heb ik zelf ook gedaan, soep van brandnetel? Check. Lisdodde in de fik steken? Check. Aan veel van die dingen heb ik goede herinneringen. Het zijn van die kleine dingen die je gedaan moet hebben en als je ze nog niet gedaan hebt kan het zelfs als volwassene nog leuk zijn om het te doen.

In dit boek wordt van alles uitgelegd, hoe zit de plant in elkaar, waar kun je die vinden? Kinderen kunnen met dit boek uitstekend uit de voeten. Het boek is bedoeld voor kinderen in de leeftijd van 6 tot 12 jaar en ik denk dat die inschatting klopt. Af en toe is er misschien hulp van een volwassene nodig, bijvoorbeeld als er een oven moet worden gebruikt of een mes. Of als je kinderen naar het strand willen met dit boek, dan zul je ze er heen moeten brengen.

Er staan door het hele boek heen mooie tekeningen van Rachelle Klaassen. Je kunt Rachelle kennen van het feit dat ze een plantenasiel runt. Erica Dekker en Ellen van den Broek schreven eerder Het Speurtochtenboek (dat helaas nog enkel tweedehands verkrijgbaar is). Waar dat boek vooral geschikt is voor ouders en begeleiders zoals juffen en leiding bij de scouting, is dit Het Handboek voor Windplukkertjes ook echt geschikt voor kinderen zelf. Aanbevolen!

Het Handboek voor Wildplukkertjes
Erica Bakker en Ellen den Broek
Uitgeverij Fontaine
€ 16,95

IMG_5777[1]

Posted by on 15 juli, 2015

2 Comments

 • Tessa

  15 juli, 2015

  Wat een ontzettend leuk boek, ook voor volwassenen ;). Ik hoor in mijn omgeving ook steeds meer dat mensen aan het wildplukken zijn geslagen. Volgens mij is het officieel verboden omdat sommige mensen zonder enige voorkennis aan het wildplukken slaan en dan met een vergiftiging kunnen worden afgevoerd naar het ziekenhuis door bijvoorbeeld giftige paddenstoelen. Ik zet het zeker op mijn lijstje.

  • Laurie

   15 juli, 2015

   Het kan inderdaad gevaarlijk zijn. Volgens mij zit het hem er vooral in dat wat geplukt eigenlijk toebehoord aan de eigenaar van de grond. Dat kan een particulier zijn, of de overheid. Je bent dus eigenlijk zonder toestemming in andermans tuin aan het plukken. Zo moet je het zien. Daarom is het ook zo belangrijk het met respect te doen, maar goed dat word in dit boek goed uitgelegd.

LEAVE A COMMENT