Boekrecensie: Easy Peasy Family

BOekrecensie: Easy Peasy Family @ Lauriekoek.nl Kookboeken en eetboeken zijn er voor iedereen. Ook voor kinderen wordt er veel geschreven, of nou ja voor kinderen, vooral voor de ouders. De opvoeding kent heel veel verschillende aspecten en eten hoort daar ook bij. Nou ben ik geen ouder, maar omdat mensen mij om tips bleven vragen op het gebied van kinderkookboeken heb ik mij er in verdiept. 

De opvolger van Easy Peasy

Er ging uiteraard een wereld voor mij open. Een titel die ik veel bleef tegenkomen was Easy Peasy, dat vooral focust op de periode baby tot grofweg dreumes. Nu is er het vervolg Easy Peasy Family dat gaat over de periode daarna.

Als ouder zijn er zoveel keuzes te maken dat ik begrijp dat het veel mensen duizelt. Een goed boek kan dan uitkomst bieden. Easy Peasy Family bevat dus niet alleen 100 recepten maar ook veel informatie. Die informatie is er vooral op gericht dat je als ouder je eigen goed onderbouwde keuzes kunt maken voor je kind.

Er worden in het boek 7 foodrules uiteengezet. Misschien denk je nu oh jee regels? Ik doe niet aan regels! maar dit zijn hele goede regels, voor kinderen maar ook voor volwassenen.

Dit zijn de 7 regels:
  • Gun je kind die goede start: jij legt de basis!
  • Niet vullen, maar voeden
  • Kies voor vers, onbewerkt en suikervrij
  • Green up!
  • Je hoeft niet perfect te zijn, wel goed voorbereid
  • Maak van eten een rustig ritueel: aan tafel!
  • Voorkom emo-eten

BOekrecensie: Easy Peasy Family @ Lauriekoek.nl

Buiten dat hebben veel mensen principes waar ze aan vasthouden als het op eten aankomt, of je het nu regels noemt, normen of waarden. Het komt uiteindelijk grofweg op hetzelfde neer. De toon van het boek op dit gebied is ook luchtig, zeker niet streng en “mag niet!”.

Aan alles is gedacht

Van terug komen van vakantie, tot trakteren, tot het meekrijgen van familie en vrienden. Aan de sociale aspecten is ook gedacht. Het boek bevat allerlei recepten, voor ontbijt, voor na het sporten, snelle maaltijden, verantwoorde snack ideeën. Aan alles is gedacht, door heel het boek heen vind je mooie foto’s en de opmaak is modern en fris.
BOekrecensie: Easy Peasy Family @ Lauriekoek.nl

Nu zullen veel mensen zich afvragen of het veel tijd kost om de Easy Peasy visie te implementeren. Daarom op zou ik willen antwoorden: Nee. Het is ook helemaal geen dieet, het gaat meer over het aanleren van gezonde gewoonten tijdens de kindertijd. Iets waar je de rest van je leven plezier van kunt hebben. Het gaat dus niet over hypes als superfoods, maar over minder suiker en meer groenten. Het boek is trouwens niet vegetarisch, maar voor vegetariërs staan er genoeg nuttige tips en recepten in. Goede vegetarische (kook)boeken voor kinderen zijn trouwens enorm schaars. De Easy Peasy visie is sowieso niet van het “elke dag vlees!” gebeuren.
BOekrecensie: Easy Peasy Family @ Lauriekoek.nl

Boekrecensie: Easy Peasy Family @ Lauriekoek.nl

Conclusie

Hoewel ik zelf dus geen kinderen heb, heb ik er een heleboel van het boek opgestoken. Het emo-eten, het ritueel van aan tafel gaan, een goede voorbereiding, genoeg groenten, gezond eten en af en toe eens een uitzondering. Het klinkt allemaal zo logisch maar het is toch goed om het nog eens lang te zien komen. Over voeding is zoveel te doen, er is zoveel waan van de dag, dat de basis soms een beetje uit het oog verloren wordt.

Easy Peasy Family
Claire van den Heuvel en Vera van Haren
Uitgeverij Fontaine
€ 24,95
Boekrecensie: Easy Peasy Family @ Lauriekoek.nl

Posted by on 11 november, 2015

LEAVE A COMMENT