Boekrecensies: The Green Kitchen Smoothies

IMG_7692 Dit is alweer het derde boek van The Green Kitchen! En deze keer gaat het over, je raadt het al: smoothies, maar ook over heel veel andere drankjes en toetjes. Kortom creatief met groenten en fruit op de Green Kitchen manier. Ik heb me er op verheugd! Jullie ook?

De smoothie is een blijvertje

Ik dacht heel even dat sappen en smoothies een gepasseerd station waren met het voedingscentrum, dat adviseerde het hele fruit te eten en de kritiek op de suikers in fruit (mag ik even zuchten?). Dat zorgde misschien voor een tijdelijk dipje maar nu drinkt iedereen volgens mij weer vrolijk zijn of haar sap of smoothie bij het ontbijt. Om over populaire spin offs als de smoothie bowl nog maar te zwijgen.

Er zijn heel veel smoothieboeken

Omdat er al veel smoothieboeken zijn, was ik heel benieuwd waar The Green Kitchen mee zou komen, want met alleen een boek met sapjes hadden ze het niet gered. Gelukkig is dit meer een ontbijt boek in de breedste zin van woord, waarin je leert zelf plantaardige melk te maken, notenpasta, muesli. Er wordt ingegaan op smoothies voor na het sporten. Wat dacht je van appeltaart in een fles of bounty in een potje? Kortom meer dan smoothies en sap alleen.

IMG_7699

IMG_7697

Een herkenbaar The Green Kitchenboek

Alles is prachtig gefotografeerd op de stijl die het The Green Kitchen blog zo herkenbaar maakt. Er wordt af en toe gebruik gemaakt van superfoods, maar meestal is het vooral groenten en fruit wat de klok slaat. Al is het sowieso wel handig als je een natuurwinkel in de buurt hebt voor bijvoorbeeld goede honing, glutenvrije haver, als je dat nodig hebt, of ongezoete biologische noten of sojamelk.

De recepten zijn makkelijk te maken, de smoothies zijn meestal een kwestie van alles in een blender gooien en op de aan knop drukken. Sommige dingen kun je ook voorbereiden, waardoor je ze in de ochtend bij de hand hebt. Als je zelf notenpasta wil maken is een keuken machine of een blender met zo’n mengbakje wel handig.

IMG_7698

Gmo soja in Nederland

Er zijn nog wel twee opmerkingen die ik bij het boek heb. Ten eerste is genetisch gemanipuleerde soja hier moeilijk verkrijgbaar. Je zou er echt naar op zoek moeten gaan bij de toko om het wellicht te vinden, je kunt dus met een gerust hart soja kopen bij de winkel en biologische soja is sowieso nooit GM want dat is tegen de regels van het bio keurmerk. Ten tweede is het drinken van bietensap dan weliswaar goed voor de prestatie, sommige mensen verdragen sap van rauwe biet erg slecht. Test dus bij jezelf of je er goed op reageert op een moment dat presteren niet zo heel belangrijk is.

Verder nog een tip van mijn kant. In sommige recepten komt proteïnepoeder voor. Hievoor  zou ik Sunwarrior aan willen bevelen. Dat is niet alleen veganistisch, maar als je de smakeloze variant neemt ook de meest drinkbare. Maar dat is natuurlijk persoonlijk

IMG_7696

Al met al is het smoothieboek van The Green Kitchen een prettig en prachtig boek, met veel vegetarische maar ook zeker veganistische en glutenvrije opties. Net als hun The Green Kitchen en The Green Kitchen Travels boek. Lekkere recepten met met een gezonde touch zonder dat er om smaak veel wordt ingeleverd. Ondanks dat ik al een aantal smoothie- en sapjesboeken in huis heb, vond ik hier toch weer originele combinaties die ik heb uitgeprobeerd en heb goedgekeurd.

The Green Kitchen Smoothies
David Frankiel en Louise Vindahl
Uitgeverij Becht
€ 16,95
IMG_7694

Posted by on 31 augustus, 2016

LEAVE A COMMENT