Boekrecensie: From Virgin to Veteran

Sam SternAfgelopen vrijdag was ik bij een presentatie van het nieuwe boek van Sam Stern, From Virgin to Veteran in kookwinkel Oldenhof. Toegegeven, ik was er ook een beetje heen gegaan uit sentiment. Sam is ongeveer even oud als mol, zijn eerste kookboek kwam uit in 2005 en dat was ook de tijd dat ik mij voor koken begon te interesseren. Ik ben als het ware met zijn kookboeken opgegroeid. Zijn vegetarische kookboek is nog steeds een van mijn favorieten, het ligt nu in de ramsj bij Polare, ik zou zeggen koop het. 

Inmiddels ben ik ouder en Sam ook. From Virgin to Veteran oogt een stuk volwassener, net als Sam zelf trouwens. Het is een basis kookboek met veel kooktechnieken en variatie tips. Als je iets onder de knie hebt staan er nog drie tips bij om er net even iets anders van te maken en dat is leuk.Sam SternSam Stern

Dit kookboek is absoluut niet vegetarisch, een groot gedeelte omvat het klaarmaken van vlees. Toegegeven, de groente is niet vergeten maar het beslaat niet het grootste gedeelte van het boek. Sam heeft overigens twee vegetarische zussen en een veganistische. Hij vertelde me dat er thuis bij z’n familie met kerst zeer uitgebreid gekookt wordt en dat er dan speciale vegetarische en veganistische versies worden gemaakt van alle gerechten, zodat iedereen van het eten kan genieten. Hij draait daar zijn hand niet voor om. Hij vindt ook dat vegetarische gerechten culinair gezien minstens zo interessant zijn als gerechten met vlees. Met groente kun je hele toffe dingen doen, het is een kwestie van durven en experimenteren. Hij verwacht dat in de toekomst vlees een minder vlees geconsumeerd zal worden, omdat het ook steeds duurder wordt door onder andere voedselschaarste. Ik hoop dat hij gelijk heeft.

Sams toekomst plannen zijn het openen van een kookschool en een jazzclub, een interessante en misschien onverwachte stap voor iemand die politicologie heeft gestudeerd. Je kunt hem trouwens je kookvragen stellen via Twitter, hij antwoordt dan zelf. Hij wordt in Engeland dan wel de nieuwe Jamie Oliver genoemd, al heeft hij geen groot team met mensen om zich heen.Sam Stern

Sams favoriete recept uit het boek From Virgin to Veteran is de chocoladetaart met drie soorten chocola. Het klinkt hemels, dat ga ik binnenkort een keer maken om te kijken of het ook mijn favoriet is.

From Virgin to Veteran
Sam Stern
Good Cook
€24,95

Posted by on 15 september, 2013

LEAVE A COMMENT