Vleesvervangers top 10

Ik eet weliswaar vegetarisch maar vleesvervangers daar gaat het op Lauriekoek.nl bijna nooit over. Zoals ik eerder al schreef heb ik een haat/liefde verhouding met die dingen. Dat is niet veranderd. Wat ook niet is veranderd is dat ik mij af ten toe toch laat verleiden om er toch weer een te kopen. Het leek mij leuk om een persoonlijke top 10 te delen van vleesvervangers die ik “wel ok” vind.

Vleesvervangers

Om alles zo duidelijk mogelijk te houden heb ik vleesvervangers als seitan, tempeh en tofu uitgesloten. Dit zijn volgens de vegetarische slager “eerste generatie vleesvervangers”. Het zijn producten waarvoor je misschien enige kennis van zaken moet hebben om ze te kunnen koken en waarderen. De tweede generatie is dan de groentenburger en Quorn. De derde generatie, waartoe de Vegetarische Slager zichzelf rekent zijn de vleesvervangers die vlees goed namaken. Die rosé van binnen zijn, die echt aan dood dier doen denken.

Zelf gemaakte burgers kwamen ook niet in mijn vleesvervanger top 10. Hoewel dat een van de dingen is die ik het liefste doe als ik zin heb in een vegaburger. Natuurlijk heeft de falafel uit een kant-en-klaar pakje ook minder jeu dan zelfgemaakte direct uit de frituur. Ik heb 1 restaurantburger in mijn top 10 opgenomen, de rest is verkrijgbaar bij supermarkten en winkels.

Wel of geen burger?

Eens in de zoveel tijd krijg ik weer een bij de hand berichtje dat het raar is dat vegetarische hamburgers ook hamburger mogen heten. In mijn ogen verwijst burger naar een vorm, net als worst of nugget. Het zou mij niet verbazen als er inderdaad regels komen om dat te verbieden. Net zoals met sojamelk dat nu perse sojadrink moet heten maar wat ik nog steeds sojamelk noem. Persoonlijk zou ik mij als als politicus meer zorgen maken over dat het percentage laaggeletterde jongeren is gestegen van 11,5 naar 17,9%uit eten bij: Flower Burger @ Lauriekoek.nl

10. Koolen Champignonnenburger

De koolen burger is gemaakt van paddenstoel en winnaar van menig vleesvervanger test. Goede smaak, voor mij persoonlijk is de structuur iets te “samengeperst”.

9. Lidl Falafel

Lidl heeft sinds een tijdje nog meer vleesvervangers in het assortiment. Deze falafel. viel mij niet tegen. Pietsie droog maar met genoeg saus en salade merk je daar niets van.

8. Boon chiliburger

Bonen zijn ideale vleesvervangers. Er zit veel crunch en gepaneerdheid aan deze burger.

7. Beyond meat burger

Ik denk dat deze burger bij veel mensen op 1 zou staan. Er zijn sindsdien ook veel burgers en worsten bijgekomen met de zelfde uitgesproken vlezigheid. Voor mij hoeft het niet zo vlezig, maar ik ben wel onder de indruk.Deer Mama @ Lauriekoek.nl

6. Mister kitchen – Falafelburger “Thais”

Inderdaad, een thai curry-falafelburger combinatie. Ik dacht dat hij uit het assortiment was maar volgens het internet bestaat hij nog. Lekker van smaak spicy, thaise currysmaken zie je niet vaak in vleesvervangerland, een beetje slap qua structuur, maar dat vergeef ik hem vanwege de smaak.

5. Just like your Mom chiliburger

Deze heb ik slechts een keer gegeten, maar ik was er erg van onder de indruk. Goed van smaak, Chili sin carne in burgervorm.Bagels & Beans Chiliburger

4. Garden Gourmet – Spicy falafel

Garden gourmet, heeft vele falafelsoorten, waarvan spicy by far de lekkerste is, veel lekkerder dan de gewone variant. Helaas is íe niet overal even goed verkrijgbaar. Ik zie het zelf eerder als vegetarisch balletje dan falafel,maar hij smaakt tenminste ergens naar.

3. Quorn vegetarische stukjes

De vegetarische stukjes van Quorn zijn gemaakt van een tarweschimmel. Deze stukjes (Verkrijgbaar bij de meeste supermarkten) heeft een piepklein beetje smaak van zichzelf, dus moet je nog wel zelf op smaak brengen. Maar de structuur is prettig, niet droog en past bij veel gerechten.

2. Ikea Groenteballetjes

De ballen van Ikea, die met groenten welteverstaan zijn een van mijn favoriete vleesvervangers. Ze zijn lekker, zijn op groentebasis en zijn niet per se gemaakt om ergens op te lijken. De balletjes die op vlees moeten lijken vind ik trouwens bij Ikea ook lang niet slecht, maar winnen het niet van de groenteballetjes.De Ballen van Ikea @ Lauriekoek.nl

1. The Dutch Weed burger

Het restaurant is inmiddels gesloten, maar de burger is nog bij diverse andere restaurants nog te krijgen én sindskort ook te koop bij Albert Heijn. Deze burger is lekker, heeft een eigen smaak met veel umami, die heel belangrijk is, ook in de vega(n) keuken uit zeewier, wat volgens velen het vleesvervangproduct van de toekomst is. Naast de Dutch Weed Burger. zijn er ook worstjes verkrijgbaar.Vleesvervangers top10 @ Lauriekoek.nl

Geen Vegetarische Slager?

Wat valt er op aan mijn top tien? Als ik zo kijk denk ik dat een beetje chili of andere kruiden in een vegaburger bepaald geen kwaad kan. Er staat geen Vegetarische Slager in de top 10, niet dat ik het per se vies vind maar ik merk de laatste tijd dat ik het niet vaak meer koop. Vegetarisch gehakt, wat ik ook graag gebruik ontbreekt maar ik wilde het bij 10 producten houden en dan moet je streng zijn. Veel vegaburgers zijn nu trouwens ook veganburgers geworden, omdat fabrikanten dat beetje ei of melk wat er in zit er uit halen.

Zelf maken

Als ik zelf vegaburgers maak wat maak ik dan graag vraag je je nu misschien af? De Really hungry burger van Anna Jones bijvoorbeeld. Uit haar eerste kookboek Een nieuwe kijk op eten. Of deze bonenburger van Paul Gayler. Het voordeel van zelf maken is niet alleen dat het lekkerder smaakt maar ook dat je zelf kunt bepalen hoeveel zout je er in doet. Eens in de zoveel tijd komt er weer eens een onderzoek voorbij waaruit blijkt hoe zout vleesvervangers zijn. Het is dan goed om je te bedenken dat veel kant en klare vleesproducten ook veel te zout zijn.

Het valt mij ook op dat initiatieven als de Week zonder vlees zwaar leunen op het bestaan van vleesvervangers. Natuurlijk is het handig als je de lege plek op je bord, die je hebt bij het aardappel-groente-vleesbord meteen kan opvullen. Daar heb ik ook niets tegen. Alleen zijn er ook gerechten waarvoor je geen vleesvervangers nodig hebt op basis van groenten en peulvruchten die supersmakelijk zijn. Ook die vega optie mag van mij extra in de spotlights.

Posted by on 11 maart, 2021

LEAVE A COMMENT