Boekrecensie: Een Nieuwe Kijk op Eten

nieuwekijkopeten02Al voordat dit boek uitkwam verheugde ik mij erop. Ik kan echt van die kookboeken (of romans) hebben waarvan ik gewoon weet dat ik ze geweldig ga vinden. Nog voordat ik ze heb ingezien, van horen zeggen, of omdat ik er een keer bij anderen wat over gelezen heb. Een nieuwe Kijk op Eten is zo’n boek.
Anna Jones had een kantoorbaan, maar besloot van de een op de andere dag dat dit niet echt was wat ze wilde. Ze zei haar baan op en enkele weken later meldde ze zich aan bij Fifteen, het initiatief van Jamie Oliver om kansarme jongeren aan een baan te helpen. En alhoewel Anna niet de meest doorsnee Fifteen-kandidaat was, werd ze, op basis van haar enthousiasme, wel aangenomen.

Zo werd ze dus een kok en uiteindelijk ook een voedselstylist. Ze heeft vaak met Jamie Oliver samen gewerkt aan zijn boeken en projecten. Tijdens een yogavakantie waarbij ze geen vlees at, bedacht ze zich dat ze ook prima zonder vlees of vis kon (ze voelde zich veel beter) en werd ze vegetariër. In de keuken betekende dat ook dat ze anders moest denken bij het bedenken van nieuwe gerechten. Voor haar een leuke uitdaging.

Een nieuwe kijk op eten

Na tien jaar achter de schermen werken is het tijd voor haar eigen kookboek: Een nieuwe kijk op eten. Helemaal vlees- en visloos uiteraard, maar vol prettige recepten. Misschien ken je de Engelse term ”whole foods” wel, een beweging die zich concentreert op hele granen aangevuld met royale hoeveelheden groenten en een vegetarische eiwitbron, voor volwaardige moderne maaltijden. In die lijn past dit boek heel goed. Denk aan gerechten als: Zoete aardappel tortilla met amandelsalsa, soep van kikkererwten met ingemaakte citroen, zwarte dahl, boerenkoolsalade, banaan- en toffeetaart.

Het boek bevat 200 recepten, waarvan er 75 veganistisch zijn (met wat kleine aanpassingen zijn dat er veel meer). De broer en zus van Anna Jones zijn veganist. Ze geeft ook aan het belangrijk te vinden rekening met hen te houden. Er zit een speciale index in het boek waardoor je makkelijk de veganistische en glutenvrije opties kunt vinden. Niet bij elke recept zit een foto maar ik vind dat in dit geval geen gemis, de foto’s passen heel goed bij de stijl van koken in het boek.nieuwekijkopeten03

nieuwekijkopeten04

nieuwekijkopeten05

Naast recepten voor ontbijt, lunch, diner, snacks, brood, taart en andere zoetigheden, drankjes en jams en chutneys, zijn er ook 12 speciale ”how to” pagina’s waarop wordt uitgelegd hoe je bijvoorbeeld zelf het beste een smoothie maakt, hummus, notenmelk, dressing of een goede salade. Heel handig! Dit maakt het boek geschikt voor beginnende vegetariërs, verstokte vegetariërs, maar eigenlijk ook voor alle geïnteresseerden in lekker een gezond eten. Een aanrader!

Een nieuwe kijk op eten
Anna Jones
Uitgeverij Fontaine
€29,95

Posted by on 19 november, 2014

LEAVE A COMMENT